"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Dag van de Freelancer: de jaarlijkse hoogmis voor freelancers!

Op 6 oktober 2022 verzamelden freelancers en opdrachtgevers zich in Greenhouse BXL (Diegem) voor de vierde editie van De Dag van de Freelancer. Deze hoogmis voor de freelancer is dé ideale gelegenheid om elkaar te ontmoeten tijdens een inspirerend event. Het resultaat? Een afgeladen vol auditorium, klaar voor een boeiende namiddag vol interessante keynotes en break-outsessies.

Het thema ‘financieel beheer als freelancer’  liep als een rode draad doorheen het programma. Uit statistieken over de meest gelezen artikelen op NextConomy en uit bevragingen blijkt dat het financiële plaatje van de onderneming voor veel freelancers al te vaak onbekend terrein blijkt.

Freelancer Focus Rapport van UNIZO

Moderator Suyin Aerts trapte de namiddag af. Waarna ze Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder bij UNIZO, uitgebreid verslag liet brengen van de meest  markante cijfers en inzichten uit het jaarlijkse Freelancer Focus Rapport. Wat valt op in deze zesde editie van het rapport?

 • de gemiddelde leeftijd van de Vlaamse/Brusselse freelancer is 49 jaar
 • 44% is meer dan 10 jaar actief als freelancer
 • 8 op 10 freelancers is hooggeschoold
 • 2 op 3 freelancers combineert meerdere klanten.

Daarnaast zette hij enkele beleidsaanbevelingen van Unizo in de kijker, met name een (verdere) verbetering van het sociaal statuut van freelancers, een betere bescherming in de B2B-relatie en een verstrenging van de wetgeving rond betaaltermijnen (kopzorg nr. 1 bij freelancers!) en het aanscherpen van het betalingsbevel.

Het volledige rapport lees je hier.

De openingskeynote was voor Robert Vlach, de Tsjechische auteur van de bestseller “The Freelance Way”. Hij wees vooral op het belang van een solide financieel plan als freelancer.

Tijdens zijn presentatie gaf hij diverse praktijktips en rekenvoorbeelden om de persoonlijke financiën als freelancer scherp in het oog te houden en bij te sturen waar nodig. Omdat teveel zelfstandigen hun omzet beoordelen op basis van intuïtie, suggereert hij om opbrengsten en kosten maandelijks goed bij te houden. Ook het aanleggen van financiële buffers is nuttig, om op die manier onverwachte uitgaven te kunnen betalen. Robert wees ook op enkele handige apps – zoals Wallet, Spendee en Revolut – om de cashflow duidelijk in kaart te brengen.

Break-outsessies

Het tempo op deze Dag van de Freelancer lag hoog! Na deze erg gewaardeerde keynote volgden zes break-outsessies, waaruit  de deelnemers hun eigen menu samenstelden. Geen gemakkelijke keuze want erg uiteenlopende topics passeerden de revue:

 • Joke Janssens, Competence Center Manager bij USG Professionals, zoomde in op een correcte tariefberekening, inclusief marktanalyse en onderhandelingstips.
 • Ilse Dieltjens lichtte als financieel ondernemingscoach toe hoe je als freelancer meer inzicht en grip krijgt op jouw omzet- en winstcijfers.
 • Liesbeth Uithol, zaakvoerster van NoMadness In My Bus, presenteerde vanuit haar Spaanse stek hoe je via plaatsonafhankelijk werk reizen en ondernemen succesvol kunt combineren.
 • Laura De Pauw, Adviseur Key Account bij Liantis, schudde de deelnemers wakker om tijdig te starten met een gezonde pensioenopbouw.
 • Lars Evers, CCO bij Jellow, reikte handige tips aan om een werve(le)nde prijsofferte op te stellen.
 • Niels van Rijsselberghe, Scout Ondernemen bij SBB Accountants & Adviseur, maakte de deelnemers wegwijs in de basisprincipes van een boekhouding.

Tijdens deze compacte sessies was er altijd uitgebreid ruimte voor vraag & antwoord, iets waar deelnemers veelvuldig gebruik van maakten.

Netwerken

De Dag van de Freelancer gaat ook over connecteren. De koffiepauze was dan ook hét ideale moment om van gedachten te wisselen met bekende en nieuwe contacten. Freelancers, opdrachtgevers, organisatoren en sprekers wisselden volop visitekaartjes én interessante ervaringen uit. De mix van ervaren en startende zelfstandigen zorgde voor extra dynamiek, met onder meer het updaten van bestaande kennis, het verwerven van nieuwe inzichten en het verzamelen van tips om een eigen zaak op te starten.

Enkele reacties:

 • “Na een lange loopbaan als werknemer waag ik binnenkort de stap als freelancer. Tijdens de Dag van de Freelancer wil ik niet enkel praktijktips verzamelen, maar ook sparren met freelancers over hoe zij hun zaak opstartten en uitbouwden.”
 • “Ik ben al enkele jaren als freelancer aan de slag. Ik kom graag naar De Dag van de Freelancer, omdat ik op amper een halve dag veel bijleer. De sprekers zijn top, en hun praktische tips kan ik meteen in de praktijk toepassen.”
 • “Als opdrachtgever is De Dag van de Freelancer een dankbaar platform om op korte tijd in contact te komen met heel wat freelancers uit diverse vakgebieden. In de huidige krappe arbeidsmarkt was het absoluut de moeite waard om naar Diegem af te zakken.”

Freelance Management Systems

Na de pauze liep het auditorium van Greenhouse BXL opnieuw vol voor een uiteenzetting van Marleen Deleu (NextConomy) over de resultaten van het recente Freelance Management Systems-rapport van NextConomy. Zo gaf ze mee dat vandaag wereldwijd ruim 1000 freelanceplatformen actief zijn, ofwel een groei van 70% ten opzichte van 2016. In het FMS-rapport lees je welke FMS-platformen in ons land actief zijn en waarin ze zich onderscheiden van elkaar. Het FMS rapport is gratis te downloaden.

Panelgesprek over tarieven

In een panelgesprek, gemodereerd door Suyin Aerts, gingen freelancers en opdrachtgevers in debat over de achterliggende strategie bij het bepalen van tarieven. Waar is een opdrachtgever naar op zoek? Wat zoekt hij of zij in een freelancer? Hoe bepaalt de freelancer zijn prijs? En hoe sterk staat hij of zij in de onderhandelingen met de opdrachtgever?

Deelnemers aan dit panelgesprek waren Liesbet Vanhamme (freelancer), Dries Callebaut (freelancer), Kirsten Zanders, Category Buyer bij Aquafin en Sofie van Eemeren, HR & People Lead bij Mobile Vikings. Wij onthouden vooral het advies van Kirsten Zanders om als freelancer altijd met een goed contract te werken waarin je onder andere de nodige bepalingen hebt opgenomen om je tarief te kunnen verhogen.  Na dit debat namen ze uitgebreid de tijd om te antwoorden op vragen uit de zaal.

Inspirerende afsluiter

Met Luk Smeyers, oprichter van The Invisible Authority, haalden de organisatoren de ideale afsluitende spreker aan boord. Met meer dan 25 jaar ervaring als internationale hr-professional in verschillende multinationals, beschikt hij over een schat aan kennis, ervaring en expertise die hij graag deelt met startende en ervaren freelancers.

Tijdens zijn presentatie wees hij de deelnemers op het belang van ‘narrow focus’ en een niche-aanpak als opstapje naar de ‘Glorious Loop to Heaven’ en een gezonde werk-privébalans. Maak komaf met het profiel van ‘order taker’ en ga voluit voor het aanbieden van maximale meerwaarde voor jouw klanten. Een resultaatgerichte aanpak rendeert!


Was je erbij en wil je nog even nagenieten? Of wil je weten wat je hebt gemist? Bekijk de video van de Dag van de Freelancer 2022

 

Geert Van Cauwenberge
Na een loopbaan van 25 jaar bij een toonaangevende vakinformatieleverancier startte Geert in 2019 als freelance copywriter-eindredacteur-vertaler, met een specialisatie in B2B-content en promotionele communicatie in onder meer hr, finance, tax, accounting, legal en HSE. Onder het motto ‘Easy reading is hard writing’ tovert hij brondocumenten en onderzoeksrapporten om tot vlot geschreven nieuws- en contentartikels. Après une carrière de 25 ans chez un éditeur d'informations professionnelles bien connu, Geert se lance en 2019 comme rédacteur-traducteur freelance, spécialisé dans le contenu B2B et les communications promotionnelles pour les rh, la finance, la fiscalité, la comptabilité, le droit et HSE. Sous le motto ‘Easy reading is hard writing', il vulgarise des documents sources et rapports d'études en articles d'actualité et de contenu. Bekijk alle berichten van #Geert Van Cauwenberge