"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Hoe vier jij je winst zonder kater achteraf? 5 mogelijkheden.

Als freelancer ben je ondertussen een krak in je vakgebied. Je hebt ondertussen een mooi klantenbestand uitgebouwd en verdient goed je boterham. Je accountant merkt het ook op. “Proficiat met je winst” zegt hij. Yes! De jaren van zwarte sneeuw lijken voorbij. Maar wat nu?

Eindelijk winst

Als je heel eerlijk bent, je accountant is ook goed in zijn vak, daar ben je zeker van. Je weet dat je boekhouding in goede handen is, je vertrouwt hem de volle 100%, daarom ben je ook klant bij hem. Op elke vraag krijg je een deskundig antwoord. En toch…

Zelfs als je vragen stelt over je winst, spreekt je accountant precies Chinees.  Je voelt je zelfs licht teleurgesteld. Je had je je eerste winst-feestje anders voorgesteld. Je begrijpt de logica wel ongeveer, maar echt goed begrijp je het advies – allerlei vaktermen doorspekt met cijfers -niet.

Wat moet ik met dat advies?

Winst maken is en blijft natuurlijk het doel. Hoe zit de vork in de steel? Ik neem je mee in het verhaal van deze klant.

Freelancer Jan boekte een winst van 15.459,83€ voor belastingen. De geraamde belastingen op de winst bedragen 4.328,53€ waardoor het nettoresultaat van het eerste boekjaar 11.131,30€ bedraagt.

Als je zoals Jan je cijfers niet goed begrijpt, weet je niet goed wat je er precies mee kan. Daarom voelt het niet als feest, zelfs al bereik je je next level.

Wat met de winst?

‘Wat met de winst?’ is trouwens een veel gestelde vraag en ook typisch voor deze periode van het jaar.

Dit zijn 5 mogelijkheden.

1) Overdragen winst zonder bestemming.

Je winst is niet echt om over wakker te liggen. Dat wil zeggen: dit bedrag heeft nauwelijks fiscale impact. Het komt er in feite op neer dat de winst wordt ‘overgedragen’ naar het volgend boekjaar. Je winst heeft als het ware nog geen bestemming. Je beslist pas volgend boekjaar wat je met de winst doet

2) Toewijzen als een beschikbare reserve.

Een beschikbare reserve is het opbouwen van een toekomstige winstreserve. Deze reserve is als een interne voorraadkast die je kan aanspreken in de toekomst. Deze winstreserve kan je later uitkeren. Let op (een verwittigd feestbeest is er 2 waard): deze reserve zie je (misschien) nergens cash op je rekening. Als je deze reserve in de toekomst op je bankrekening wil zien verschijnen, begin dan alvast om deze reserve effectief apart te zetten op een bankrekening. Dan plan jij een ECHT feest!

3) Toewijzen als een liquidatie reserve.

I love this! Omdat de liquidatiereserve volgens mij de meest fiscaalvriendelijke manier is om geld uit de onderneming te halen. Bovendien is deze manier interessant voor elke succesvolle ondernemer.

4) Uitkeren als tantième.

Een extra bonus bovenop jouw uitgekeerde loon als ondernemer. Dit klinkt wel als een echt feestje, toch? Tuurlijk. Maar toch is deze uitkering fiscaal niet de meest optimale manier. Heb je privé extra cash geld nodig? Dan kan je op deze manier een extra beloning aan jezelf toe kennen, mits de extra winstreservatie op een aparte bankrekening (dus het beschikbaar zijn van het geld).

Let op: vergeet niet dat je hierop nog belast wordt in de personenbelasting. Ik weet het… dit klinkt een beetje zoals “een kater de dag nadien”.

5) Uitkeren als dividend.

De vergoeding aan jou als aandeelhouder waarop je éénmalig 30% roerende voorheffing betaalt. In vergelijking met de betaling van 15% roerende voorheffing op de liquidatiereserve is dit een duur dividend.

Wanneer is het nu echt feest als je winst draait met je bedrijf?

Dat is afhankelijk van wie je bent als freelancer.

–             Wat zijn je persoonlijke behoeften momenteel?

–             Wat is je doel binnen 5 jaar?

–             Waar wil je naartoe met je bedrijf?

–             Heb je cash geld nodig voor je privéleven?

–             Hoe staat de cashflow er voor in je bedrijf?

Stel, je bent een jonge, ambitieuze freelancer en je wil je binnen een vijftal jaar settelen én een onroerend goed privé aan kopen. In dit geval kan de aanleg van de liquidatiereserve super interessant zijn. Het helpt immers bij het afsluiten van de lening voor de aankoop van het onroerend goed. Let op: het inbrengen van eigen middelen zijn een must.

Een ander voorbeeld. Je partner is zijn job kwijt geraakt. Jullie zitten met afbetalingen en net nu gaan de opgroeiende kinderen allemaal op kot. Dat kost uiteraard handenvol geld. Op zo’n moment neem je andere beslissingen dan die jonge, ambitieuze klepper.


Reminder: Winst is jouw keuze. En hoe je dat gaat vieren, ook. Geniet altijd van wat op dat moment mogelijk is, kies voor wat jij echt belangrijk vindt.


Tip: Wil jij weten hoe je met elke factuur winst kan maken? Hoe jij razendsnel financieel onderbouwde beslissingen kan nemen? Lees dan het artikel Profit First.

Het is ALTIJD feest als je de winst cash op je rekening ziet staan.

Wat doe jij met je winst? En waarom? Laat het ons weten in een reactie hieronder.

Ik ben Ilse Dieltjens, financieel ondernemer mentor en auteur van Profit First. In 2012 leidde ik als een vrouw een schrijnwerkerij. Dit was mijn keiharde leerschool, want de torenhoge rekeningen stapelden zich elke maand op, waardoor ik het onderste uit de kan moest halen. Na jarenlang vallen, opstaan en experimenteren pas ik de sleutels toe naar meer winst zonder mezelf dood te werken met op het einde van de streep winst op mijn rekening. Het resultaat is meer marge, meer rust in mijn bedrijf en vooral financiële vrijheid. Inmiddels pas ik met de 'Meer winst Academie' deze winst sleutels al bij honderden ondernemers toe om grip en zicht te krijgen op hun cijfers. Nu is het jouw beurt! Bekijk alle berichten van Ilse Dieltjens