SLUIT MENU

Sportclub eigenaar Sean Wauters: “Opgeven tijdens corona? Dat was geen optie!”

Niet één, maar drie keer heeft Sean Wauters de afgelopen twee jaar zijn freelancedroom moeten opbouwen. Als kinesitherapeut opende hij in februari 2020 zijn club in gevechtssporten. Maar door corona nooit voor lang. Hoe kijkt hij terug op die periode?

“Ik had gewoon geen andere keuze dan mijn hoofd boven water te houden. Ik had net geïnvesteerd in onder meer duur materiaal voor mijn sportclub toen de coronacrisis uitbrak”, getuigt Sean Wauters. “De overheidssteun die ik kreeg, hielp een beetje. Opgeven was geen optie.”

Hoe heb je de coronacrisis overleefd terwijl je net je sportclub opstartte?

Sean: “Ik ben twee jaar lang bezig geweest met de voorbereidingen van de opstart van mijn club: zoeken naar de juiste verzekeringen, materiaal, zaal, promo …”, getuigt Sean. “Na drie trainingen kwam corona. Ik ben toen gestart met het maken van video-oefeningen. Na de eerste lockdown kon ik een tijdje heropstarten, maar toen kwam de tweede sluiting. Sinds september 2021 kan ik weer lessen geven en ben ik zelf gestart met een cursus basiszelfverdediging.”

“Bij de start van mijn eerste training had ik ongeveer tien leden. Ik heb geprobeerd om met hen contact te houden tijdens de lockdown dooroefeningen op video vast te leggen. Dat doe ik nu nog steeds voor mijn klanten en patiënten.”

“Ik weet ook dat een pandemie niet eeuwig blijft duren. Dat leert de geschiedenis ons. Dus ja, daarom mijn keuze om hard blijven door te werken, klanten te binden en niet op te geven.”

Hoe heb je ervoor gezorgd dat je toch bent blijven groeien ondanks de crisis?

“Tijdens de lockdown had ik de tijd om contacten te leggen met organisaties die misschien geïnteresseerd zouden zijn in een samenwerking, zoals Sportwerk Vlaanderen en Sport Na School. Mijn zoektocht verloopt via het nieuws, Google …”

“Bij Sportwerk Vlaanderen had ik gesolliciteerd op een openstaande vacature. Daardoor kwam ik in contact met de juiste persoon. De job heb ik niet gekregen, maar ik verzorg voor hen nu initiatielessen in historische krijgskunsten. Het is een focus dat zij niet echt kende en daardoor interessant voor hen, want nu bieden ze iets anders aan dan de klassieke, gekende gevechtssporten.”

Welke lessen heb je geleerd tijdens je opstart?

“Geef vooral niet op. Het is als startende freelancer heel hard werken. Je klopt veel onbetaalde uren in je voorbereidingsfase en dat kan soms ontmoedigend zijn. Maar eens alles begint te rollen kan je steeds voortbouwen op het harde werk en op lange termijn pluk je daar de vruchten van.”

“Ga actief op zoek naar klanten die mogelijks interesse kunnen hebben in een samenwerking. Een ‘neen’ kan je altijd krijgen, maar als je verschillende mogelijke partners contacteert, zal er wel altijd eentje zijn die ‘ja’ zegt. Probeer alom gerespecteerde organisaties aan te spreken. Men is eerder geneigd om je te vertrouwen als ze zien dat die achter jou staan.”

“Stuur niet enkel een mail, maar bel potentiële klanten op. Een babbel schept sneller vertrouwen. En laat je niet demotiveren door de zoveelste ‘neen’.”

“Binnen mijn niche ga ik zo breed mogelijk. Mijn hoofdactiviteit is kinesitherapie verdiept in krijgskunsten met daarnaast een schermschool. Er is bijvoorbeeld weinig vraag naar initiatie boogschieten of zwaardvechten … maar door veel aan te bieden spreek ik toch genoeg mensen aan. Probeer dus in je niche heel de niche aan te boren.”

Nathanella Monsaert
Nathanëlla Monsaert is redacteur en grafisch vormgever. Met haar jarenlange ervaring werkt ze elke communicatie uit van A tot Z. Of hoe ze het liever zelf zegt: van A naar Beeld. Ze is een storyteller pur sang en gaat voor NextConomy vooral op zoek naar boeiende verhalen bij freelancers. Bekijk alle berichten van #Nathanella Monsaert