"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

“Om de schaarste het hoofd te bieden, moeten we anders kijken naar competenties én beperkingen”

Elke De Loecker (Talent Solutions): “We moeten ons er bewust van zijn dat we een grote groep talent vandaag niet aanspreken. Mensen die misschien niet perfect binnen je plaatje passen, maar die wél te herscholen zijn.”

Dat er op de arbeidsmarkt een war for talent woedt, staat als een paal boven water. De schaarste is groot, de uitdagingen om het juiste talent op de juiste plaats te krijgen nog groter. Elke de Loecker zoekt dagelijks met haar teams naar de best mogelijke antwoorden op de HR-vraagstukken van bedrijven. Sinds begin dit jaar is ze Head of Business Development & Sales for Talent Solutions EMEA, dat onder ManpowerGroup huist.

Wie is Elke De Loecker?

Elke is met haar 22 jaren dienst bij ManpowerGroup een ervaren rot in het vak. In 1999 startte ze er haar loopbaan. Eerst bij de uitzendtak van de HR-dienstverlener, daarna maakte ze binnen de groep de sprong naar Talent Solutions TAPFIN dat zich focust op management van de aankoopprocessen van extern talent, waaronder ook freelancers. Sinds dit jaar zet ze haar schouders onder het overkoepelende Talent Solutions EMEA, met een duidelijke visie: “In welke ontwikkelingsfase een onderneming zich ook bevindt, ze moet haar personeelsbestand voortdurend aanpassen om wendbaarder te worden en op die manier haar prestaties te optimaliseren”, aldus Elke. “Talent Solutions koppelt alle capaciteiten en expertise aan innovatieve en digitale oplossingen om op elke situatie te kunnen reageren.”

“In mijn functie stuur ik een team van sales directors aan op regionaal en lokaal niveau in Europa en Afrika en ben zelf nog zeer actief in directe sales trajecten met klanten. En daarbij focus ik op drie domeinen: data driven sales (cijfers geven inzichten over onze klanten: wie zit waar tot sectorniveau toe), sales enablement (ontwikkelen van eenzelfde sales mindset over alle landen heen) en funnel management (te allen tijde een zicht hebben op wat er in de pipeline zit, en wat de trends zijn.)”

Transformatie creëren

“We helpen bedrijven om zichzelf te transformeren en te voldoen aan hun HR-behoeften, die vaak complex kunnen zijn”, gaat Elke verder. “Talent Solutions brengt het gespecialiseerde aanbod van ManpowerGroup samen op globaal niveau via RPO (Recruitment Process Outsourcing), TAPFIN–MSP (Managed Service Provider) en Right Management (Talent Management & Outplacement), om bedrijven te helpen op het gebied van human resources management.

In deze drie segmenten bieden we complete oplossingen aan gedurende de gehele levenscyclus van de talenten. Aantrekken, verwerven, perfectioneren, ontwikkelen en behouden van talent: we brengen niet alleen doorgedreven kennis over de HR-markt aan, maar adviseren ook op vlak van de meest geavanceerde technologieën. Die aanpak rollen we uit op grote schaal en over de grenzen heen, waardoor we bedrijven op een uniforme en consequente manier wendbaarder en flexibeler maken. Want alleen zo kunnen situaties van groei en achteruitgang beter beheerd worden.”

Schaarste als grootste uitdaging

“Die diensten verkopen we heel vaak apart aan bedrijven, maar we zien toch steeds meer een evolutie naar total talent management, waarbij er meerdere diensten gecombineerd worden. Logisch ook, want de markt is in zo’n transitie, en dat maakt het complexer. Waardoor je meestal geen one size fits all-aanpak nodig hebt, maar net een integratie van verschillende ingangspunten. En dat staat bovendien ook los van het soort contract, of het nu contractors, temps, perms of freelancers zijn.

In aanwervingen ziet Elke toch wel de grootste uitdaging: “Er is een grote druk om de juiste mensen aan te trekken. De schaarste is enorm, zeker bij de profielen die iedereen zoekt, zoals IT. En daardoor ontstaat er een ontzettend grote kloof, want er is een enorm opbod met die specifieke skills. We moeten ons er bewust van zijn dat we een grote groep talent vandaag niet aanspreken. Mensen die misschien niet perfect binnen je plaatje passen, maar die wél te herscholen zijn. Je kunt van een boekhouder waarschijnlijk geen webdesigner maken, maar van een payrollmedewerker misschien wel een credit controller. Onze Academy’s hebben daarin een sleutelrol: daarmee up- en reskillen we talent, zowel intern als extern. Waardoor je knelpuntfuncties makkelijker kunt invullen.

Daarnaast is ook retentie een hekel punt binnen de meeste bedrijven. Talent vinden is één zaak, ze houden duidelijk een andere. Binnen Talent Solutions spelen we daar met Right Management op in.”


We moeten ons er bewust van zijn dat we een grote groep talent vandaag niet aanspreken. Mensen die misschien niet perfect binnen je plaatje passen, maar die wél te herscholen zijn.


Van scalable tot sustainable: drie grote trends

Op internationaal vlak ziet Elke drie grote trends op de markt:

“Tijdens de pandemie hebben bedrijven veel mensen laten gaan, waardoor heel wat workload niet verwerkt kon worden. Bij Talent Solutions kregen we dan ook steeds meer de vraag om onze Talent Acquisition Teams in te schakelen. Dat zijn dedicated teams die een deel of het volledige end-to-end aanwervingsproces voor hun rekening nemen, van 200 tot meer dan 1000 aanwervingen. Zo helpen we bedrijven met hun scalability, maar ook met data. Met andere woorden: waar zit het talent dat je zoekt? Belangrijke info als je weet dat minstens 80% van de gezochte profielen 100% onbeschikbaar is vandaag de dag.


Minstens 80% van de gezochte profielen is vandaag de dag 100% onbeschikbaar.


Daarnaast zal ook digitalisering toenemen. Tijdens de pandemie is gebleken dat bedrijven slecht gedigitaliseerd en geconnecteerd zijn, waardoor ze verloren liepen in een bos van technologie en ze moesten vaststellen dat hun huidige set-up verre van scalable is. Daar ondersteunen we bedrijven met onze Innovation Labs. We testen tools als VMS, ATS, video interviewing, gamification apps  .. en adviseren hen op welke manier ze dit het best inzetten en in een proces kunnen gieten. Video interviewing tools kunnen bijvoorbeeld aangevuld worden met geïntegreerde assessments. Als provider vinden we het belangrijk om mee te gaan denken en op die manier te zoeken naar innovatieve oplossingen. We willen een waardevol partnership opbouwen, opdat de klant uiteindelijk een goed werkend model heeft voor zijn bedrijf.

Tot slot is sustainability ook een must. Environmental Social Governance is niet alleen intern een belangrijke doelstelling, maar ook bij onze klanten. Er moet een duidelijk maatschappelijk doel zijn buiten de winst, om de nieuwe generatie aan te trekken. De CEO speelt daarin een belangrijke rol als uithangbord. En ook daar helpen we met onze up- en reskilling-visie van onze Academy’s: hoe kan een autobouwer op HR-vlak bijvoorbeeld de transitie maken van mechanisch naar elektrisch? Al je medewerkers op die elektrische trein richting de toekomst krijgen, is een behoorlijke uitdaging.”


Er moet een duidelijk maatschappelijk doel zijn buiten de winst, om de nieuwe generatie aan te trekken. De CEO speelt daarin een belangrijke rol als uithangbord.


Competenties in plaats van beperkingen

Daaropvolgend moeten we ook inzetten op meer inclusie en integratie. Met andere woorden: we moeten anders kijken naar competenties, en niet focussen op eventuele beperkingen. Mensen met dyslexie zijn bijvoorbeeld erg creatief, denken out of the box en kunnen met de juiste omkadering en ondersteuning een grote meerwaarde betekenen in diverse functies Wij ondersteunen onze klanten in hun aanpak.


“Als je mensen een job kan geven die hen trots maakt en hen voldoening geeft, stimuleer je de intrinsieke motivatie en boek je zoveel meer resultaat. En dán ben je goed op weg om die schaarste het hoofd te bieden.”


Bio

Elke de Loecker behaalde een bachelor in HR Management en een postgraduaat Communicatie. In 1999 startte ze bij de uitzendtak van ManpowerGroup. Eerst als consultant, later als Branch Manager om uiteindelijk verantwoordelijk te worden voor alle onsite klanten in Vlaanderen. In 2011 startte ze de nieuwe business line TAPFIN België en Luxemburg op, nadien beklom ze de salesladder als Sales Director EMEA. Sinds januari 2021 is Elke binnen ManpowerGroup Talent Solutions verantwoordelijk voor Business Development & Sales in EMEA.

Women in Contingent Workforce Management

Steeds meer organisaties professionaliseren het inhuren van hun externe talenten. NextConomy brengt daarom een reeks met interviews rond het centrale thema “Women in Contingent Workforce Management’. Met deze gesprekken willen we inspireren en inzichten delen met iedereen die van ver of dichtbij betrokken is met het inhuren van externen in organisaties. In het bijzonder willen we andere vrouwen laten zien dat er boeiende loopbanen zijn in een domein dat nog relatief nieuw en onbekend is, maar dat wel toekomstgericht en van toenemend strategisch belang voor organisaties is.