"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Een fiets kopen of leasen: wat is voor freelancers de beste keuze?

Wat is de beste keuze: een fiets leasen of kopen? Freelance Chief Executive Organiser van Organise it Veerle Bultinck vertelt waarom zij voor leasing is gegaan. Bestuurder van het boekhoudkantoor FiskCouncil+ Mike Collier legt het verschil in kostenplaatje uit.

“Ik lease sinds januari 2019 een fiets en daar heb ik tot op vandaag nog geen moment spijt van gehad”, getuigt Veerle Bultinck. “Mijn vorige fiets had voetjes gekregen en omdat ik toen al plannen had om verder van mijn directe klantenzone te gaan wonen, heb ik na lang beraad, besloten om een speed pedelec te leasen.”

“Een fiets leasen is duurder dan een fiets kopen. Soms loopt de rente op tot 4 procent. Dat is behoorlijk veel. Vanuit het standpunt van de fietshandelaar is dat logisch. Hij moet 3 jaar wachten vooraleer hij al zijn geld heeft. Een fiets leasen is dus een bewuste keuze en afhankelijk van je financiële situatie”, duidt Mike Collier.

Waarom heb je besloten om te leasen in plaats van te kopen?

Veerle Bultinck

Veerle: “Ik heb gekozen om mijn fiets te leasen om mijn kost te verspreiden en dus om niet meteen een vrij groot bedrag op te hoesten. Ik betaal drie jaar lang een vast bedrag per maand.”

“Ik heb bij de leasemaatschappij voor een all-in formule gekozen. Dat wil zeggen inclusief twee onderhoudsbeurten per jaar en interventie bij problemen. En geloof me, in dat anderhalf jaar dat ik hem heb, heb ik dat al nodig gehad.”

“Afgelopen zomer ben ik samen met één van mijn kindjes voor drie dagen naar de zee geweest. Ik had mijn speedbike meegenomen zodat we verder langs de kust konden fietsen op zoek naar een rustig plekje. ’s Nachts hadden vandalen het op mijn fiets gemunt. Prijskaartje van de herstelling: 800 euro. Prijskaartje voor mij: 0 euro. Ik heb alleen een aangifte ingediend bij de politie en de rest heeft de maatschappij geregeld.”

“Daarnaast heb ik ook al twee keer platte band gehad en een takeldienst heeft dan alles geregeld. Ik hoef mij niets aan te trekken.”

“Leasen is inderdaad duurder dan kopen. Maar als je zoiets één keer meemaakt op die drie jaar, dan heb je de meerprijs van je leasing ruimschoots eruit gehaald. Voor mij is de doorslaggevende factor om te leasen dat ik me weinig van iets moet aantrekken. Eén telefoontje en that’s it.

“Bovendien is mijn fiets ook verzekerd tegen diefstal. Het enige wat ik moet doen is de twee sleutels van mijn fietsslot voorleggen. Dan krijg ik binnen de levertijd een nieuwe fiets.”

Hoe verloopt de procedure om een fiets te leasen?

Veerle: “Bike for Business, de partner waar ik mijn fiets bij lease hebben me door het proces geloodst: bij mij thuis zijn ze hun aanbod komen voorstellen, ik mocht enkele fietsen testen, ze hebben een voorstel uitgetekend, hebben samen met mij het papierwerk doorlopen, hebben de verzekering geregeld … en nu ontvang ik elke maand een factuur in mijn mailbox.”

“Na die drie jaar heb ik de keuze om de fiets over te kopen voor een restbedrag en is die dan van mij ofwel blijft de leasemaatschappij de eigenaar en lease ik een andere fiets aan dezelfde of andere voorwaarden.”

Klopt het dat een fiets leasen 100% fiscaal aftrekbaar is?

Mike: “Als freelancer is er één artikel dat je zeker moet kennen en dat is Artikel 49 van het wetboek inkomsten en belastingen. Dat artikel zegt dat alle kosten die je maakt om inkomsten te behouden of te genereren, aftrekbaar zijn.”

“Dus als je kunt aantonen dat de aankoop van die fiets ervoor zorgt dat je inkomsten gelijk blijven of zelf stijgen, dan is die 100% aftrekbaar. Dat geldt ook voor de onkosten aan je fiets.”

“Zoals bij elke aankoop moet je kunnen argumenteren dat je die fiets heel veel beroepsmatig gebruikt. Vaak zal je die fiets ook gebruiken voor privédoeleinden. Je kan dan een compromis sluiten door bijvoorbeeld de fiets voor 50% fiscaal in te brengen.”

Wanneer opteer je het best om een fiets te kopen en wanneer om te leasen?

Mike: “Stel je koopt een fiets van 2100 euro en trekt die voor 100% fiscaal af. Die kost gaat meteen van je rekening en de aankoop wordt afgeschreven over minimum 3 jaar. Per jaar kan je dus 700 euro in je kosten steken. Je bent eigenaar vanaf dag 1 van de fiets en ontvangt 1 factuur.”

“Bij leasing moet je het onderscheid maken tussen een financiële leasing en een operationele leasing.”

“Bij een financiële leasing kom je bijvoorbeeld met de leasemaatschappij overeen dat je de fiets 3 jaar gaat leasen. 3 jaar lang betaal je een maandelijks vast bedrag met interest en btw. Die maandelijkse kost is ook fiscaal aftrekbaar. Je ontvangt niet 1 factuur, maar 36. Op het einde heb je ongeveer 2.500 euro betaald in plaats van 2.100 euro mocht je de fiets gekocht hebben. Pas na die periode ben je eigenaar van de fiets.”

“Bij een operationele leasing kan je bijvoorbeeld met de leasemaatschappij overeenkomen dat je de eerste maand al duizend euro afbetaalt en de andere 35 maanden los je de rest van de schuld af. Dit is erg handig wanneer je veel winst hebt gemaakt. Door de eerste, grote aflossing zorg je ervoor dat je winst daalt en je dus minder belastingen betaalt.”

Op Facebook kreeg ik de reactie dat leasen verleasen is. Dat iedere vorm van financiering een belasting van je cashflow betekent. Wat is jouw mening hierover?

Mike: “Dat klopt. Cashflow zie je niet in je boekhouding, maar is de fluctuatie tussen je inkomsten en uitgaven.”

“Stel: je fiets kost 21.000 euro. Bij aankoop gaat dat bedrag van je rekening, maar de kost schrijf je boekhoudkundig af voor 7.000 euro over 3 jaar. Dat eerste jaar zit je met een daling van je cashflow voor 14.000 euro. De volgende jaren mag je dan wel een boekhoudkundige kost van 7.000 euro inbrengen die je dat jaar niet gedaan hebt.”

“Bij een leasing blijft de kost en cashflowuitgave gelijk.”

Als je het budget niet hebt om bijvoorbeeld speedbike te kopen, ben je dan verplicht om te leasen of zijn er nog andere opties?

Mike: “Als je geen budget hebt om een speedbike te kopen of je hoeft je winst niet te doen dalen, dan adviseer ik om een krediet af te sluiten bij de bank met de voorwaarde dat je die binnen de 5 jaar terugbetaalt. De rente op zo’n krediet is hooguit 1%. Goedkoper dan een leasing.”

“Maar het ene leasecontract is het andere niet. Er zitten serieuze verschillen tussen. Niet alleen qua rente, maar ook qua abonnementsformule. Je moet dus alle factoren van kopen, leasen of op krediet aanschaffen in overweging nemen.”

Nathanella Monsaert
Nathanëlla Monsaert is redacteur en grafisch vormgever. Met haar jarenlange ervaring werkt ze elke communicatie uit van A tot Z. Of hoe ze het liever zelf zegt: van A naar Beeld. Ze is een storyteller pur sang en gaat voor NextConomy vooral op zoek naar boeiende verhalen bij freelancers. Bekijk alle berichten van #Nathanella Monsaert