"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Springplank naar zelfstandigheid: iets voor jou?

Het statuut, “springplank naar zelfstandigheid” is een statuut bij de RVA dat je toelaat stempelgeld te ontvangen terwijl je je bijberoep uitoefent gedurende 12 maanden. Het kan een ideale manier zijn om rustig te onderzoeken of freelancen iets voor jou is!

In principe verlies je je stempelgeld voor elke dag dat je je bijberoep uitoefent, maar niet met dit statuut. Je dient wel een aanvraag in te dienen om het statuut te bekomen, want er zijn een aantal voorwaarden aan verbonden.

Voordelen

Uiteraard dien je zélf te voldoen aan alle verplichtingen die aan het bijberoep verbonden zijn, zoals het betalen van je sociale bijdragen, eventuele BTW aangiftes, …

Als het statuut je toegekend wordt, is het grootste voordeel is dat je uitkeringsgerechtigd blijft, ook op de dagen dat je je bijberoep uitoefent.  De springplank kan je de financiële ademruimte geven om jouw freelance-activiteit uit te bouwen en ondertussen bijvoorbeeld een mooi netwerk uit te bouwen en aan naamsbekendheid te winnen. Ook kan je je inkomsten herinvesteren in opleidingen, en jezelf op die manier optimaal voorbereiden.

Toch ook opletten

Het nadeel is echter dat je de inkomsten van je bijberoep slechts in beperkte mate kan cumuleren met de uitkeringen. Wanneer de 12 maanden afgelopen zijn en je inkomsten uit je bijberoep meer bedragen dan 4446 EUR winst, riskeer je immers alle ontvangen uitkeringen terug te moeten betalen. Ook dien je gedurende je springplankstatuut in principe beschikbaar te blijven voor de arbeidsmarkt. In de praktijk hangt alles af van je arbeidsbemiddelaar en verschillende mensen getuigden al dat hun bemiddelaar hen echt wel steunde in het uitbouwen van de zelfstandige activiteit in die periode.

De maatregel geldt voor 12 maanden, je kiest zelf wanneer je start. Na 12 maanden heb je in principe twee opties: jezelf vestigen in hoofdberoep of verder stempelen waarbij je bijberoep niet langer gecumuleerd kan worden met je uitkeringen.

Wat met de corona crisis?

Mensen die reeds een springplankstatuut hadden voor de Corona-crisis, komen als bijberoeper ook slechts voor een beperkt aantal corona-steunmaatregelen van de overheid in aanmerking.

Sommige sectoren zijn bovendien hard getroffen, waardoor de uitbouw van de activiteit in bijberoep volledig stilgevallen is. Tot hiertoe zijn er geen maatregelen voorzien om de springplankmaatregel te verlengen, hetgeen voor deze mensen toch een heel mooie tegemoetkoming zou zijn. Wie van deze 12 maanden 2-3 maanden inkomsten verloren heeft door de crisis, staat voor de uitdaging om op basis van 9 maanden “oefenen” te beslissen of zij zich gaan vestigen in hoofdberoep of verder wensen te stempelen en terug in loondienst gaan werken.

De springplank wordt op die manier nog een grotere sprong in het diepe, een sprong waar niet elke freelancer klaar voor is. Hopelijk komt de RVA hen alsnog tegemoet door hun statuut te verlengen.

Meer weten?

Voor alle details omtrent het springplankstatuut: https://www.rva.be/nl/documentatie/infoblad/t158

Met dank aan Solange Bruno om ons te wijzen op de gevolgen van de coronacrisis voor deze groep zelfstandigen in bijberoep.

Marleen Deleu
Marleen Deleu - Director Trends & Insights NextConomy - on a mission to bring insights and expertise to the freelance workforce and users of contingent labor in Belgium Bekijk alle berichten van #Marleen Deleu