"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Keep your head up: straks gaat de wereld weer open!

Aan de hand van een popsong vat Katja Soors een aantal basisprincipes van het ondernemerschap samen.

Ohhhhhhhhhhhhh yeah,
keep your head up,
keep your heart strong.
No, no, no, no,
keep your mind set,
keep your hair long.

Al dagenlang spookt de popsong uit 2011 van Ben Howard door mijn hoofd. Het is niet alleen een heerlijke, vlotte meezinger – Ohhhhhhhhhhhhh yeah – maar vooral de tekst van het refrein blijft aan me kleven. Het laat me echt niet los. Hoe kan dat toch?

Als ik de tijd neem om er dieper over na te denken, valt de puzzel heel mooi in elkaar. Vandaag de dag  beleven we met zijn allen een unieke en onzekere situatie. Niet alleen als mens, maar ook als ondernemer. Het deuntje van Ben geeft echter zoveel energie om ervoor te blijven gaan en om met een positieve blik naar de toekomst te kijken. Maar bovenal vat het refrein een aantal basisprincipes van het ondernemerschap heel goed samen! Lees je even mee? 

Keep your head up

Ondernemersprincipe 1: Blijf er altijd voor gaan. Gemotiveerd en gefocust blijven is voor een ondernemer heel belangrijk, want je staat zelf aan het roer van je bedrijf. Ik vind het in dat opzicht wel cruciaal dat je genoeg zorg draagt voor jezelf! Door de onzekerheid van het huidige economische klimaat en de veelheid aan veranderingen zet je jezelf vaak op de laatste plaats en dan schieten de ontspannende, energie gevende momenten er vaak bij in. Weet echter dat energie je broodnodige brandstof is om te kunnen presteren dag in dag uit. Dus af en toe bewust stilstaan in plaats van oneindig te blijven gaan, is mijn advies. 

Keep your heart strong

Ondernemersprincipe 2: Behoud te allen tijde de passie voor het ondernemen. Besef vandaag de dag nog meer waarom jij doet wat je doet en durf meer te ondernemen vanuit je hart. Door meer te luisteren naar je gevoel en daar op te betrouwen, stel je je makkelijker open en kan je anderen sneller raken. Omring je ook met mensen die goed zijn in wat ze doen. Kies voor die mensen die de moeite doen om naar jouw verhaal te luisteren en die je echt kunnen helpen. Als je die mensen om je heen verzamelt, dan geeft dat heel veel gemoedsrust en vertrouwen. En zo kun jij je optimaal focussen op je kernactiviteiten.

Keep your mind set

Ondernemersprincipe 3: Onderschat de kracht van je gedachten niet. De manier waarop jij in je ondernemerschap staat en de focus die jij aan de dag legt, zijn cruciaal voor je werkplezier en je effectiviteit. In het huidige klimaat bestaat het gevaar dat je je té veel laat leiden door belemmerende overtuigingen. En die werken als een slot op de deur. Ongemak zet je altijd aan het denken. Maak daarom ruimte voor goede gesprekken. Met jezelf én met elkaar. Als het je lukt om meer invloed te hebben op je eigen gedachten door situaties van meerdere kanten te bekijken, dan heeft dat een invloed op je gevoel en op je gedrag. Door vast te houden aan positieve en versterkende gedachten, ben je meer geneigd om actie te ondernemen.

Keep your hair long

Ja, dat is vandaag de dag echt niet moeilijk met de verplichte sluiting van de kapperszaken. Sorry, flauw grapje.

Ondernemersprincipe 4: Laat je niet beïnvloeden door de buitenwereld, het economisch klimaat of door je omgeving. Durf te kiezen voor vrijheid, openheid en zorgeloosheid in het leven, want dat is de symboliek achter lang haar. Vertrouw op je drijfveren in je eigen ondernemerschap. Niets of niemand voelt, weet en ervaart wat jij in de wereld wil zetten en hoe jij anderen hierbij kan helpen. Weeg alles wat op je pad komt af ten opzichte van je te realiseren professionele doelen. In de veranderende omgeving van vandaag is het vaak moeilijk om enige houvast te hebben. Geloven in jezelf en je niet té veel laten beïnvloeden zijn twee belangrijke voorwaarden om goed te kunnen ondernemen, zeker vandaag de dag in deze vreemde tijden!

 

Waar wacht je nog op? Kies bewust voor die positieve vibe. Laat je ook inspireren door Ben Howard’s song: https://www.youtube.com/watch?v=AJwV5zmKcGY (refrein start op 1:06).

Laten we samen in deze crisis ons hoofd ‘hoog’ houden en de uitdagingen van het ondernemerschap aangaan zodat we straks ook met zijn allen kunnen accelereren als de wereld weer open gaat.

Ondernemerscoach Katja Soors van Introvate is gespecialiseerd in de begeleiding van introverte ondernemers die willen groeien met hun bedrijf. Ze staan op een kantelpunt met hun onderneming of ze ervaren een aantal uitdagingen in hun ondernemerschap die ze samen aan de basis willen aanpakken, zodat hun bedrijf alle kansen krijgt om te groeien naar een hoger niveau. Bekijk alle berichten van Katja Soors