"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

6 op de 7 zelfstandigen begint zonder businessplan

Slechts 1 op de 7 zelfstandigen heeft bij de start van zijn activiteiten een goed uitgewerkt businessplan. Dat is niet zozeer het gevolg van niet willen, maar eerder het gevolg van de juiste informatie niet bij elkaar krijgen. Dat blijkt uit een rondvraag van hr-dienstverlener Acerta bij bijna 1300 zelfstandigen. Dat laatste bevestigt ook Jelle Volckaerts, verantwoordelijke starters bij Unizo.

In een bevraging onder bijna 1300 zelfstandigen komt Acerta erop uit dat slechts 13% bij de start een goed uitgewerkt businessplan heeft of had. “Starters worden in hun zoektocht met zoveel complexe informatie geconfronteerd dat ze die niet verwerkt krijgen”, zegt Nicolas Pevenage, verantwoordelijke digitalisering en innovatie bij Acerta.

Financiële info gezocht

Twee op de drie zelfstandigen zonder businessplan, begint wel degelijk met zich actief te informeren. 61% doet dat zeer specifiek voor een financieel plan, en toch resulteert dat dus slechts bij een hele kleine minderheid in een volledig businessplan. Van degenen die gericht zoeken naar financiële informatie om hun zaak op te starten, zegt meer dan de helft dat ze uiteindelijk niet hebben gevonden wat ze zochten.

Teveel info

“Er is zodanig veel informatie te vinden waardoor starters niet meer weten wat nu de juiste info is en welke stappen ze moeten volgen om een ondernemingsplan te maken”, bevestigt Jelle. “De starters die bij ons komen aankloppen, zijn dus in eerste instantie vooral op zoek naar die info.”

Geen ondernemingsplan nodig

“Maar vaak krijgen wij ook te horen dat freelancers het niet nodig achten om een ondernemingsplan op te maken. Nochtans ligt daar een enorme valkuil en is het ook voor hen cruciaal”, zegt Jelle. “Ik besef dat starters hun hoofd breken over het financiële plaatje, klanten zoeken, marketing … Maar ze moeten ook aandacht hebben voor hun sociaal statuut, pensioen … ook al lijkt dat in de eerste fase van hun onderneming niet prioritair.”

Meer info

Unizo organiseert een Online Startersdag (voorlopig) op donderdag 4 juni 2020. Een hele dag lang helpen een 30-tal experten via een chatbox bij al je specifieke vragen omtrent jouw ondernemingsavontuur.

Daarnaast is er ook de gloednieuwe starterstool waar je gratis jouw ondernemingsplan (en veel meer) kan maken. Hier vind je info: https://www.unizo.be/starters/projecten/unizo-starterstool-neem-een-vliegende-start-met-jouw-eigen-zaak. Rechtstreeks naar de UNIZO Starterstool kan hier: https://ondernemingsplan.unizo.be/nl  die je op weg helpt bij de uitwerking van jouw ondernemingsplan en financieel plan.

Op de website van het Agentschap Innoveren en Ondernemen kan je de Gids voor het opstellen van een ondernemingsplan downloaden.

Nathanella Monsaert
Nathanëlla Monsaert is redacteur en grafisch vormgever. Met haar jarenlange ervaring werkt ze elke communicatie uit van A tot Z. Of hoe ze het liever zelf zegt: van A naar Beeld. Ze is een storyteller pur sang en gaat voor NextConomy vooral op zoek naar boeiende verhalen bij freelancers. Bekijk alle berichten van #Nathanella Monsaert