"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Corona virus en platformwerk: hoe zit dat?

De wereldwijde pandemie als  gevolg van het corona virus heeft ook gevolgen voor de werkers in de platform economie. Quarantaine maatregelen of zelfs ziekte door het virus leiden tot inkomensverlies, doorgaans zonder enig sociaal vangnet. Al geldt ook hier dat het niet voor iedereen crisis is. Eurofound heeft een overzicht gemaakt van de impact voor platformwerkers.

Gemengde reacties en maatregelen

De relatie tussen platform, klant en de werker is doorgaans niet gebaseerd een klassiek werknemer contract, waardoor doorbetaling in geval van ziekte of lockdown doorgaans niet voorzien is.

In het U.K. is Hermes een platform met 15.000 werkenden die in normale omstandigheden per levering worden betaald. Hermes heeft nu een fonds opgericht met €1,3 miljoen om haar werkers financieel te ondersteunen bij ziekte of afzondering.

In de VS zal Uber chauffeurs 14 dagen betalen, maar Amazon Flex koeriers krijgen niets.

In België heeft Deliveroo aangekondigd uitzonderlijk afwezigheid omwille van ziekte of quarantaine maatregelen te vergoeden.

Meer lezen?  https://www.eurofound.europa.eu/publications/article/2020/coronavirus-highlights-sick-pay-void-for-platform-workers

Marleen Deleu
Marleen Deleu - Director Trends & Insights NextConomy - on a mission to bring insights and expertise to the freelance workforce and users of contingent labor in Belgium Bekijk alle berichten van #Marleen Deleu