"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Unizo lanceert gratis online event op 14/2: Hoe vind ik nieuwe klanten?

Hoe geraak ik aan nieuwe klanten en opdrachten als freelancer? Dat is de grootste kopzorg van freelancers in Vlaanderen, staat er in het Freelancer Focus rapport van Love to Be Free. Meteen ook het thema van hun eerste van vijf online events op vrijdag 14 februari 2020.

Love To Be Free, het freelance netwerk voor zelfstandige dienstverleners van UNIZO peilde afgelopen maanden naar de grootste kopzorgen van de Vlaamse freelancers. Tijdens de vijf online events laten ze experten aan het woord, geven ze webinars en content over die bekommernissen van freelancers. Vrijdag 14 februari 2020 start het eerste online event, met als thema Hoe geraak ik aan nieuwe klanten en opdrachten als freelancer.

5 grootste kopzorgen freelancers:

Bij de vraag Waarover maakt u zich het meest zorgen als freelancer? gaf Love To Be Free twaalf opties. Aan de respondenten werd gevraagd om de drie meest prominente aan te vinken:

 1. Het vinden van opdrachten en klanten: 43%
 2. Het zelfstandigenstatuut: 39%
 3. De financiële en administratieve lasten opgelegd door de overheid: 26%
 4. De steeds goedkopere freelancetarieven: 24%
 5. De combinatie werk-privéleven: 20%
 6. Inkomen: 20%
 7. Wanbetaling door opdrachtgevers: 18%
 8. Ik maak me over niets zorgen: 14%
 9. De toenemende concurrentie van freelancers in bijberoep of bijklussers: 11%
 10. De toenemende concurrentie van voltijdse freelancers: 6%
 11. Deadlines: 6%
 12. Contractvoorwaarden van opdrachtgevers: 5%

“De grootste kopzorgen van freelancers is al jaren dezelfde”, zegt Nils Meyntjens, doelgroepverantwoordelijke freelancers bij Love To Be Free. “Hoog tijd dus om daar een antwoord op te bieden, want freelancers missen vaak een klankbord.”

Waar klanten vinden?

“Uit de antwoorden die we hebben gekregen, leerden we dat de meeste klanten voortvloeien via het interne netwerk van de freelancer, netwerkactiviteiten, intermediairs, social mediakanalen, eigen website, jobplatforms en het solliciteren op vacatures”, duidt Nils.

“Maar freelancers staan er vaak alleen voor. Al hun energie gaat naar het goed uitvoeren van hun opdrachten. Met als gevolg dat er geen tijd overblijft om nieuwe klanten te vinden, waardoor er na het beëindigen van het project niks nieuws op de planning staat”, aldus Nils.

Inschrijven online events Love To Be Free

Op vrijdag 14 februari 2020 gaat het eerste event van start. Op die dag kan je je gratis laten adviseren, chatten met experten, webinars volgen … Schrijf je nu in voor voor de eerste sessie Freelance Friday.

Tijdens de tweede sessie op vrijdag 3 april kaart Love To Be Free het zelfstandigenstatuut van freelancers aan. Experten behandelen dan vragen rond pensioen, werkonbekwaamheid, verzekeringen, schijnzelfstandigheid …

Nathanella Monsaert
Nathanëlla Monsaert is redacteur en grafisch vormgever. Met haar jarenlange ervaring werkt ze elke communicatie uit van A tot Z. Of hoe ze het liever zelf zegt: van A naar Beeld. Ze is een storyteller pur sang en gaat voor NextConomy vooral op zoek naar boeiende verhalen bij freelancers. Bekijk alle berichten van #Nathanella Monsaert