"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Talent moet altijd voorop staan

Total Talent Management of TTM is al enkele jaren het centrale thema van het tweedaags seminarie georganiseerd door Procurecon in Amsterdam. Tijdens de editie van 2019 was dat niet anders: boeiende getuigenissen van organisaties zoals Philips, PWC, Shell, Unilever en vele andere ‘early adopters’, discussie en interactie in de vorm van paneldebatten en ronde tafel sessies en veel netwerken. Ziedaar het recept voor een druk maar leerrijk programma. NextConomy brengt verslag aan de hand van een reeks artikelen en een video interview. In dit artikel spreken we met Manfred Vogels van het VMS-systeem Beeline.

Een VMS voor de toekomst van werk

Beeline is tot de conclusie gekomen dat ze als VMS eigenlijk veel meer moeten zijn dan alleen een puur procurement systeem. De veranderende wereld van werk maakt talent werven, hoe je talent vervolgens inzet en ontwikkelt, maar ook weer laat uitstromen.

Het talent moet voorop staan. “Dat is een andere benadering dan de catalogus benadering uit het verleden toen we met Inkoop aan tafel zaten. Je ziet duidelijk deze ontwikkeling in de markt. Wij verwachten dat grote organisaties binnen een paar jaar niet meer via de traditionele kanalen en gekende leveranciersoute zullen werven, maar wel via andere kanalen als Direct Sourcing, Private Pools. Dat vergt een andere aanpak, maar ook andere technologie.” aldus Manfred Vogels, VP business development manager voor Beeline.

Vernieuwde strategie

Wij hebben dit vertaald naar een strategische keuze om vooral te blijven doen waar we heel goed in zijn, namelijk het beheren van het E2E, end-to-end sourcing gebeuren. Alles wat te maken heeft met werk, niet zozeer personen, maar hoe organiseer je als organisatie je werk, en daardoor kom je uit bij personen. Wij blijven zo dicht bij wat altijd onze core is geweest, maar laten ook toe om nauw samen te werken met andere systemen. Denk aan onboarding, learning, enz. We blijven hetzelfde als vroeger, maar stellen ons systeem open om gemakkelijk de connectie te leggen met andere systemen.

Momenteel zijn we wereldwijd al met een groot aantal van onze opdrachtgevers in gesprek om ons platform met nieuwe innovatieve systemen te verbinden.  Zo heeft 1van onze opdrachtgevers een  een eigen applicatie ontwikkelt om identificaties te doen van personen, en wij zijn aan het onderzoeken hoe we dit kunnen integreren in Beeline. We beheren dit dan niet in het VMS zelf, maar ondersteunen wel een ‘best of bread’ oplossing waarbij de sterktes van elke tooling elkaar versterkt.

Mooi plaatje

Visueel voorgesteld staat het Beeline platform centraal in de wereld van talentbeheer. Er omheen vind je alle mogelijke ecosystemen waar talent zich kan bevinden en waarmee het interessant is om te connecteren met een centraal beheerssysteem.  Wat hier opvalt is de afwezigheid van traditionele kantoren. Deze traditionele kantoren hebben een grote uitdaging omdat de wereld van het vinden en binden van Talent zich in een rap tempo aan het veranderen is en het traditionele businessmodel van de kantoren hierdoor onder druk staat. Het is hier en daar nog toekomstmuziek, maar dit is wel waar we naar toe werken. Een grote weerstand die nog moet worden overwonnen, zit in de  klassieke werkwijze  van veel  HR – afdelingen, . Sommigen  maken nog de denkfout het  niet zo een vaart zal lopen, en misschien ervaren  ze op dit moment nog niet ‘voldoende pijn’ bij het zoeken naar talent. Maar alle tekenen wijzen in dezelfde richting:  Talent gaat alleen maar schaarser worden en dus zal iedereen vroeg of laat met dit probleem worden geconfronteerd. Dan komt de verandering vanzelf.

Hoe krijg je de organisaties mee in dit verhaal?

Door ze te wijzen op de gevaren. Hét grote gevaar is vooral de druk op compliancy die toeneemt. Veranderende wet -en regelgeving in Nederland bijvoorbeeld, maar ook België en andere landen in Europa ontsnappen hier niet aan. Het andere vraagstuk is hoe maken we duidelijk dat het gebruik van het systeem oplevert. We moeten meer duidelijk maken dat er een ROI is. Dat zit bijvoorbeeld in tijdswinst in het werving- en selectieproces en verhoogde kwaliteit. Dat soort winsten maken we niet altijd voldoende duidelijk. Dit is geen Utopia, maar wel de realiteit. Alleen moeten we nog meer samen met de klant op weg gaan naar een betere toekomst aan de hand van kleine stapjes.

10% van de totale value haalt een organisatie uit procurement technieken, alle overige value zit daarvoor. Dan gaat het over demand management: hebben we wel ingehuurd talent nodig? Hoe maken we de transformatie van ‘wie zoeken we?’ naar ‘wat zoeken we?’ om projecten in te richten. In de kern gaat het hier dan om optimaal poolbeheer van al je talenten.


Over Manfred Vogels

Manfred Vogels is werkzaam als VP business development manager voor Beeline, VMS marktleider. Met ruim 23 jaar aan ervaring is Manfred een mondiale expert op het vlak van externen inhuur. In diverse rollen heeft hij nationale en internationale organisaties geholpen beter en meer inzicht te krijgen in hun externe inhuur, hun processen te optimaliseren en kosten te beperken. Tevens is hij regelmatig spreker op internationale thema congressen.


 

Marleen Deleu
Marleen Deleu - Director Trends & Insights NextConomy - on a mission to bring insights and expertise to the freelance workforce and users of contingent labor in Belgium Bekijk alle berichten van #Marleen Deleu