"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

De knowmad: zot van kennis

“In 2020, 45% of the workforce will be knowmads.” 2020? Dat is volgend jaar! In zijn boek Knowmad society introduceerde John Moravec als eerste de term Knowmad. In zijn Tedtalk  lanceert hij deze opvallende stelling. Wat zijn Knowmads? Over wie gaat die 45% en wie zijn die andere 55%?

Betekenisvol werk wordt de norm

De tijd waarin je je hele leven hetzelfde werk deed en liefst nog voor dezelfde baas, lijkt achter ons te liggen. Een tijd waarin ‘jezelf ontwikkelen’ nog geen algemene mindset was. De transformatie van industriële samenleving naar de knowmad society brengt een nieuw bewustzijn over werk met zich mee. Zo wint in de huidige kennismaatschappij persoonlijke kennis steeds meer aan belang. In plaats van slaafs een job uit te voeren voor een baas, zoekt een knowmad in de eerste plaats dan ook betekenisvol werk. Werk waar hij zich persoonlijk mee verbonden voelt. 

Waar komt die 45% vandaan?

John legt uit dat dit een inschatting is, geen meting. De 45% knowmads in 2020 is een best guess, gebaseerd op trends zoals groeiend aantal freelancers, flexibilisering van werk en intrapreneurship. Naar schatting ligt het cijfer in de VS op zo’n 35-40% op dit moment, al is dit dus geen exacte meting. Daarvoor is er een OECD-project nodig om alle data te verzamelen en vergelijken. Een knowmad is een archetype en dus beantwoorden weinig knowmads 100% aan het beschreven ideaalbeeld. Ze bestaan in allerlei soorten en maten. Af en toe is het zelfs goed om de knowmad van zijn ‘sokkel’ te halen.

Is de loodgieter dan geen knowmad?

Die andere 55%. Zijn dat dan de slager, de verzorger in het verpleegtehuis, de schoonmaker? Niet per se, ook arbeiders kunnen hun job ‘knowmadisch aanpakken. Neem nu een elektriciën die niet meteen een elektrisch probleem kan oplossen. Hij maakt snel een foto en deelt het met zijn online netwerk. Binnen tien minuten is het probleem opgelost. Het gaat over een mindset die toepasbaar is in elke beroepsgroep. John Moravec en Cristobal Cobo vatten de knowmad alvast samen in 10 eigenschappen. 

10 kenmerken waaraan je een knowmad herkent:

  1. Leeftijd speelt geen rol, kennis heeft geen grenzen. De knowmad blijft zijn hele leven leren.
  2. De knowmad is creatief, innoverend, collaboratief en pro-actief.
  3. Hij/zij gebruikt informatie en verwerft kennis in verschillende contexten.
  4. Hij/zij is inventief, intuïtief en genereert ideeën.
  5. De knowmad verwerft niet alleen kennis, maar houdt ervan zijn kennis te gebruiken en te delen.
  6. Netwerken is zijn of haar tweede natuur. De knowmad connecteert moeiteloos met nieuwe personen, ideeën en organisaties.
  7. Hij/zij kent een reeks tools en weet hoe ze te gebruiken om allerlei problemen op te lossen.
  8. Hij/zij is digitaal opgeleid en begrijpt hoe en waartoe digitale technologie dient.
  9. Hij/zij kan problemen oplossen ongeacht de omstandigheden, wat hem of haar weer op nieuwe ideeën brengt. Nog belangrijker: hij/zij is niet bang om te falen.
  10. Hij/zij deelt wat hij weet – ongeacht de geografische beperkingen – en is zich bewust van de waarde van het toegankelijk maken van informatie.

Conlusie:

Samenvattend valt een knowmad als volgt te omschrijven: een knowmad is vaak een kenniswerker die niet langer gebonden is aan een vaste baan, maar rondtrekt van project naar project om zijn kennis te delen en nieuwe ervaringen op te doen.

 


Meer lezen?

Laat je inspireren door volgende blogposts


 

Securex is the partner for startups and experienced self-employed people or SMEs, as well as large corporations and public institutions. Bekijk alle berichten van Securex