"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Interim Management verovert Wallonië

De cijfers van Federgon bevestigen het: de Interim Managementsector kent een constante groei in België. Wie zijn deze professionals die actief zijn in een markt die steeds meer flexibiliteit vraagt en wie zijn deze mensen die een antwoord bieden op de transformatiebehoeften van bedrijven? Een gesprek met Baudouin Serckx, al meer dan 10 jaar Interim Manager en sinds enkele maanden Senior Executive Advisor bij 3W.

De Interim Manager associëren we meestal met de vervanging van een leidinggevende in de onderneming voor een bepaalde periode. Voor Baudouin Serckx is zo’n specialist echter bijzonder gekwalificeerd om een specifieke expertise aan te brengen die in het bedrijf ontbreekt. “Het missen van de digitaliseringstrein, bijvoorbeeld, kan een bedrijf tot 35% van zijn omzet kosten. Een van de vele situaties die de toegevoegde waarde laat zien van een expert die in staat is om op zeer korte termijn een digitale strategie te implementeren.”

Out of the box

Baudouin Serckx

Baudouin Serckx wijst ook op enkele specifieke kenmerken van deze externe managers: naast de vaak opmerkelijke vaardigheden, gelooft hij dat de Interim Manager een stap terug weet te doen en het debat kan toespitsen op de belangrijkste kwesties. “Laten we hieraan toevoegen dat zijn positie van vrijheid hem beschermt tegen hiërarchische of politieke invloeden van het bedrijf. Hij heeft het vermogen om out of the box te denken en kan de rol van een echte versneller op organisatorisch niveau spelen.”

Conditio sine qua non

Natuurlijk kan je als Interim Manager niet improviseren. Baudouin Serckx heeft drie belangrijke voorwaarden voor een succesvolle missie geïdentificeerd: “Het is absoluut noodzakelijk om je te kunnen verdiepen in de visie van het bedrijf en tijd te besteden aan het volledig begrijpen van wat de klant aan je vertelt alsook het doel van de missie. Het vereist ook een goede dosis intellectuele flexibiliteit om do’s en don’ts in een mum van tijd te assimileren. Daarna moet je de magie dwingen haar werk te doen om een goede plek vol vertrouwen en uitwisseling binnen het team te creëren.”

Geen ruimte voor cowboys

Sinds april 2019 staat Baudouin Serckx in voor de ontwikkeling van de activiteiten van 3W, een bedrijf dat gespecialiseerd is in Interim Management en reeds een stevige positie inneemt in Vlaanderen. “Ik kapitaliseer op een netwerk van 7.500 Lloyd gecertificeerde professionals, om ook bedrijven in het Waalse landschap te laten profiteren van de toegevoegde waarde van interim management. Bij mij (bij ons) is er geen plaats voor cowboys. Als Interim Manager herinnert Baudouin ons eraan dat we naar de klant moeten luisteren en een open geest moeten hebben. “Mijn troef is mijn vermogen om op dezelfde golflengte te zitten als mijn gesprekspartner. Ik heb een echte passie voor multiculturalisme. Dat is mijn ding!”


4 adviezen van Baudouin Serckx aan Interim Managers

  • Wees authentiek, dat is de beste manier om vertrouwen te creëren.
  • Aarzel niet om misbruik te maken van uw ervaring, want dat wordt van u verwacht.
  • Dompel u onder in de visie van de organisatie tot u er zeker van bent dat u de gestelde doelen volledig begrijpt.
  • Luister naar wat uw gesprekspartners u vertellen en integreer hun berichten.

 

Ontdek het volledige 3W-team

Jean-François Dinant
Jean-François est Créateur de contenu (freelance of course) et amoureux de Communication. Pour lui, les #RH, le #Nouveau Monde du Travail, l’#Entrepreneuriat et la #Transformation Digitale sont ses drogues durs. Jean-François is Content Creator (freelance of course) en in love met communicatie. Voor hem zijn #HR, de #NWOW, #Entrepreneurship en #DigitalTransformation zijn harddrugs. Bekijk alle berichten van #Jean-François Dinant