"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Don’t be a sitting duck and digitize your carreer now!

Digitalisering van werk is reeds een feit en verlaat steeds meer de muren van de fabrieksruimte. Je moet ons niet zomaar geloven, maar doe even de moeite en bekijk de opname van Robot Sam. Robot Sam werkt 5 tot 10 maal productiever dan een ervaren metser.

Opname Robot Sam

Met deze stelling en het voorbeeld van robot Sam werd op  op 4 mei 2018 meteen de toon gezet tijdens het online seminar Digitization of the White Collar workforce van de Vlerick Business School. Gastspreker was onder meer Professor Steve Muylle over de impact van digitalisering op de witte-boorden-werknemers.

Liquid Workforce Planning

Diverse onderzoeken, zoals Liquid Workforce Planning (2016) van Accenture, tonen aan dat alle taken die 3D zijn de komende 3 tot 5 jaar worden geautomatiseerd. 3D staat hier voor Dangerous, Dull, Difficult. Iedereen die een baan heeft, is met andere woorden geïmpacteerd, aangezien iedereen in meer of mindere mate wel met één van die aspecten te maken heeft bij de uitvoering van het werk.

Putting faces to the jobs at risk of automation

Al zijn er gradaties. De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OECD) schrijft in haar rapport Putting faces to the jobs at risk of automation (2018) dat automatisering 14% van de jobs in België zal doen verdwijnen, en nog eens ongeveer 26% van de jobs ingrijpend veranderen.

Ongeschoolden zijn hier de risicogroep, omdat zij vaak routinetaken vervullen en weinig opleidingen genieten. Maar ook geschoolde jongeren omdat zij meestal onderaan de ladder beginnen, waar veel taken vatbaar zijn voor automatisering.

De OECD stelt in datzelfde rapport ook dat banen met een sociale inslag minder aan verandering door automatisering onderhevig zijn. In banen waar creativiteit, leiderschap, coaching of teamwork vereist zijn, zal de menselijke inbreng niet snel te automatiseren zijn.

HireVue

Twee voorbeelden uit de HR-wereld maken dit erg duidelijk.  HireVue is een applicatie die bij Unilever wereldwijd wordt toegepast in het rekruteringsproces. Het traditionele telefonisch selectiegesprek is er nu vervangen door een online toepassing. Hierdoor kan Unilever niet alleen kandidaten wereldwijd 24/7 bereiken, maar verloopt het selectieproces meer objectief en van vier maanden naar twee weken teruggebracht.

Mya

Artificiële intelligentie (A.I.) maakt het naast automatiseren ook mogelijk om steeds sneller én beter besluiten te nemen dan mensen dat kunnen.

De chatbbox Mya van Adecco Group is een virtuele rekruteringsassistent, een toepassing gebaseerd op artificial intelligence die toelaat om geautomatiseerd grote aanwervingsprojecten te ondersteunen.  De technologie is toegankelijk via SMS, email of Facebook en maakt automatisch een shortlist met geschikte kandidaten voor de volgende stap van geautomatiseerde online interviews.

Toekomst HR?

Je kan je zo voorstellen dat de impact van deze technologieën op HR en de rol van recruiters enorm is. De vraag die zich stelt is dan ook wat de nieuwe rol van HR zal worden.

Aan jou

Het mag duidelijk zijn, elke sector, elke baan zal met digitalisering te maken krijgen binnen 3 tot 5 jaar. Aan jou, lezer van dit artikel, de duidelijke boodschap: Don’t be a sitting duck and digitilize your carreer now!

Link naar de opname van het online seminar “Digitization of the White Collar workforce” door Vlerick Online MBA

Marleen Deleu
Marleen Deleu - Director Trends & Insights NextConomy - on a mission to bring insights and expertise to the freelance workforce and users of contingent labor in Belgium Bekijk alle berichten van #Marleen Deleu