"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Een pet-sitter, schilder of clown nodig? Even klikken op Listminut!

Online dienstenplatform ListMinut breidt uit naar Antwerpen & Gent: “Wij willen het dagelijks leven van mensen veranderen”

Ten gevolge van haar succes in Brussel breidt ListMinut vanaf november 2017 officieel uit naar Antwerpen en Gent. ListMinut werd in 2013 opgericht en is het eerste erkende platform van de deeleconomie in België. Het doel van dit dienstenplatform is het maken van een menselijke connectie tussen betrouwbare dienstverleners (klussers, bijles-leraren, verhuizers, pet-sitters, tuiniers, schilders, …) en klanten die wel een helpende hand kunnen gebruiken.

Een aantal studenten bedacht voor hun thesis voor hun Master in Entrepreneurship een webplatform dat vraag en aanbod naar’ klussen’ bijeenbrengt. Na hun studies besloten ze in 2013 de theorie in de praktijk om te zetten en richtten ze ListMinut op in Brussel. Nu, na 4 jaar, maken ze de oversteek naar Vlaanderen: na een geslaagde 3de investeringsronde zal de dienstverlening van particulieren aan particulieren ook in Gent en Antwerpen worden uitgerold. In Brussel kent het platform ongeveer 8500 gebruikers, gelijk verdeeld tussen aanbieders en dienstverleners.

ListMinut stelt stelt dat particulieren duizenden euro’s kunnen bijverdienen met iets wat zij graag doen. De gemiddelde prijzen op het platform variëren van ongeveer 10 tot 25 euro per uur, afhankelijk van de soort dienst en de ervaring van de dienstverlener. De meeste dienstverleners maken optimaal gebruik van de wet van de deeleconomie en klussen tot €400 euro per maand bij. Klussers geven 20% van hun inkomsten af aan ListMinut, maar in ruil zijn ze o.a. ook verzekerd.

Vanaf januari 2018 kan je tot € 6.000 per jaar belastingvrij bijverdienen vertelt een van de stichters van het platform in Het Nieuwsblad.

Het gaat om kleine werkjes waarvoor het vaak moeilijk is om een vakman te vinden, vult Alexander De Croo aan. Hij is het daarmee niet eens met de kritiek van o.a. de Bouwfederatie dat dit soort online platformen oneerlijke concurrentie is voor de gevestigde zelfstandige.

Benieuwd of Vlaanderen voor dit soort klussen ook massaal kiest voor de gig-economie! Een vergelijkbare platform als TaskRabbit is in de VS zo succesvol dat het onlangs gekocht werd door Ikea.

Marleen Deleu
Marleen Deleu - Director Trends & Insights NextConomy - on a mission to bring insights and expertise to the freelance workforce and users of contingent labor in Belgium Bekijk alle berichten van #Marleen Deleu