"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Energiesector zoekt mentaliteitswijziging: een job voor de interim manager

3W Executive Interim Management en Business Angel Coaches Network gaven op 16 juni 2017 het startschot van hun roadshow Upcycle your business transformation. De sector Energie kwam als eerste aan bod. Willen we een energiefactuur die betaalbaar en duurzaam is, dan is een mentaliteitswijziging nodig. Wat betekent dit voor interim managers en business coaches, werkzaam in deze markt

Upcycle your business transformation. Elke sector is onderhevig aan verandering. En dat vraagt veel van interim managers en business coaches. Niet alleen moeten zij op de hoogte blijven over change management, maar ook over specifieke zaken binnen de sector. En dat in een steeds sneller evoluerende markt.

Energie Flexibiliteit als de nieuwe energie-efficiëntie

Een groeiende bevolking, toenemende energieconsumptie, stijgende CO2-uitstoot, dalende olievoorraad: de omslag naar duurzame energie is noodzakelijk, zeggen Bert Gysen en Jef Verbeeck van VITO/ Energyville.  

“Dat wij veel energie verbruiken is niet zozeer het probleem, als het maar gebeurt op momenten dat er wél veel duurzame energie beschikbaar is”, zeggen ze. Jef beschouwt deze energieflexibiliteit als de nieuwe energie-efficiëntie. Maar dat vraagt enige goodwill. Bedrijven moeten zich flexibel kunnen organiseren en produceren, en huishoudens moeten afstappen van oude gewoontes, zoals niet langer de wasmachine ‘s nachts laten draaien, maar wel als de zon schijnt. Dat gedrag stimuleren, vraagt echter om nieuwe regelgeving en een beter inzicht in de flexibele prijs van energie.

Van dromen naar de praktijk

Luc Sterckx, oud CEO van SPE-Luminus en Oleon en nu verbonden aan het Business Angel Coaches Network, bracht naar eigen zeggen een nuchtere kijk op de praktijk en de euro’s.

De boodschap van Sterckx was onder andere dat we eerlijk moeten zijn over een aantal thema’s. Zo zijn de inspanningen in Vlaanderen en Europa om de CO2-uitstoot te reduceren belangrijk, maar echte verandering moet komen uit China en India.

Daarbij moeten we ook eerlijk zijn voor de kosten van duurzame energie, aldus Sterckx. De wind is gratis, maar windenergie niet. De kost van duurzame energie is nu vaak nog een verborgen overheidsinvestering die in het verleden te snel gemaakt is. Te vaak ging het van het is goed, het is groen, we gaan het doen.

Een goede langetermijnvisie van de overheid, op regionaal, nationaal en Europees niveau is daarom voor Sterckx curiaal.

Change management in de energiesector

Hoe breng je die mentaliteitsverandering op gang om die energietransitie te voltooien? Die vraag stelde Jan Jaeken, interim manager uit het netwerk van 3W en ondernemer. Hier komt kennis en methodiek van change management van pas.

Jan ontwierp samen met de stad Antwerpen het initiatief Klimaatactief, de marktplaats rond energie. Informeren, activeren en er vooral zorgen dat de oplossing dicht aansluiten bij de kernactiviteit van je potentiële deelnemers, is de basis van die actie. “Pas wanneer je aansluit bij de kernactiviteit wek je interesse en krijgen organisaties die werken rond het anders omgaan met energie hun investeringen goedgekeurd”, legde hij uit.

Zo liet Jan zien hoe je algemene waarheden over change management en gedragsverandering succesvol koppelt aan inhoudelijke kennis van wat er rond energie mogelijk is. “Je moet breed weten wat er speelt binnen de sector en de diepte in gaan als het gaat om change management. Ervaring vanuit andere sectoren is dan ook erg nuttig”, aldus Jan.

Meer weten over deze serie bijeenkomsten georganiseerd door 3W executive interim management en Business Angel Coaches Network? Dit najaar staan er nog vijf events van de roadshow Upcycle your business transformation gepland voor de sectoren Material, Chemie, Health & life Science en Smart Human Capital. Tijdens die bijeenkomsten komen zowel inhoudelijke experten aan het woord als (interim)managers met ervaring uit de praktijk. 

3W Executive Interim Management: Strong leadership with the right people in place. 3W has the largest network of management experts and consultants in the Benelux. Bekijk alle berichten van 3W Executive Interim Management