Welke opties voor organisaties die structureel tekort aan talent ondervinden?
In een nieuw rapport ‘Company practices to tackle labor shortages’ actualiseert EUROFOUND de gegevens over de structurele tekorten aan arbeidskrachten in de EU en op het niveau van de lidstaten. Met welk beleid kunnen organisaties hierop reageren om toch werknemers aan te trekken voor beroepen waarin vaak tekorten zijn?
De omvang van het tekort aan arbeidskrachten in de EU neemt al meer dan tien jaar toe en blijft hoog ondanks de economische vertraging in 2023. Het tekort aan arbeidskrachten heeft een negatieve invloed op de groei, de innovatie en het vermogen van de EU om haar digitale en groene doelstellingen te halen. Ze kunnen ook bijdragen aan een vicieuze cirkel, waarbij de huidige beroepsbevolking intensiever werk ervaart, waardoor de kans op stress en burn-out toeneemt, wat leidt tot verzuim en verloop die de situatie verergeren.
In dit EUROFOUND rapport staan de wervings- en retentiemaatregelen centraal die organisaties hebben genomen om tekorten aan arbeidskrachten aan te pakken, gebaseerd op 17 casestudies in verschillende sectoren en in 13 lidstaten. Het verslag bevat een update van eerder onderzoek van Eurofound naar trends in tekorten aan arbeidskrachten en onbenutte capaciteit op de arbeidsmarkt (de onvervulde vraag naar arbeidskrachten in een bepaalde populatie). Het beschrijft ook de gevolgen van tekorten aan arbeidskrachten voor bedrijven en hun ervaringen met tekorten aan vaardigheden.
Around 80% of EU employers struggle to recruit workers with the right skills. The skills of one in three employees are mismatched with their job: 17% are overqualified and 13% underqualified.
Samengevat zijn dit de belangrijkste conclusies:
- Het vacaturepercentage in de EU blijft hoog en 80% van de werkgevers zegt moeite te hebben om werknemers met de juiste vaardigheden aan te werven, waardoor een kwart van hen gedwongen is om werknemers in dienst te nemen die niet over de voor de baan vereiste vaardigheden beschikken. In lidstaten met een hoog percentage laaggeschoolde werknemers is het percentage ondernemingen dat werknemers opleidt laag, wat aantoont dat een gebrek aan opleiding een van de oorzaken van het tekort aan vaardigheden is.
- Wervings- en behoud strategieën omvatten het aanbieden van een beter loon of andere voordelen en betere arbeidsomstandigheden. Hieronder vallen telewerken en flexibelere werktijden, toegang tot huisvesting, kinderopvang en een particuliere ziektekostenverzekering.
- Hoewel werkgevers interesse tonen in het gebruik van mobiliteit en migratie om banen in te vullen, is de realiteit dat er administratieve belemmeringen blijven bestaan bij het verkrijgen van werkvergunningen voor migranten uit derde landen en bij de erkenning van vaardigheden en kwalificaties van potentiële kandidaten. Ook taalbarrières zijn een probleem.
- Uit gegevens over de krappe arbeidsmarkt blijkt dat werkgevers nog steeds grotendeels vertrouwen op een ongewijzigde pool van arbeidskrachten. Dit is niet genoeg om tekorten aan te pakken en er zijn verdere acties nodig om andere groepen, buiten de traditionele arbeidsmarkt, te betrekken.
- Samenwerkingsverbanden met opleidingsinstellingen en publieke en private arbeidsbemiddelingsdiensten verbeteren de werving door maatregelen af te stemmen op de behoeften van werkgevers en door studenten, werkzoekenden en ondervertegenwoordigde groepen beter rechtstreeks in contact te brengen met werkgevers.
Je kan het rapport hier downloaden.
Lees ook :
-
Minder zelfstandigen in de Europese Unie, hoogopgeleiden vaker zelfstandige
-
Alleen vaardigheden zullen het tekort aan arbeidskrachten niet oplossen in Europa