Open talent – hoe pak je het aanwerven en managen van extern talent aan?
Dankzij het gebruik van open talent kan je flexibel inspelen op jouw noden én er gaan minder resources verloren. Maar het zoeken en managen van dit extern talent vergt ook tijd en energie. Door gebruik te maken van bestaande Freelance Management Systemen pak je dit efficiënt aan.
Om talent te kunnen benutten, is het niet nodig dat deze op de payroll staan. Je hoeft het niet te bezitten, toegang hebben is voldoende. Er is een hele wereld van freelancers die je kan inzetten voor jouw projecten. Het is flexibeler, bespaart kosten én kan je strategische voordelen opleveren.
Open Talent is flexibeler, bespaart kosten én kan je strategische voordelen opleveren.
Een Externe Talent Cloud inzetten
Alvorens te beginnen met het opbouwen van een eigen Externe Talent Cloud (ETC), is het belangrijk om te weten te komen wat de noden juist zijn. Een goede voorbereiding is een groot deel van het werk zodat je achteraf niet met extra kosten of tijdverlies zit.
Belangrijk hierbij is om te beslissen of je zelf een cloud opbouwt, of bestaande platformen aanwendt. Het creëren van een eigen cloud vergt uiteraard meer tijd en energie. Experimenteer daarom met open talent in jouw organisatie via bestaande FMS-platformen en ontdek zo hoe je dit wervingskanaal het meest optimaal kan inzetten. Pas daarna overweeg je een eigen ETC.
Bestaande platformen
Er zijn verschillende Freelance Management Systemen, of FMS-platformen beschikbaar waarop je freelancers kan vinden tegen een betaling van een fee. Deze platformen maken vaak gebruik van AI voor het matchen tussen opdrachtgevers en freelancers. Afhankelijk van je vacature kies je het soort platform waarbij je lokaal of wereldwijd kan aanwerven, je kan richten tot niche spelers voor specifieke industrieën of vaardigheden, of toegang kan krijgen tot de top experten.
Afhankelijk van het soort platform, kan je lokaal of wereldwijd aanwerven, je richten tot specifieke industrieën of vaardigheden, of toegang krijgen tot de top experten.
Toptal is een voorbeeld van het laatste. Zij hanteren een screeningproces waardoor enkel de top 3% van de experten toegelaten wordt om hun diensten aan te bieden. Upwork, TALMIX en Fiverr zijn platformen waar je wereldwijd freelancers kan vinden en mee samenwerkt. Wil je een freelancer in België aanwerven, kan je bijvoorbeeld zoeken op GigHouse of USG Professionals. Specifiek voor de zorgsector zijn ClickCare en Caresquare twee opkomende FMS-platformen. Kijk in de NextConomy FMS gids voor meer informatie over platformen in ons land. Je vindt er ook slimme tips in over hoe je als aantrekkelijk opdrachtgever te profileren.
Freelance Management System
Freelancers zoeken is uiteraard maar een deeltje van het werken met extern talent. Eenmaal iemand gevonden is om het team te versterken of te helpen met een project of een taak, worden er contracten ondertekend, toegang verleend, facturen ontvangen en betaald,…
Het meest efficiënte en overzichtelijke is een Freelance Management System (FMS) waarbij al deze taken gebundeld worden op één platform.
Het meest efficiënte en overzichtelijke is een Freelance Management System (FMS) waarbij al deze taken gebundeld worden op één platform. Zo bewaar je ook meteen een overzicht. In de NextConomy FMS Gids vind je een vergelijking van de functionaliteiten van diverse FMS-systemen.
Een eigen ETC opbouwen
Naarmate je bedrijf of organisatie groter wordt, wil je meer controle over je talenten, processen en veiligheid. Een logische volgende stap is dan het creëren van een eigen Externe Talent Cloud (ETC), een platform voor het managen van je externe talent samen met je intern talent. Bovendien bespaar je dan op kostprijzen van externe platformen.
Microsoft’s 365 freelance toolkit kan hiervoor als basis dienen. Deze biedt de volgende vier grote pijlers:
- Communicatie: via SharePoint kan er kennis overgedragen worden. Deze kennis is bovendien beschikbaar voor toekomstige processen en gaat niet verloren wanneer je met extern talent werkt.
- Samenwerking: Teams gebruikt een veilig netwerk waarbij conversaties gevoerd en bestanden uitgewisseld kunnen worden. Externe partijen kunnen eveneens toegang verleend worden.
- Succes meting: via Power BI biedt Microsoft analyses over het geleverde werk aan. KPI’s kunnen opgevolgd worden van zowel freelancers als van interne werknemers.
- Management van taken die herhaald worden: via Power Automate kunnen er wokflows gecreëerd worden voor het automatiseren van taken.
Op basis van deze toolkit, kan je je eigen ETC verder uitbouwen en hoef je dus niet van nul te beginnen.
Er zijn vele mogelijkheden voor het creëren van een ETC. Zoals gezegd, is een goede voorbereiding belangrijk om geen onnodige kosten te maken of tijd en energie te verliezen. Als je dit goed doet, ben je al een heel stuk op weg naar het optimaal inzetten van extern talent.
Lees ook :