SLUIT MENU

Registreren op een freelanceplatform: what’s in it for the freelancer?

Waarom aanmelden bij freelanceplatformen? Ze bieden opdrachten, reputatieopbouw en uitbetaling. Toch zijn er valkuilen: concurrentie, commissies, en keuzestress. Ontdek de voor- en nadelen voordat je je registreert.

Waarom zou ik me als freelancer aanmelden bij een freelanceplatform? Moet ik me overal inschrijven of toch beter meer selectief? Valt mijn profiel wel op tussen de tientallen andere? Moet ik mijn tarief dan laten zakken? Zal ik wel boeiende opdrachten vinden? Hoeveel kost dat? Het zijn enkele vragen die freelancers zich stellen wanneer ze met online freelance platformen in aanraking (willen) komen.

Hieronder vind je enkele redenen om je te registreren (of niet) en waarop je moet letten wanneer je de stap zet.

Waarom je aanmelden op freelanceplatformen?

Waarom zou je je aanmelden op zo’n platform? Wel, uit het meest recente Freelancer Focus rapport van Unizo (2021) blijkt dat het vinden van opdrachten en klanten, inkomensgarantie en steeds goedkopere freelancetarieven, belangrijke kopzorgen zijn bij freelancers. En net op die terreinen kunnen freelanceplatformen je ontzorgen.

Als freelancer draag je verschillende petten. Naast je business ben je marketeer, websitebeheerder, boekhouder, netwerker, verkoper … Talent hebben voor al die zaken én tijd, dat is niet evident.

Freelanceplatformen bieden al die diensten aan in één pakket:

  • Ze matchen jouw profiel met de noden van hun klanten. De kans is dus reëel dat je via hen opdrachtgevers vindt waarmee je heel graag samenwerkt.
  • Je krijgt toegang tot grote, gereputeerde organisaties die in toenemende mate met FMS-en werken om freelance experten te rekruteren
  • Freelance platformen verbinden bovendien opdrachtgevers en freelancers over grote afstanden. Onderzoek toont aan dat 80% van de opdrachten via FMS-en remote verloopt, wat ook weer jouw kansen op interessante opdrachten verhoogt.
  • Omgekeerd kan je via FMS-en werken van waar je wilt; het laat je bijvoorbeeld toe om vanuit het buitenland te werken
  • Een (deel van de) FMS ontzorgt de freelancers. Betaalt je klant veel te laat, of erger, niet, zijn er klachten of heb je nood aan feedback, sommige freelanceplatformen beheren contracten, budget, deadlines en prestaties.
  • Voor freelancers aan het begin van hun carrière kunnen deze FMS – en helpen een klantenbestand op te bouwen en langdurige professionele relaties te creëren.

Nog meer voordelen van een freelanceplatform

Voor zowel startende als doorgewinterde freelancers zijn er nog andere goede redenen om zich te registreren op een of meerdere freelanceplatformen:

  1. Elk freelanceplatform heeft binnen zijn specialisatie(s) een uitgebreid netwerk van potentiële opdrachtgevers. Dé ideale manier om nieuwe klanten te vinden in je niche, je portfolio uit te breiden en ervaring op te doen.
  2. Enkele platformen, maar lang niet allemaal, staan garant voor je uitbetaling. Je hoeft je dan geen zorgen meer te maken over opdrachtgevers die te laat of je zelfs niet vergoeden. Van zodra de klus geklaard is, krijg je je centen.
  3. Steeds meer freelanceplatformen bieden tal van extra diensten aan zoals netwerkmomenten, workshops, persoonlijk advies, … Check dit dus zeker wanneer je op zoek bent naar een platform dat het best bij je past.
  4. Je kan deze manier van werken gemakkelijk uittesten, zonder al te veel risico’s, door korte, eenmalige taken aan te nemen en zo positieve beoordelingen krijgen en ervaring opdoen.

Nadelen freelanceplatform

  1. De concurrentie tussen freelancers kan soms hard zijn. Op sommige platformen heerst er een strijd van de laagste prijs om opdrachtgevers binnen te halen. Steeds meer mensen nemen de stap naar het freelanceleven. Op platformen die opdrachten veilen, kan de concurrentie hevig zijn. De kans bestaat dat er dan gekozen wordt voor een freelancer met een laag tarief in plaats het meest geschikte profiel.
  2. Sommige platformen nemen een percentage op de facturen die je int.
  3. Er is een ‘jungle’ aan freelance platformen aan het ontstaan wat het voor freelancers niet eenvoudig maakt om gericht te kiezen waar zich wel of niet te registreren.
  4. Inschrijven op een platform biedt je geen enkele garantie op opdrachten. Hoe je dit succesvol doet, is soms een proces van vallen en opstaan, en vooral van volhouden.
  5. Sommige platformen werken met ratings: aan het einde van je opdracht krijg je een beoordeling door de opdrachtgever. Het algoritme zal je dan sneller nieuwe opdrachten toewijzen. Als nieuweling heb je natuurlijk nog geen rating, waardoor je minder makkelijk opdrachten scoort.
  6. Gegevensbeveiliging is altijd een noodzaak en een goed freelance platform moet solide grenzen hebben als het gaat om toegang tot informatie. Dit is om ongeoorloofd gebruik van persoonlijke informatie en zelfs portefeuille te voorkomen, waarvoor met name freelancers kwetsbaar kunnen zijn.

Download het e-book Freelance Management Systemen in België

In dit eerste, unieke, rapport zet NextConomy alle informatie over FMS op een rij en laat uitvoerig zien welke FMS-spelers actief zijn in België en wat zij te bieden hebben.

Download hier het onderzoeksrapport FMS- Kan je nog zonder van NextConomy.

Lees ook :

Redactie / Rédaction / Editors NextConomy Bekijk alle berichten van NextConomy