"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

10 tips om een eerlijk tarief te berekenen

Welk tarief moet je nu vragen voor je aanbod? Het is de meest voorkomende vraag die vooral startende freelancers zich stellen. Lees onze tips om een goede prijs te bepalen.

Een fair tarief vastpinnen op je product of dienst is niet zo gemakkelijk. Zet je je prijs te laag dan onderwaardeer je je expertise, verdien je te weinig en andere freelancers in je sector zullen het ook niet appreciëren. Vraag je te veel, dan schrik je potentiële klanten af.

Sommige freelancers kennen gewoonweg de markttarieven in hun sector onvoldoende, onderschatten hun kosten of willen op een verkeerde manier de concurrentie aangaan met andere freelancers. Hoe bepaal je nu een correcte prijs?

Te lage prijs

Startende freelancers hebben vooral de neiging om een te lage prijs te vragen. Ze zijn bang om hun klanten te verliezen als ze meer vragen voor hun expertise of om geen nieuwe opdrachten meer te vinden. Hierbij speelt ook de factor zelfvertrouwen een rol. Sommigen onder hen onderschatten hun kunnen. Of ze durven niet te onderhandelen over een nieuwe prijs, waardoor ze die bijvoorbeeld de laatste jaren niet meer geïndexeerd hebben.

Tips prijsbepaling

  1. Onderzoek de markt. Voer grondig onderzoek uit naar de markttarieven in jouw sector. Surf eens naar de website van andere freelancers en analyseer hun aanbod en hun prijzen. Vraag ook advies in je netwerk of in een Facebookgroep.
  2. Bereken je kosten. Maak een nauwkeurige schatting van je directe en indirecte kosten zoals tijd, expertise, materiaal, verzekeringen, pensioen …
  3. Bepaal je gewenste inkomen. Stel vast welk inkomen je nodig hebt om er comfortabel van te leven en je zakelijke doelen te bereiken. Houd rekening met persoonlijke uitgaven, spaardoelen en investeringen.
  4. Wees zelfverzekerd. Ontwikkel vertrouwen in je eigen vaardigheden en expertise, en weet dat het gerechtvaardigd is om een eerlijke prijs te vragen voor de waarde die je levert aan je klanten.
  5. Communiceer je waarde. Leer hoe je je waarde effectief kunt communiceren aan potentiële klanten, zodat ze begrijpen waarom jouw tarief gerechtvaardigd is. Toon je werk via een video, podcast of blogpost en deel die op je website of op social media.
  6. Onderhandel slim. Verbeter je onderhandelingsvaardigheden om een win-winsituatie te creëren waarbij zowel jij als de klant tevreden zijn met de overeenkomst.
  7. Wees flexibel. Pas je tarief aan bij elke opdracht en hou hierbij rekening met verschillende factoren zoals de complexiteit van het project, de duur ervan en de waarde die het voor de klant oplevert.
  8. Blijf evalueren. Blijf regelmatig je tarief evalueren en aanpassen volgens je ervaring en feedback van klanten.
  9. Wees transparant. Communiceer transparant over je prijsstelling en wat wel en niet is inbegrepen in jouw aanbod. Zo voorkom je misverstanden en geschillen met de klant.
  10. Kies je formule. Een uurtje-factuurtje tarief is de meest voorkomende prijsberekening. Maar er zijn nog andere berekeningen mogelijk zoals een tarief op projectbasis, abonnement … Kies een formule die het best bij je past.

Online berekeningstools

Wil je beter inschatten welk tarief je moet vragen? Of wil je weten hoeveel netto je zal verdienen? Experimenteer dan eens met de Tariefsimulator van Securex en de Bruto-netto calculator voor zelfstandigen van SBB. Beide tools geven je een indicatie over je tarief, waarde, inkomen en statuut en staan gratis op de website van NextConomy.

Lees ook :

Nathanella Monsaert
Nathanëlla Monsaert is redacteur en grafisch vormgever. Met haar jarenlange ervaring werkt ze elke communicatie uit van A tot Z. Of hoe ze het liever zelf zegt: van A naar Beeld. Ze is een storyteller pur sang en gaat voor NextConomy vooral op zoek naar boeiende verhalen bij freelancers. Bekijk alle berichten van #Nathanella Monsaert