"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

“In loondienst werken is mijn ding niet”

Na 3 jaar als freelancer besloot Alexander Verbist om als werknemer aan de slag te gaan. Om dan 7 maanden later weer freelancer te worden. “Loondienst is mijn ding niet.”

Ik word weer freelancer. Na 7 maanden te werken met een vast contract. Ik dácht dat ik zou kunnen aarden als werknemer. Maar ik had het mis. Kan gebeuren. Pas als ik freelance, leef ik met hart en ziel. Geniet ik meer, van mijn werk én mijn leven.”

Met die woorden kondigde freelance copywriter Alexander Verbist op LinkedIn zijn vertrek aan bij het bedrijf waar hij een handvol maanden had gewerkt. In loondienst.

“Eigenlijk is het altijd al mijn droom geweest om te freelancen”, steekt Alexander van wal. “Maar na mijn studies ben ik toch eerst een paar jaar gaan werken als werknemer. Ik wilde als jonge zelfstandige niet geconfronteerd worden met de uitdagingen van het ondernemerschap terwijl ik nog volop expertise aan het opbouwen was. Daarom leek het me slimmer om eerst ervaring op te doen bij een organisatie.”

“Toen mijn werkgever mij samen met alle andere medewerkers op non-actief zette tijdens de coronacrisis, greep ik mijn kans. Misschien een gek moment om dan te starten als ondernemer, maar voor mij kwam het perfect uit.”

Vond je toen gemakkelijk klanten?

Alexander: “Dat verliep moeizaam. Maar goed, als startende zelfstandige is het belangrijk om jezelf tijd te gunnen. Ik heb toen vooral uitgezocht hoe ik klanten kon aantrekken. Ik maakte een lijst van potentiële opdrachtgevers en contacteerde hen, ik sprak mijn netwerk aan, en ik toon regelmatig mijn expertise op LinkedIn. Dat laatste is mijn belangrijkste marketingkanaal.”

En dan beslis je na 3 succesvolle freelancejaren om terug in loondienst te werken. Waarom? 

“Daar waren 2 redenen voor. Enerzijds wilde ik me meer gaan specialiseren in conversiecopywriting (teksten schrijven met focus op overtuigen, red.). Ik had een cursus gekocht, maar je leert een pak sneller wanneer je feedback krijgt van anderen. Daarom besloot ik om terug vast in een team te werken, zodat ik omringd zou zijn door ervaren collega’s van wie ik veel kon leren.”

“Anderzijds merkte ik dat ik nogal veel druk op mezelf legde. Ik was constant bezig met het optimaliseren van mijn onderneming. Daar had ik even genoeg van.”

Hoe kijk je terug op je 7 maanden loondienst? 

“Loondienst is de max wanneer je van zekerheid houdt. Het enige wat je moet doen, is opdagen en doen wat je gevraagd wordt. Je hebt dus niet te kampen met de grote uitdagingen van de zelfstandigheid, zoals: ga ik wel genoeg verdienen, wat met mijn pensioen, en ga ik wel klanten vinden?”

“En toch. Al snel miste ik het freelanceleven. Door mijn ervaring wist ik dat het gras er effectief groener is – voor mij dan toch. Ik was klaar om de verantwoordelijkheden die bij freelancen komen kijken, weer op te nemen.”

Welke lessen heb je geleerd uit dit avontuur? 

“Je kunt heel hard nadenken over of je nu wil freelancen of niet. Maar je bent pas zeker als je het probeert. En ja, er kunnen dingen fout lopen. Maar daar leer je dan uit.”

“Als freelancer heb je heel wat opties. Wil je meer zekerheid? Kies dan om voor een lange periode bij een organisatie als consultant te werken in plaats van ad hoc-projectwerk. Dat is niets voor mij, maar ik ken veel collega-freelancers die zo te werk gaan.”

“Wil je freelancer worden? Praat dan eens met mensen die het nu zijn. Je gaat merken dat er vele manieren bestaan om succesvol en gelukkig te freelancen. En misschien ontdek je zo ook jouw manier.”

Lees ook :

Nathanella Monsaert
Nathanëlla Monsaert is redacteur en grafisch vormgever. Met haar jarenlange ervaring werkt ze elke communicatie uit van A tot Z. Of hoe ze het liever zelf zegt: van A naar Beeld. Ze is een storyteller pur sang en gaat voor NextConomy vooral op zoek naar boeiende verhalen bij freelancers. Bekijk alle berichten van #Nathanella Monsaert