"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

STEM : freelance of consultant modus ? (maak de juiste keuze)

In de whitepaper ‘STEM professional outlook in Belgium’ analyseert de wereldwijde en gespecialiseerde staffing-partner binnen de STEM-sector SThree de STEM-markt in ons land. Hoe is de situatie in die sector voor freelancers en consultants?

Het tekort aan STEM-talenten is al een decennium aan de gang. Bedrijven investeren veel om talent aan te trekken (en te behouden). Ze maken ook meer gebruik van externe resources: freelancers en consultants. In haar nieuwste white paper focust SThree op de Belgische STEM-markt. Een focus op de huidige situatie en een bron van inspiratie voor alle professionals (vooral diegenen die denken om binnenkort in bad te springen natuurlijk).

Ontwikkelingen in de STEM-markt

SThree bevestigt in haar white paper dat de Belgische STEM-markt stabiel is of zelfs groeit. Natuurlijk, door de pandemie in 2020 is de STEM-markt vertraagd. Nieuwe projecten werden uitgesteld en er waren minder productielijnen in bepaalde sectoren … maar de STEM-markt herstelde zich snel.

The pandemic has accelerated the evolution of what we call the new ways of working. Future of work is here and in several sectors, remote and hybrid working are considered the ‘new normal’ and is now becoming a full-fledged negotiation criterion for freelancers and consultants.”

– Catherine De Caluwe, Country Director of SThree BeLux

Remote werk: mogelijk in 91% van de gevallen

Met de nieuwe manieren van werken worden telewerken en hybride werken gezien als het ‘nieuwe normaal’. Sinds 2020 laten de cijfers van SThree zien dat de mogelijkheid om op afstand te werken stabiel is gebleven, met slechts 9% van de opdrachten waarbij werken op afstand niet mogelijk is.

In het hoofdstuk over werken op afstand stelt SThree ook de noodzaak aan de orde voor bedrijven om zowel in België als in het buitenland werknemers aan te werven. Lees meer over deze concurrentiekwestie in deze white paper.

Freelancers: laten we het over geld hebben

In deze rubriek wil SThree prijstrends delen voor een panel van STEM-functies in België. De gegevens werden verzameld op basis van ongeveer 500 nieuwe opdrachten in 2022. Het resultaat? Transparante grafieken die de tarieven in België tonen. Met pieken van 120 euro per uur in IT en Life Sciences: ontdek alle cijfers in de whitepaper.

Whether you are choosing to enter in the freelancing and consulting world there are some key elements to consider such as: Finance (security, benefits), working conditions (flexibility, isolation, bargaining power) and job content (exciting challenges and administrative tasks).

– Catherine De Caluwe, Country Director of SThree BeLux

Consultants: laten we het ook over geld hebben

Zoals beloofd, heeft SThree geen half werk geleverd. De whitepaper demystificeert ook de financiële aspecten voor consultants (SThree-definities verder op de pagina). Het lijkt erop dat consulting vaak een aantrekkelijk pakket en verschillende voordelen biedt. Dit is niet altijd het geval in een traditionele ‘vaste’ in-house-positie. Er kan sprake zijn van een persoonlijke kosten-batenanalyse en een mentaliteitswijziging bij het overwegen van een verandering van job. Het brutosalaris kan dalen terwijl de extra voordelen kunnen stijgen.

Oh ja, de ‘rekrutertip’ in elk deel van het boek : we like it! Hier is er een voor jou: Onderschat de waarde van extra voordelen niet! Ze kunnen oplopen tot 410 à 1535 euro netto per maand!

Freelance of STEM-consultant: wat wordt het nu ?

Nog een vraag die SThree onderzoekt. En het zijn niet alleen maar praatjes, maar ook gedegen adviezen over hoe je de juiste keuze maakt. En als je erover denkt om freelancer te worden, vind je hier ook een praktische en juridische minigids om je op weg te helpen. Kom op, deze keer is het voor jou!

This scarcity of talent is a strategic issue for STEM sectors in Belgium, companies will need to invest a lot to attract and retain talents and to hire more external resources, either through freelancing or consulting.

– Catherine De Caluwe, Country Director of SThree BeLux


SThree definities corner

  • STEM: Science, Technology, Engineering and Mathematics
  • Freelance: een zelfstandige die werkt als freelancer of via een vennootschap geregistreerd is bij de Kruispuntbank van Ondernemingen, met een eigen btw-nummer en die B2B-diensten verleent op projectbasis of op basis van een tijdelijk contract.
  • Consulting: dienst waarbij een bedrijf deskundig advies verleent aan een klant in een bepaald domein via zijn consultants (werknemers van het bedrijf) die op projectbasis consultingdiensten uitvoeren bij de klant (ter plaatse of op afstand).

Lees verder :

Jean-François Dinant
Jean-François est Créateur de contenu (freelance of course) et amoureux de Communication. Pour lui, les #RH, le #Nouveau Monde du Travail, l’#Entrepreneuriat et la #Transformation Digitale sont ses drogues durs. Jean-François is Content Creator (freelance of course) en in love met communicatie. Voor hem zijn #HR, de #NWOW, #Entrepreneurship en #DigitalTransformation zijn harddrugs. Bekijk alle berichten van #Jean-François Dinant