"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

In 10 stappen naar een winnende offerte

‘Succesvolle offertes maken en onderhandelen’, dat is het thema waarover co-founder en cco van Jellow Lars Evers het heeft tijdens de Dag van de Freelancer. Voor NextConomy licht hij een tipje van de sluier.

Lars Evers: “Via onze freelanceplatforms Jellow.be en Jellow.nl matchen wij enkel freelancers met opdrachtgevers”, vertelt Lars. “Maar we horen regelmatig dat freelancers het erg lastig vinden om een goede offerte te schrijven. En dat is net een heel belangrijk punt bij het binnenhalen van een opdracht. In mijn sessie tijdens de Dag van de Freelancer, deel ik enkele tips over het opstellen van een offerte.

Hoe strakker, hoe beter

“Freelancers vinden het ontzettend moeilijk om een offerte to the point te schrijven: of ze pennen ellenlange verhalen neer, of ze vertellen te weinig. Tijdens een gesprek met de opdrachtgever lukt het hen wel om hun meerwaarde te laten zien, maar op papier lukt dat vaak niet.”

“Je kan het opstellen van een offerte het best vergelijken met het maken van een presentatie. Het oog wil ook wat. Hoe strakker beide eruitzien, hoe beter. Opdrachtgevers letten daar echt op, want het vertelt hen ook hoe je je werk aanpakt.”

10-stappenplan

“Samen met een freelancer hebben we een 10-stappenplan opgesteld, waarmee elke freelancer een offerte kan opstellen. Tijdens mijn sessie leg ik alle fases uit.”

“Wat ik zal vertellen, zal voor velen niet nieuw zijn, maar het zal zeker hun aandacht verscherpen. Ik hoop dat ze er na mijn verhaal niet meer tegenop zien om een offerte op te stellen, dat hun conversie naar een opdracht hoger wordt, dat ze betere tarieven kunnen hanteren en een duidelijker kader kunnen schetsen van wat ze kunnen betekenen voor de klant.”

“Wat ik bijvoorbeeld vaak zie bij offertes van freelancers, is dat ze starten met een intro en samenvatting. Dat is niet logisch. Daarmee moet je eindigen. Dan krijg je die veel scherper en helderder op papier.”

“Trouwens, we hebben een offertetemplate opgesteld. Die kunnen freelancers na het event gratis downloaden.”

Investering voor jezelf

“Wat ik vooral wil meegeven: kom naar het event. Grijp de kans om gelijkgezinden en boeiende sprekers te ontmoeten. Ik besef dat dit tijd kost, want het is een dag minder dat je kan werken voor je opdrachtgevers. Maar het is een investering die je in no time terugverdient.”


Dag van de freelancer

Het aantal plaatsen voor Dag van de Freelancer 2022 is beperkt, snel inschrijven is dus de boodschap!

Schrijf je nu in of kijk op deze pagina voor meer informatie

Tip! Dag van de Freelancers is ook interessant voor hr-managers en inkopers die veel met freelancers samenwerken of dat plannen te doen in de toekomst. 

Bekijk de aftermovie van Dag van de Freelancer 2021

 


Lees ook:

Ben je er ook bij op 6 oktober tijdens de Dag van de Freelancer 2022?

The Freelance Way of Personal Finance. Interview met Robert Vlach, oprichter van de toonaangevende freelance community Freelancing.eu en auteur van de bestseller ‘The Freelance Way’. Tijdens de Dag van de freelancer geeft Vlach een keynote-presentatie over ‘Het belang en de voordelen van een gezonde financiële planning voor freelancers’.

Loon naar werken: hoe bepaal je als freelancer een marktconform tarief?
Hoe bereken je als freelancer een correct tarief voor jouw dienstverlening? En hoe maak je van een zakelijke onderhandeling met een opdrachtgever een succes? Op deze en andere vragen geeft Joke Janssens, Competence Center Manager bij USG Professionals Belgium, een antwoord tijdens de Dag van de Freelancer.

Plaatsonafhankelijk werken: op weg naar persoonlijk geluk. Interview met Liesbeth Uithol, zaakvoerster van NoMadness In My Bus. Tijdens de Dag van de Freelancer deelt ze haar ervaringen en praktijktips met andere freelancers.

 

 

Nathanella Monsaert
Nathanëlla Monsaert is redacteur en grafisch vormgever. Met haar jarenlange ervaring werkt ze elke communicatie uit van A tot Z. Of hoe ze het liever zelf zegt: van A naar Beeld. Ze is een storyteller pur sang en gaat voor NextConomy vooral op zoek naar boeiende verhalen bij freelancers. Bekijk alle berichten van #Nathanella Monsaert