"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Vijfjarig Nowjobs werd Belgische referentie voor bijverdienen

Wat Gighouse betekent voor freelancers doet NowJobs voor bijverdieners. Het eerste lustrum van NowJobs is een mooie aanleiding voor een nadere kennismaking. Eline David, de general manager die er van het eerste uur bij was, legt ons uit welke jobs zij aanbiedt, wat flexi-jobs precies inhoudt en hoe zij tegen de toekomstige groei-uitdagingen aankijkt. De toekomst van nog meer flexibel werken lijkt alleszins verzekerd.

De digitale platformen Gighouse en  NowJobs zijn het resultaat van een strategische denkoefening bij Accent Jobs in 2016. De disruptie moest van binnenuit komen en dus luidde de opgave: “How to kill Accent?” Het antwoord: “Met een 100% digitaal matchingplatform van vraag en aanbod”. En dat is gelukt. Eline David: “Na 5 jaar tellen we hier al 15.000 bedrijven en ruim 350.000 geregistreerde ‘bijverdieners’. We zijn nu al actief in vier landen.” Na Nederland (met al 850 bedrijven en 40.000 bijverdieners) en Frankrijk (meer dan 150 bedrijven en 25.000 bijverdieners) is Nowjobs ook heel recent in Duitsland opgestart.

Flexibiliteit organiseren

“Wij bieden drie soorten jobs op een zeer flexibele manier: gereglementeerde studentenjobs, flexi-jobs en jobs voor reguliere bijverdieners. De mensen kiezen zelf waar, wanneer en hoeveel ze werken. De bedrijven kunnen zo een flexibele poule opbouwen.” Zowel voor studenten als voor flexi’s zijn er gunstige fiscale voorwaarden. Maar de reguliere bijverdieners betalen hiervoor wel belastingen.

Nowjobs bereikt vandaag ongeveer 205.000 studenten, 72.000 mensen die regelmatig een flexi-job uitvoeren en 71.000 reguliere bijverdieners.

Flexi-jobs?

Via het systeem van flexi-jobs kunnen werknemers aan gunstige voorwaarden een cent bijverdienen, terwijl bepaalde werkgevers op piekmomenten extra personeel kunnen inzetten op een flexibele en voordelige manier.

De flexi-jobregeling bestaat sinds 2015 in de horecasector. Sinds januari 2018 zijn flexi-jobs ook toegestaan in diverse winkels en de detailhandel (vooral voeding). Ook gepensioneerden mogen nu een flexi-job uitoefenen.

Wie een flexi-job wil uitvoeren, moet drie kwartalen geleden minstens 4/5de gewerkt hebben als loontrekkende werknemer bij een Belgisch bedrijf of als ambtenaar bij een overheid. Je mag echter geen flexi-job doen bij je vaste werkgever. Wie bijklust betaalt op de extra inkomsten geen bedrijfsvoorheffing, geen persoonlijke socialezekerheidsbijdragen en geen inkomstenbelastingen. Het brutoloon is dus meteen het nettoloon en het flexivakantiegeld is al inbegrepen. De flexi-jobber bouwt bovendien verder sociale rechten op.

“Jonge mensen willen werken waar en wanneer ze willen. Dit principe geldt ook voor vaste werknemers die iets willen bijverdienen. Het algemeen werkgemiddelde van een bijverdiener is overigens 5,5 uur per week. Sommigen werken tot twee of drie dagen per week extra.”

De werkgever betaalt een verlaagd tarief van 25 procent werkgeversbijdragen boven op het loon van een flexi-jobber. Het flexiloon, de flexivergoedingen, het flexivakantiegeld en de bijzondere werkgeversbijdrage zijn allemaal aftrekbare beroepskosten.

Jonge mensen willen werken waar en wanneer ze willen.

100% digitaal contracteren

Via de handige app van Nowjobs kunnen werknemer en werkgever dus een raamovereenkomst sluiten voor een studentenjob of een reguliere bijverdienste.  Deze bevat de afspraken over de oproepingswijze, het loon en de taakbeschrijving. Het gaat telkens om een arbeidsovereenkomst van bepaalde duur of voor een duidelijk omschreven werk. “De volledige loonberekening en heel de wetgeving voor uitzendarbeid zit in onze app verwerkt. Onze app moet voortdurend 100% ‘compliant’ zijn met de Belgische wetgeving.”

Voor meer details verwijst Eline David naar de bedrijfsblog want Nowjobs beseft dat het een evangelisatietaak heeft om die werkvorm te propageren. Dat lukt voorlopig beter in Vlaanderen dan in Brussel of Wallonië. En weten de freelance HR professionals die instaan voor het personeelsbeleid van dergelijke ondernemingen voldoende dat ze hun ‘flexibele schil’ ook zo kunnen uitbreiden?

Bedrijfsmodel

Het verdienmodel is eenvoudig. Voor de bijverdieners is het gebruik van de app gratis. Nowjobs betaalt de werknemers rechtstreeks en snel, meteen na de shift. De factuur voor de opdrachtgever bevat een extra fee voor Nowjobs. Dit concept levert een aardige omzet op: 600.000 euro in het startjaar 2017, 6 miljoen in 2018, 32 miljoen in 2019. De coronaperiode bracht uiteraard een serieuze dip in 2020 omdat de horeca gesloten bleef en winkels strenge restricties ondergingen. Maar in 2021 ging het richting 54 miljoen en voor 2022 voorziet ons budget een omzet van 90  miljoen, hoewel de horeca het nog lastig heeft.

Uitbreiding naar meer sectoren?

“De arbeidskrapte zal alleen maar toenemen. Ik geloof echt dat we de kansen voor flexi-jobbers nog moeten uitbreiden. Flexi-jobben is helaas beperkt tot enkele wettelijk vastgelegde sectoren. Elk bedrijf zou bij pieken met flexi’s moeten kunnen werken! We denken in de eerste plaats aan het paritair comité PC 200 voor algemene bedienden, maar ook aan logistiek- en tuinbouwbedrijven. Dat zou veel praktische problemen oplossen.”

Teamwerk

Een digitale app betekent ook dat je per land slechts één kantoor nodig hebt. Eline stuurt een team aan van zeventigtal medewerkers die actief zijn in development, klantenservice, marketing, sales en financiën. House of HR ondersteunt de IT. Maar de matching en de contractering kunnen ze met een gerust gemoed overlaten aan hun performante applicatie.  Alhoewel: “Ook al is je app nog 100% digitaal, de ‘human force’ mag je nooit onderschatten!  De mensen uit je team maken inderdaad het verschil. Zij  moeten onze app voortdurend  onderhouden en optimaliseren.”

“Wij hadden een klant die 6 vacatures had in zijn afdeling  en hij kon die maar niet invullen. Wij hebben een flexibele pool van 40 bijverdieners samengesteld en we zorgden ervoor dat er daar elke dag 6 van naar zijn bedrijf trokken.” Een mooi voorbeeld van de kracht van een flexibele jobinvulling.

Wij hadden een klant die 6 vacatures had in zijn afdeling  en hij kon die maar niet invullen. Wij hebben een flexibele pool van 40 bijverdieners samengesteld en we zorgden er voor dat er daar elke dag 6 van naar zijn bedrijf trokken.

Ook freelancers

Eline David geeft tenslotte ook mee dat Nowjobs zelf ook meerdere freelancers inschakelt, uiteraard vooral dankzij de diensten van zusterbedrijf Gighouse. De graficus, de webmaster, enkele ontwikkelaars en dergelijke zijn gedreven freelancers. “Freelancers brengen je expertise die je ander niet bereikt. Bij KMO’s haal je zo een parttime competentie binnen als er nog niet voldoende werk is voor een  fulltime”.

Philip Verhaeghe
Philip Verhaeghe is een onafhankelijk governance adviseur en een freelance redacteur over ondernemerschap en bestuur voor vakbladen, bedrijven en organisaties. Onderzoekt zowel de nieuwste trends als de klassieke uitdagingen die het verschil kunnen maken in de bestuurskamer of het directiecomité. Is als freelance redacteur ook actief voor onder meer Bestuurder”, “Guberna” en “Etion”. Werkte als algemeen secretaris voor VKW, het Instituut voor Bestuurders, Corgo en RNCI. Bekijk alle berichten van #Philip Verhaeghe