"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

“Direct sourcing gaat over veel meer dan ‘cut out the middle men’“

Inspelen op veranderingen op de arbeidsmarkt vraagt om aanpassingen in de wetgeving, maar zeker ook hoe organisaties aankijken tegen recruitment en inhuur van extern talent. Een podcast met Jan-Willem Weijers, ‘global contract workforce program manager’ bij Adevinta.

Jan-Willem Weijers werkt nu bij Adevinta, beter bekend onder de oude naam eBay. Daarvoor was hij bij Friesland Campina en AKZO Nobel ook betrokken bij het grootschalige programma rond het inhuren van extern talent. In deze podcast sprak mijn collega Connor Heanney met hem over de huidige arbeidsmarkt, hoe wetgeving achterloopt op de realiteit en de kracht van ‘direct sourcing’.

Arbeidsmarkt in beweging

In  het eerste deel van de podcast constateert Jan-Willem dat in veel landen wetgeving rond sociale zekerheid maar bijvoorbeeld ook bancaire producten als hypotheken nog achter loopt op ontwikkelingen in de arbeidsmarkt. Het is logisch om kwetsbaren in die arbeidsmarkt te beschermen, maar regels moeten ook meebewegen met wat organisatie en veel werkenden willen: flexibiliteit, vindt Jan-Willem.

De arbeidsmarktparadox, waarbij er aan de ene kant grote schaarste is en er aan de andere kant ook veel mensen nog niet (kunnen) werken valt volgens Jan-Willem alleen op te lossen als organisaties anders naar talent gaan kijken. “De benadering is nu nog te ouderwets. Te veel focus op wat iemand gedaan heeft, welke ervaring iemand heeft, in plaats van te kijken naar wat iemand zou kunnen. Dat geldt ook voor hoe organisaties kijken naar freelancers. Immers, je werknemer van vandaag is je freelancer van morgen.

Je werknemer van vandaag is je freelancer van morgen.

Die paradox oplossen vraagt om een integrale benadering,. Maar Jan-Willem ziet dat in de praktijk HR, recruitment, inkoop nog steeds silo’s zijn die naast elkaar werken en niet met elkaar. “Dat onderliggende technische systemen niet met elkaar communiceren, helpt daar niet bij.”

Direct sourcing

Vanaf minuut 27 van de podcast bespreken Connor en Jan-Willem het concept van ‘direct sourcing’, waarbij organisaties zelf actief op zoek gaan naar extern talent in plaats van dat over te laten aan bureaus.

Direct sourcing kan zeker helpen bij het terugdringen van kosten, maar het gaat wat Jan-Willem betreft veel verder. Het is ook meer dan simpelweg de tussenpersonen weghalen. “Je hebt altijd leveranciers nodig” legt hij uit. “Waar het om draait is jezelf als organisatie te positioneren op de arbeidsmarkt. Ook voor wat betreft freelancers. Grip hebben op die arbeidsmarkt. Veel dichter op kandidatenmarkt zitten. Beter contact met hen die eerder bij je gewerkt hebben of de personen die je eerder niet hebt aangenomen, omdat iemand anders net even geschikter was. Zorgen dat je ‘company-of-choice’ wordt. Dat gaat over de grenzen van werknemers of freelancers heen.” Bureaus kunnen daarbij helpen, maar je moet wel zelf in de lead zijn.

Het integraal in kaart brengen van alle behoeftes aan talent in de toekomst, of dat nu vast, tijdelijk of interim is, dat lijkt een logische volgende stap. Toch ziet Jan-Willem dat nog vrijwel nergens gebeuren. In het beste geval is er inzicht in de behoefte voor het komende jaar. “Maar in deze arbeidsmarkt moet je ook een beeld krijgen van wat voor talenten je over vijf jaar nodig hebt.”

Volgens Jan-Willem kan HR op dat vlak nog veel leren de integrale supply chain management benadering van de collega’s van inkoop. “Dat het inkopen van pennen iets anders is van inhuur van talent wil nog niet zeggen dat je er niet iets van kan leren.”

‘The Open Talent Report’

Luister het gehele gesprek tussen Connor Heaney en Jan-Willem Weijers in de onderstaande aflevering van de ‘The Open Talent Report’ podcast (of zie hier voor de gehele podcastserie)

At CXC we enable companies to achieve a competitive advantage through managing contingent workforce quality, efficiency and risk, while reducing costs. My role involves building out tailored solutions and processes with our clients, to add an additional layer of compliance and governance, mitigating the risk involved with engaging contractors globally & simplifying the overall management of the contingent workforce. Bekijk alle berichten van Hannah Young