SLUIT MENU

Psychologische hulp voor zelfstandigen: zo zit het

Hoe kan je als freelancer in nood hulp krijgen van een psycholoog? Freelance journalist, presentator en auteur Selma Franssen zocht het uit.

Ik heb het coronajaar ervaren als een rollercoaster waarbij alle stressfactoren die met freelancen te maken, in versneld tempo en verhoogde intensiteit passeerden. Ik was dan ook opgelucht toen ik las dat de overheid vanwege de pandemie acht sessies bij een psycholoog zou gaan vergoeden voor zelfstandigen.

8 gratis sessies psychologische zorg

Zelfstandigen in psychologische nood kunnen tot 28 februari 2022 gebruik maken van de regeling om 8 gratis sessies psychologische zorg te krijgen van een erkend klinisch psycholoog of orthopedagoog, die een overeenkomst heeft gesloten met de vzw ‘Un pass dans l’impasse’. Zowel zelfstandigen in hoofd- als bijberoep kunnen bellen, net als mensen die tijdens de Covid-19 crisis hun statuut van zelfstandige verloren zijn.

Je kan zelf bellen naar de gratis tweetalige hulplijn (Nederlands/Frans): 0800 300 25. Je wordt dan doorverwezen naar een geconventioneerde klinisch psycholoog of orthopedagoog in jouw buurt. Mocht je al contact hebben met een klinisch psycholoog of orthopedagoog die bij de actie betrokken is, dan kan deze persoon ook online een melding doen om van de regeling gebruik te maken.

Mocht je overigens zelf vanuit jouw werk, bijvoorbeeld als je boekhouder bent, merken dat een zelfstandige het mentaal zwaar heeft, dan kan je ook daar een melding van doen bij de vzw. Zo worden ook zelfstandigen bereikt die zelf niet snel de stap naar hulpverlening durven te zetten. De zelfstandige in kwestie kan kiezen om wel of niet gebruik te maken van het aanbod.

Het is fijn dat er eens uitdrukkelijk aan de noden van zelfstandigen gedacht is, maar helaas kan je niet zelf opzoeken hoeveel hulpverleners er bij de actie betrokken zijn. Je zal naar de hulplijn moeten bellen om te horen wie er in jouw buurt meewerkt.

Voor 11 euro naar de psycholoog

Nog een andere stap in de goede richting: er is een tweede regeling die psychologische ondersteuning voor nog meer mensen toegankelijk moet maken. ‘Iedereen mag vanaf 1 september voor 11 euro naar de psycholoog’, konden jullie de afgelopen maanden in de krant lezen. Hoera!

Al is ook dit nieuws niet zo straightforward als het lijkt: zoals De Morgen schreef, zal maar een beperkt aantal hulpverleners aan dit verlaagd tarief werken en dat naar schatting pas vanaf volgend jaar. We zijn er dus nog niet, maar een ding is zeker: psychologische hulp krijgen wordt niet alleen meer bespreekbaar, maar beetje bij beetje ook toegankelijker.

Een klankbord zoeken

Zelfstandige zijn betekent dat je moet leren omgaan met periodes van te veel opdrachten en te weinig opdrachten, jezelf op waarde moet leren schatten en je werk aan die prijs moet durven verkopen, moet dealen met onzekerheid en stress… Het is in normale tijden al niet gek om daarbij een klankbord te zoeken – en in abnormale tijden al zeker niet.

Bron: De Friendly Freelancer nieuwsbrief

Gastblogger placeholder afbeelding
NextConomy provides space for authors who want to post an article on NextConomy. The name and function of these editors are listed under the article. Bekijk alle berichten van Guest Editor