"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Discipline is een superkracht

Discipline is een combinatie van een saaie tijdmanagementtechniek en wat doorzettingsvermogen. Een column van Linda A. Thompson.

Als je iemand die me goed kent, zou vragen wat mijn meest opvallende karaktertrek is, bestaat er een grote kans dat je te horen krijgt dat ik “zeer gedisciplineerd” ben.

Mensen vertellen met dat eigenlijk al mijn hele leven. Soms steekt dat, omdat ik zou willen denken dat ik spannendere eigenschappen heb. Mijn ietwat donkere, maar heerlijke gevoel voor humor, bijvoorbeeld?

Maar aangezien die uitspraken meestal vergezeld gaan van een weemoedige glimlach, heb ik geprobeerd te aanvaarden dat discipline – hoe saai het ook klinkt – blijkbaar mijn superkracht is.

Pomodoro-techniek

Omdat ik van zoveel mensen, zowel in loondienst als freelance, heb gehoord dat ze moeite hebben om onder de huidige lockdown-omstandigheden werk te verzetten, leek het me een goed idee om mijn huidige werkproces uit de doeken te doen. Hopelijk zullen sommigen onder jullie mijn methode nuttig of inspirerend vinden. Of misschien zal mijn proces eerder lachwekkend overkomen. Helemaal oké, ik vind het ook prima om voor wat vertier te zorgen.

Als ik deadlines heb, is mijn werkproces vrij eenvoudig. Elke ochtend verdeel ik mijn werk onder in de kleine taken die ik die dag moet voltooien om de opdracht te volbrengen.

Vervolgens open ik de Tomato Timer website. Ik druk op “Start”, begin te werken en ga door totdat de timer afgaat. Ik mag niets anders doen dan de microtaak die voorhanden is. Nadat de timer is afgegaan, neem ik een pauze, ga ik weer aan mijn tafel zitten en herneem ik mijn taak. En opnieuw en opnieuw.

De hierboven beschreven techniek is natuurlijk de Pomodoro-techniek en andere mensen hebben al veel beter dan ik dat kan uitgelegd waarom die zo goed werkt.

De pauzes zouden 5 minuten moeten duren, maar ik time ze meestal niet en als ik het wel doe, duren ze vaak langer dan 5 minuten. Dat stoort me niet. Het zijn de blokken van 25 minuten die er voor mij toe doen.

De belofte die ik mezelf doe, is dat ik gewoon 25 minuten moet werken, en dan zie ik wel. En na 25 minuten denk ik onvermijdelijk: “Dat viel best mee. Ik kan er nog wel één doen.”

Ik heb zojuist mijn cijfers voor de afgelopen weken nagekeken en ik heb op de meeste dagen vijf tot zeven uur op deze manier gewerkt. Vijf tot zeven uur supergefocuste werktijd. Zelfs ik duizel ervan.

Kleine beheersbare doelen

Een interview dat ik vorige week afnam met een onderwijsexperte, heeft me geholpen de psychologie achter deze techniek te begrijpen. Ik interviewde haar voor een artikel over hoe ouders hun tieners kunnen motiveren om hun schooltaken af te werken tijdens de lockdown. Ze legde uit dat het cruciaal is om kleine, beheersbare doelen te stellen. Onszelf een doel stellen en daar ook in slagen, houdt ons gemotiveerd, zei ze.

Elke keer dat ik een interval van 25 minuten volbreng, voel ik me inderdaad verdomd goed. Omdat het zulke korte intervallen zijn en omdat ik soms wil blijven werken nadat de timer is afgegaan, plak ik er ook regelmatig nog een paar minuten aan. Dan voel ik me helemaal een baas.

Voilà, nu weten jullie dat mijn superkracht in feite een combinatie is van een saaie tijdmanagementtechniek en wat doorzettingsvermogen.

Natuurlijk weet ik niet of ik net zo gemotiveerd zal zijn als of wanneer mijn opdrachten beginnen op te drogen. Maar ik hoop dat de techniek tegen dan een tweede natuur zal zijn geworden. Dat ik net zo ijverig zal zijn als ik geen deadlines heb, en niet veel meer kan doen dan ijverig klanten te pitchen, misschien een online cursus te volgen en eindelijk eens mijn website te updaten.

Ook deze techniek uitproberen?

Als we je nieuwsgierig genoeg hebben gemaakt om het ook eens te proberen, laat ons dan weten hoe het jou verging via freelancerthefriendly@gmail.com. We horen ook graag jouw tips om gemotiveerd en gedisciplineerd te blijven in deze moeilijke tijden. Ze lijken misschien doodgewoon voor jou, maar kunnen nuttig zijn voor iemand anders.


Over The Friendly Freelancer

Dit artikel werd geschreven door Linda A. Thompson en vertaald door Selma Franssen. Het werd eerst gepubliceerd op de website van The Friendly Freelancer, een collegiale nieuwsbrief voor creatieve freelancers. Je kan je hier abonneren op de nieuwsbrief.

Linda is een Belgische freelancejournaliste gespecialiseerd in rechten en sociaal onrecht. Ze schreef eerder voor Bloomberg LawDeutsche WelleOZYInternational Politics & SocietyUSA TodayIJNet, Underpinned en Equal Times.

Selma is een Nederlandse freelancejournalist die in Brussel woont. Ze is auteur van het boek Vriendschap in tijden van eenzaamheid en schreef al voor Charlie Magazine, OneWorld, De Morgen, De Standaard, The New Statesman, Bustle, Knack, VPRO en Newsweek.


 

Gastblogger placeholder afbeelding
NextConomy provides space for authors who want to post an article on NextConomy. The name and function of these editors are listed under the article. Bekijk alle berichten van Guest Editor