SLUIT MENU

Veerkrachtige uitzendsector zet sterk in op transities, activering en opleiding

Arbeidsrechtspecialist Filip Tilleman nodigde Ann Cattelain, CEO van Federgon, uit voor een boeiend gesprek over uitzendarbeid. De werknemer verandert en diens flexibele carrièrepad vereist ook een modernisering van het arbeidsrecht, vindt Cattelain. Een hervorming zou er volgens haar moeten komen op een aantal vlakken om de 80% werkzaamheidsgraad te behalen die de federale regering voorop heeft gesteld.

De rol van uitzendarbeid om mensen langer aan de slag te houden

Cattelain legt uit dat er inmiddels meer mensen met pensioen gaan, dan dat er nieuwe arbeidskrachten bij komen. Dat leidt tot krapte op de arbeidsmarkt. Eén van de oplossingen is volgens haar om te zorgen dat er meer mensen beschikbaar zijn.

“Federgon heeft zich voorgenomen extra in te zetten op de perceptie van uitzendarbeid bij de hele bevolking. Wij willen in de scharniermomenten van het leven van mensen een rol spelen. Vandaar dat we inzetten op transitietrajecten. Het zal ook helpen om de doelstelling van 80% werkzaamheidsgraad te halen. We hopen daarom dat de bevoegde ministers en regeringen ons daarin gaan volgen, zodat we dit kunnen gaan uitvoeren.”

Ook specifieke doelgroepen krijgen kansen dankzij uitzendwerk

“De noodzaak van uitzendarbeid is gelukkig geen discussie meer in België”, stelt Cattelain. De uitzendsector heeft er altijd willen zijn voor mensen die zich willen bewijzen of die niet zo snel een contract van onbepaalde duur zouden krijgen. “Dankzij een uitzendcontract krijgen deze mensen de kans om te tonen wat ze kunnen. Dat geldt zeker ook voor een aantal doelgroepen die het moeilijker hebben op de arbeidsmarkt, zoals mensen zonder diploma. Anders is de kans groot dat zij moeten gaan stempelen.”

Federgon wil deze rol van uitzendarbeid nog meer bekendmaken en de reputatie van de sector nog verder verbeteren. De ambitie is dat uitzendwerk – ook bij hoogopgeleiden en mensen met ervaring – als een normale tussenstap wordt aanvaard. Zo beschikt Federgon bijvoorbeeld ook over een vormingsfonds met kortlopende opleidingen om mensen snel terug aan de slag te krijgen.

Stevig pleidooi voor transitietrajecten

Federgon pleit voor meer mobiliteit op de arbeidsmarkt en warme overgangen van werk naar werk. In dat kader kan uitzendarbeid nog meer ingezet worden als een soort buffercontract tussen twee tewerkstellingen in. Bij het nieuwe concept van de transitietrajecten is het de bedoeling om tijdens een lopende tewerkstelling al te kunnen proeven van een nieuwe baan bij een andere werkgever. Bij een ontslag of bij langdurige ziekte bijvoorbeeld krijgen deze mensen zo de mogelijkheid om al eens te gaan testen hoe het bevalt bij de nieuwe werkgever. Dit allemaal dankzij een transitie-uitzendcontract.

Het idee van transitietrajecten borduurt ook verder op het idee dat leeft in HR-kringen om personeel te delen. Federgon stelt dat je op basis van de huidige wetgeving, artikel 31, niet zomaar personeel tussen bedrijven ter beschikking kan stellen. De grootste uitzondering daarop is uitzendarbeid. Uitzendkantoren doen niet anders dan precies personeel ter beschikking stellen. “Dus dat systeem is op het lijf geschreven van de uitzendkantoren, omdat zij daar het meeste ervaring in hebben”, besluit Cattelain.

Lees hier het volledige interview van Filip Tilleman met Ann Cattelein.

Redactie / Rédaction / Editors NextConomy Bekijk alle berichten van NextConomy