"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Is het nu 30, 60, 90 of 100 dagen betalingstermijn?

Wat is de maximale periode voor een opdrachtgever om de facturen van freelancers te betalen? 30, 60 of 100? Juridisch adviseur bij SBB Isabel Dillen geeft het antwoord.

Grote bedrijven, genre multinationals, dwingen vaak voor facturen aan hen gericht een betalingstermijn af van 100 dagen of meer. Als freelancer aanvaard je die voorwaarden soms blindelings. Maar zo’n lange betalingstermijn is niet meer wettelijk. Het accountants- en advieskantoor SBB vertelt wat de spelregels zijn.

“Veel bedrijven stellen hun algemene voorwaarden op zonder de input van de freelancer. Eén van die zaken dat zij alleen bepalen is de termijn waarbinnen een factuur betaald moet worden”, zegt juridisch adviseur bij SBB Isabel Dillen. “Vooral grote bedrijven bepalen een betalingstermijn van drie maanden of zelf meer. En dat is nu onwettelijk.”

Binnen de 60 of 90 dagen

De nieuwe gunstmaatregel van 29 april 2020 beperkt de contractvrijheid voor overeenkomsten tussen freelancers en grote bedrijven. De freelancer mag slecht een maximale betaaltermijn van 60 dagen toestaan.  Hij kan hier wel nog een verificatieperiode aan toevoegen van maximaal 30 dagen.

Let op: de nieuwe maatregel geldt enkel voor overeenkomsten tussen grote bedrijven en KMO’s. Contracteer je als freelancer met een KMO of met de overheid? Dan zijn deze regels niet van toepassing.


De nieuwe gunstmaatregel van 29 april 2020 beperkt de contractvrijheid voor overeenkomsten tussen freelancers en grote bedrijven.


Lees ook: Help mijn klant is failliet, hoe geraak ik aan mijn geld?

Binnen de 30 dagen

Maak je geen afspraken rond de betalingstermijn, en vermeld je hierover niets in je  factuurvoorwaarden, dan bedraagt de betalingstermijn automatisch 30 dagen.

Voorziet de overeenkomst dat de betalingstermijn pas ingaat nadat de opdrachtgever heeft bevestigd dat het geleverde werk van de freelancer conform het contract is, dan mag die procedure niet meer dan 30 kalenderdagen bedragen.


Maak je geen afspraken rond de betalingstermijn, en vermeld je hierover niets in je  factuurvoorwaarden, dan bedraagt de betalingstermijn automatisch 30 dagen.


Wat na 30 of 60 dagen?

Respecteert de opdrachtgever de wettelijke betalingstermijn niet, dan beginnen de interesten te lopen en is een schadebeding van toepassing.

Lees ook: Wat te doen tegen wanbetalers?

SBB is een Vlaams accountants- en advieskantoor met 30 vestigingen (zie hier voor een overzicht) en meer dan 20.000 cliënten uit alle sectoren. U kan bij SBB terecht voor vragen in verband met accountancy, fiscaliteit, milieu- en omgevingsadvies, zakelijk-juridisch advies, strategisch advies, successieplanning en startersadvies. Bekijk alle berichten van SBB