"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Belgische ondernemers kloppen de meeste uren

Met 49,8 uur per week werken de Belgische zelfstandigen het meest aantal uren van alle Europeanen. Dat becijferde het Europees statistisch bureau Eurostat.

Dat zelfstandigen veel uren kloppen, is een publiek geheim. Maar nu bevestigt Eurostat deze stelling. In 2019 werkten zelfstandigen in de EU-lidstaten 42,8 uur per week. Ter vergelijking: Europese loontrekkenden 36,2 uur. Met 49,8 uur palmt de Belgische zelfstandige de eerste plaats in.

Top 3

Op de tweede en derde plaats staan Griekenland en Turkije, met respectievelijk 49,1 uur en 46,3 uur.

Minst aantal uren

De kortste werkweken voor zelfstandigen zijn te vinden in Nederland, Cyprus, de drie Baltische landen, Roemenië, Finland, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland en Noorwegen, met werkuren variërend van 36,1 tot 39,8 uur per week.

Man versus vrouw

Mannelijke zelfstandigen werken in Europa wekelijks gemiddeld 7,2 uur langer dan hun vrouwelijke collega’s: 45,1 uur tegenover 37,9 uur.

Loontrekkenden

De Europese werknemers werkt gemiddeld 36,2 uren per week, de Belgische loontrekkende 35,5 uur. Dat is bijna 2 werkdagen per week minder dan een Belgische zelfstandige.

Nathanella Monsaert
Nathanëlla Monsaert is redacteur en grafisch vormgever. Met haar jarenlange ervaring werkt ze elke communicatie uit van A tot Z. Of hoe ze het liever zelf zegt: van A naar Beeld. Ze is een storyteller pur sang en gaat voor NextConomy vooral op zoek naar boeiende verhalen bij freelancers. Bekijk alle berichten van #Nathanella Monsaert