Freelancen in coronatijd: opgeven, doorgaan of een nieuwe weg inslaan?
Dat de coronacrisis ongemeen hard was voor veel freelancers, is een understatement. Opgeven of doorgaan? Dat was de vraag die sommigen zich stelden. Freelance fotograaf gespecialiseerd in de scheepvaart Mike Louagie en freelance virtual assistant en kindercoach Kwenny Vanhille besloten om zichzelf deels heruit te vinden.
Met zijn dertig jaar ervaring als freelance fotograaf gespecialiseerd in cruises, schepen en ferry’s heeft Mike Louagie al heel wat waters doorzwommen. Kwenny Vanhille daarentegen is net drie jaar bezig als virtual assistent en onlangs gestart als kindercoach, beide in bijberoep. Hoewel ze van een andere generatie zijn en in een andere sector werken, is er iets dat deze twee freelancers bindt: het geloof dat elke crisis nieuwe kansen biedt.
Lockdown maart 2020
Mike: “Voor mij was die periode emotioneel heftig. Begin maart had ik een drukke agenda en plots zag ik één na één mijn opdrachten geschrapt worden. Ik geloofde ook nog niet dat de crisis lang zou duren. Gewoon even wachten, dacht ik. In april is dit voorbij.”
“Ik heb toen een fotoreportage gemaakt van mijn thuisstad. Ik heb Gent gefotografeerd op de meest onmogelijke uren. Maar daarna kwam het besef dat deze crisis nog lang zou aanslepen en dat ik andere inkomstenstromen moest creëren.”
Kwenny: “ Ik werk deeltijds met een vast contract in de eventsector, een sector die erg lijdt door de maatregelen van de coronacrisis. Tot voor kort was ik volledig technisch werkloos, maar nu werk ik er elke woensdagvoormiddag terug. Door die situatie heb ik mij de afgelopen maanden 100% kunnen focussen op mijn bijberoep als virtual assistent en heb ik mijn opleiding als kindercoach succesvol afgerond. Het was al lang mijn droom om met kinderen te werken en die ga ik nu realiseren.”
Grootste uitdaging
Mike: “Ik kon beroep doen op een aantal steunmaatregelen. Die hebben me geholpen om voor een aantal maanden te overleven, maar daarna begon het toch te nijpen. Ik heb aan de eigenaar van mijn huurwoning ook een keer gevraagd of ik een maand betaaluitstel kreeg.”
“80% van mijn opdrachten zijn weg. Om een idee te geven: vorig jaar was ik 150 dagen aan boord op nieuwe cruiseschepen en ferry’s om reportages te maken. Ik heb dus echt moeten zoeken naar nieuw werk. Ik ben gestart met een nieuwsbrief over expeditiereizen en één over de ferry-industrie. En daarnaast ben ik bezig met het opzetten van een webshop waar je grootformaatfoto’s kunt bestellen.”
Kwenny: “Ik moet erover waken dat ik niet te veel hooi op mijn vork neem. Door tijdelijk werkloos te zijn, heb ik extra tijd. Die wil ik volop benutten om alles te doen wat ik altijd al wou doen, om alles te leren wat ik altijd wou leren, om te groeien als mens en ondernemer. Ik heb uitdagingen nodig, maar tegelijk heb ik ook geleerd dat een adempauze soms noodzakelijk is.”
Netwerken is zo belangrijk
Mike: “Ik krijg veel steun van klanten die beseffen dat het voor mij een moeilijke periode is. Als freelancer heb ik steeds een persoonlijk, nauw contact met mijn opdrachtgevers. Nu merk ik goed hoe waardevol die banden zijn.”
“De Port of Zeebrugge was één van mijn eerste klanten en ik heb al die jaren contact met hen gehouden. Er loopt daar zelf een tentoonstelling van mijn werk in hun cruiseterminal. En ik heb van hen de opdracht gekregen om het archief van de haven te actualiseren.”
“In juli heb ik een sloepentocht georganiseerd voor de mensen uit de cruisewereld in België. Zij zaten allemaal maandenlang thuis, in zak en as, omdat hun sector volledig stil lag. Zij waren zo blij om elkaar nog eens terug te zien. Zo’n dingen scheppen zoveel professionele vreugde. Dat zijn zaken die blijven plakken in het geheugen.”
Kwenny: “Dat merk ik ook bij mijn klanten. Iedereen helpt elkaar. Via hen kom ik nu in contact met ondernemers die openstaan om samen te werken. En als kindercoach ontmoet ik andere coaches, psychotherapeuten en jongerenbegeleiders waarmee ik ideeën kan uitwisselen. Als freelancer heb ik geen collega’s zoals op de werkvloer, maar je staat er niet alleen voor. Ik voel me enorm gesteund door mijn netwerk.”
Toekomstperspectief
Mike: “Eerlijk gezegd, ik vind deze situatie niet gemakkelijk. Het is een proces met vallen en opstaan. Maar anderzijds, ik ben dertig jaar geleden ook zo begonnen. Ik weet dat er altijd moeilijke momenten zullen zijn. Zoals 9/11. Toen dacht ik ook dat de reisindustrie ging instorten en het is toen ook een tijdje slecht gegaan. En tijdens de crisis van 2008 dacht ik Oei, wat is er hier allemaal gaande. Maar ik heb geleerd dat ik altijd op mijn poten terechtkom en als er iets niet lukt, dan is er altijd nog een andere weg. Dat is mijn filosofie.”
Kwenny: “Voor de crisis was virtual assistant een onbekend beroep en was het niet altijd evident om nieuwe klanten te vinden. Maar nu ben ik al door verschillende ondernemers gecontacteerd om samen te werken. Ze zien steeds meer de voordelen van virtueel werken in.”
“Ik ben nu bezig met de opstart als kindercoach. Het is een beroep dat bij veel Belgische ouders nog onbekend is. Maar ik merk dat door coronacrisis meer en meer kinderen en jongeren met angsten en mentale problemen kampen. De wachtlijsten bij psychologen zijn lang en ik ben ervan overtuigd dat hierdoor de rol van kindercoaches belangrijker wordt.”
Ik kan zeker putten uit mijn ervaring als zelfstandig virtual assistant. Het schrikt me totaal niet af om net nu hiermee te beginnen. De afgelopen jaren heb ik geleerd dat er steeds verschillende mogelijkheden en wegen zijn.”
Tips voor freelancers
Mike: “Blijf geloven in wat je kan en menselijk contact houden, is zo belangrijk. Moest ik mijn netwerk niet hebben uitgebouwd, dan zou ik nu geen werk meer hebben.”
Kwenny: “Vertrek vanuit je passie, vanuit iets dat je graag en goed doet. Hierdoor bruis je van energie. Energie die je nodig hebt wanneer het eens moeilijker gaat. Want als je de passie voelt, dan herinner je je steeds waarom je net hiermee gestart bent.”
“Geef niet op. Alle begin is moeilijk. Netwerk met de juiste mensen. Zie andere freelancers in je sector niet als concurrenten, maar werk met hen samen en laat je door hen inspireren.”
Eén reactie op dit bericht
Opgeven, jezelf heruitvinden of gewoon doorgaan op de ingeslagen weg. Het is geen eenvoudige keuze voor een freelancer.
In een bedrijf ben je omringd door een structuur van mensen die allen aan hetzelfde zeel trekken.
Als freelancer sta je er vaak alleen voor met je twijfels en het idee dat je het warm water opnieuw moet uitvinden.
Het warm water heruitvinden hoeft echter niet. Als freelancer (ook als zelfstandige) heb je recht op persoonlijke coaching & begeleiding met loopbaancheques. Je krijgt dan 4 uur persoonlijke begeleiding voor 40 euro. Je bestelt en betaalt die cheques bij VDAB.
Tijdens deze 4 uur krijg je een klankbord en iemand die met je meedenkt zodat het voor jou makkelijker wordt om die knoop: blijven of stoppen te ontwarren. Maak er zeker gebruik van.