"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

10 tips voor freelancers vanop de Freelancers in Belgium Day 2020

Meer dan 200 freelancers zakten af naar de Freelancers in Belgium Day 2020 op 7 februari 2020. Heel veel expertise verzameld op één plek, maar ook vragen en uitdagingen. Initiatiefnemer Jenny Björklöf, freelance experten Adrien Willems en Linda A. Thompson en freelancer Tiina Jarvet Pereira delen wat zij geleerd hebben op die dag.

Vraag steeds feedback, vind een niche, zoek een mentor … organisator van de Freelancers in Belgium Day 2020 en beheerder van de Facebookgroep Freelancers in Belgium Jenny Björklöf, freelance writer en editor Linda A. Thompson, freelance ict strategy consultant Adrien Willems en Headhunter @ Blooms Executive Talent Tiina Jarvet Pereira delen hun tips die ze zelf gegeven of gekregen hebben op het event.

“Ik wou dat dit event bestond toen ik zelf startte als freelancer”, getuigt Jenny. “Een fantastische plek om advies te krijgen en om andere freelancers te ontmoeten. Ik krijg nu veel berichten van deelnemers die vertellen hoe blij ze zijn dat ze hun netwerk hebben verbreed of dat ze na het event nieuwe stappen hebben gezet in hun freelanceleven.”

“Er zijn veel initiatieven voor ondernemers, maar vaak focussen die op starters met personeel. Freelancers blijven hierdoor in de kou staan”, vertelt Jenny. “Dit event geeft hen de kans om gelijkgestemden te ontmoeten en om advies in te winnen. Het zijn experts in hun vakgebied, maar ze worstelen allemaal met dezelfde vragen. Vooral het vinden van klanten en zichzelf verkopen is de grootste uitdaging bij hen, hoorde ik op het event.”

1. Een ‘neen ontvangen’ is geen persoonlijk falen

Linda: “Als freelancejournaliste maar ook als creatieve freelancer in het algemeen kan je diep ontmoedigd raken wanneer een voorstel waar je uren aan hebt gewerkt, wordt afgewezen.”

“In het verleden borg ik zo’n artikelvoorstel dan voorgoed op. Ik heb het geprobeerd, dacht ik dan. Nu weet ik beter. Als iemand nu nee zegt tegen een artikelvoorstel, probeer ik feedback te krijgen van de nee-zegger, herwerk ik het idee op basis daarvan en probeer ik het elders.”

“Als freelancer moet je de veerkracht leren ontwikkelen om recht te krabbelen wanneer iets waar je veel werk in hebt gestoken, iets waar je je heel erg mee vereenzelvigt, wordt afgewezen door een opdrachtgever. Zodat wanneer iemand nee zegt, je meteen leert denken: oké, wat wordt mijn volgende zet?”

2. Vind een mentor met een open mind

Adrien: “Freelancers kunnen zich heel eenzaam voelen omdat ze helemaal alleen verantwoordelijk zijn voor belangrijke beslissingen. Ze missen een klankbord. Een mentor luistert naar je verhaal, stelt de juiste vragen waardoor je tot nieuwe inzichten komt en de beste beslissingen neemt. Het is wel belangrijk dat je mentor objectief blijft en niet terugvalt op vroeger zelf genomen beslissingen.”

“In mijn jeugd had ik heel veel steun aan een onderwijzer. Later heb ik die steun jammer genoeg niet meer gevonden en dat vind ik nu nog altijd een groot gemis.”

3. Toon je expertise

Tiina: “Post elke week een gouden tip van jou als headhunter, dat advies kreeg ik toen ik mijn LinkedIn-profiel toonde aan Lorena Kempeneer, co-founder van de Brand Aid Clinic. Ik dacht dat mijn kennis common knowledge was en dus geen meerwaarde bood voor mijn netwerk. Maar zij wees mij er net op dat dat niet klopt. Met mijn tips help ik nu anderen die een loopbaanverandering overwegen of een sollicitatiegesprek hebben. Sharing is caring.”

4. Werk niet gratis

Linda: “Ik sta heel meewarig ten opzichte van gratis werken. Ook toen ik net afgestudeerd was en nauwelijks ervaring had, wou ik niet gratis schrijven voor websites en magazines. Ik vond en vind dat een heel nefaste, ongezonde praktijk die er toe leidt dat mensen die het zich kunnen veroorloven om gratis te werken een belangrijke zet voor hebben op al wie dat niet kan.”

“Tegenwoordig ben ik daar iets flexibeler in. Zo heb ik een hele tijd terug mijn eerste lezing bijvoorbeeld gratis gegeven omdat ik géén ervaring had als spreker en die bewust wou opdoen.”

“Een ander voorbeeld is de nieuwsbrief die ik een tijd geleden heb gelanceerd met mijn collega-freelancer Selma Franssen, The Friendly Freelancer. Die schrijf ik gratis en ik verdien er niets aan, maar ik heb er volledige controle over en niemand anders plukt de vruchten van mijn arbeid. Wat wel het geval is wanneer je gratis klust voor iemand anders’ blog of organisatie.”

5. Vraag feedback

Adrien: “Als freelancer werk je heel zelfstandig. Je vindt dat je heel grondig te werk ging en oplevert wat er afgesproken was. Maar de opdrachtgever kan andere verwachtingen koesteren, vinden dat er iets ontbreekt of dat sommige zaken meer uitgewerkt moeten zijn … Als de opdrachtgever daar niet over communiceert, dan kan je daar ook niet op reageren, waardoor je dezelfde fouten blijft maken. Vraag daarom steeds feedback zodat je kan groeien.”

6. Ga koffie drinken met collega-freelancers

Linda: “Vind collega-freelancers, liefst in dezelfde branche als jezelf en ga er regelmatig een koffie mee drinken. Ik ben betere tarieven uit de brand beginnen te slepen, meer voor mezelf beginnen op te komen, en heb nieuwe pistes uitgeprobeerd door met andere freelancers te praten.”

“De isolatie die gepaard gaat met het freelancebestaan kan én moet je doorbreken. Samen sta je sterker. De enige opdrachtgevers die er belang bij hebben dat jij niet praat met andere freelancers zijn de slechte opdrachtgevers – degene die laat en weinig betalen, degene die je ghosten, degene waarmee de samenwerking keer op keer moeilijk verloopt.”

7. Vind je niche

Adrien: “Start zo snel mogelijk als freelancer. Vind je niche en ga ervoor. Zorg voor een ethisch, deontologisch kompas.”

8. Ken je waarde en investeer

Adrien: “Zoek een goede accountant. Leer jezelf op de goede manier verkopen. Wees niet benauwd om je diensten aan te prijzen en schat je eigen waarde correct in. Investeer in jezelf door workshops en opleidingen te volgen.”

9. Netwerk

Tiina: “Ga regelmatig naar netwerkevents en verbreed je netwerk. Dus niet alleen op LinkedIn, maar ook persoonlijk.”

10. Zie jezelf graag

Adrien: “En vooral, hou van jezelf: verwen jezelf, neem voldoende ontspanning en zorg dat je fit blijft.”

Meer event

Wil je er volgend jaar bijzijn op de volgende editie van Freelancers in Belgium Day? Hou dan zeker de website www.freelancersinbelgium.be in de gaten.

Word vandaag nog lid van de Facebookgroep Freelancers in Belgium. Met 3.000 leden heb je meteen een groot netwerk.

Lees ook: Dit was Freelancers in Belgium Day 2020

Nathanella Monsaert
Nathanëlla Monsaert is redacteur en grafisch vormgever. Met haar jarenlange ervaring werkt ze elke communicatie uit van A tot Z. Of hoe ze het liever zelf zegt: van A naar Beeld. Ze is een storyteller pur sang en gaat voor NextConomy vooral op zoek naar boeiende verhalen bij freelancers. Bekijk alle berichten van #Nathanella Monsaert