SLUIT MENU

Brusselse studenten winnen de ‘Ready For Work Award’ van ManpowerGroup in de Europese finale van de mini-ondernemingen

Het Belgische team Echooo werd op de Europese wedstrijd voor mini-ondernemingen bekroond met de ManpowerGroup ‘Ready For Work Award’ én met de Fedex Access Award voor hun geconnecteerde vuilnisbak die op een ludieke manier zorgt voor een kleinere afvalberg.

Een 100% virtuele competitie omwille van Covid-19

Echooo, een groep van zes leerlingen van het zesde middelbaar van het Centre Scolaire du Sacré-Cœur de Lindthout, in Sint-Lambrechts-Woluwe, werd uitgeroepen tot ‘Mini-onderneming van het jaar’ voor Franstalig België. Deze prijs, uitgereikt door de vereniging LJE ‘les Jeunes Entreprises’, bracht hen in de finale van de 31e editie van deze Europese wedstrijd. Dit programma, dat werd opgezet door de organisatie Junior Achievement (JA Europe), bood 355.000 jonge Europeanen in het secundair onderwijs de mogelijkheid om hun ondernemersvaardigheden gedurende het hele schooljaar 2019-2020 te ontwikkelen.  De Europese finale zou dit jaar in Portugal plaatsvinden. Door het coronavirus vond de wedstrijd uiteindelijk virtueel ‘vanuit onze kamer’ plaats, grapt Sébastien Francotte, jonge softwaremanager van het Echooo-project. Tijdens het evenement kon het publiek virtuele stands bezoeken en kregen bezoekers de gelegenheid om via schermen in dialoog te treden met de teams achter de 40 voorgestelde projecten.

De teamleden beantwoordden via videoconferentie vragen van Europese juryleden over hun vuilnisbak die het afval weegt. Het doel is iedereen aan te moedigen minder afval te produceren, bijvoorbeeld door spelletjes of wedstrijden te organiseren tussen collega’s op het werk. Op basis van een intelligent beheer van de gegevens wil de mini-onderneming de consumenten helpen bij het ontwikkelen van verantwoorde en duurzame consumptiegewoonten voor de toekomst. Om een keuze te kunnen maken tussen de concurrenten, evalueerde de jury het innovatieve karakter van het project, de technische haalbaarheid ervan, de vereiste technologische en IT-tools, het economische model, enz. Het Deense team Bubbles won de Eerste Prijs met een oplossing die zorgt voor een betere communicatie tussen opvoeders en kinderen met aandachtsproblemen en hyperactiviteit zodat deze laatste betere resultaten halen op school.

ManpowerGroup beloont het ‘verlangen om te leren’ en de ontwikkeling van nieuwe vaardigheden.

De ManpowerGroup ‘Ready for Work Award’ is één van de acht specifieke prijzen die elk jaar door sponsors aan de verschillende finalisten worden uitgereikt. De award van ManpowerGroup bekroont het team dat doorheen het hele project de grootste leergierigheid en het grootste vermogen om nieuwe vaardigheden te verwerven aan de dag heeft gelegd, of het nu gaat om digitale vaardigheden – essentieel voor de arbeidswereld van de toekomst – of om transversale vaardigheden zoals goed nadenken, probleemoplossend vermogen, samenwerking of leiderschap.

We zijn blij dat al onze inspanningen die we bijna een jaar lang in ons project hebben gestoken, erkend worden door een groot bedrijf als ManpowerGroup”, aldus de studenten na ontvangst van hun prijs. “Ook al was het zeker niet eenvoudig om zich aan te passen aan een nieuwe stijl van teamwork tijdens de pandemie, toch bleek het van fundamenteel belang om wendbaar te zijn en zichzelf snel in vraag te kunnen stellen. We zijn er trots op dat we deze uitdagingen tot een goed einde hebben kunnen brengen. Wij zijn ervan overtuigd dat de ‘Ready for Work Award’ van ManpowerGroup een weerspiegeling is van onze veerkracht, onze passie en onze creativiteit ten behoeve van een project dat waarden en vooruitgang uitdraagt voor een belangrijk thema als milieu en bedrijfsafval.”

Een jaar coaching voor de laureaten van de ‘Ready For Work Award’

Als laureaten van de Ready for Work Award 2020 krijgt het Echooo-team een eenjarig mentorprogramma via RightCoach, een gepersonaliseerd virtueel coachingsprogramma dat door ManpowerGroup op poten werd gezet. De teamleden zullen door de deskundige coaches van ManpowerGroup begeleid worden op hun persoonlijke en professionele parcours om hun vaardigheden beter te begrijpen, nieuwe vaardigheden te ontwikkelen en hen nog meer voor te bereiden op de arbeidswereld.

Volgens Raúl Grijalba, algemeen regionaal directeur van ManpowerGroup voor het Middellandse Zeegebied, “hebben deze jonge ondernemers aangetoond dat ze over de nodige vaardigheden beschikken voor de arbeidswereld van de toekomst. In deze snel veranderende wereld waarin nieuwe vaardigheden ontstaan naarmate anderen verouderd raken en waarin de digitalisering zich snel voortzet, hebben leiders de verantwoordelijkheid om jonge mensen te helpen klaarstomen voor de arbeidsmarkt door hun leervermogen te ontwikkelen en te werken aan sterke punten zoals leiderschap en creativiteit. Daarom ben ik trots op de inzet en toewijding van al onze teams gedurende al die jaren van samenwerking met Junior Achievement om jong talent te blijven stimuleren en de leiders van morgen te vormen. “

Een winnend partnerschap om de afstand tussen de onderwijswereld en de arbeidswereld te verkleinen

ManpowerGroup is al 46 jaar partner van Junior Achievement, een partnerschap dat de afgelopen 10 jaar strategisch is geworden op wereldniveau en de afgelopen 7 jaar op Europees niveau. Sinds 2018 is de HR-specialist ook partner van de Belgische antennes van de organisatie: Les Jeunes Entreprises in Franstalig België en Vlajo in Vlaanderen. Een partnerschap dat concreet gestalte krijgt dankzij de inzet van de medewerkers van ManpowerGroup ten aanzien van jongeren om de vaak te grote kloof tussen de onderwijswereld en de arbeids- en bedrijfswereld te verkleinen.

Het is dan ook met grote tevredenheid dat Thierry Villers, directeur van de vereniging Les Jeunes Entreprises in België, de prestaties van het Echooo-team toejuicht: “Het hele LJE-team is trots op het parcours dat het Echooo-team sinds het begin van het project heeft afgelegd en op de resultaten die naar aanleiding van de Europese wedstrijd werden behaald. We zijn bijzonder blij met de award van ManpowerGroup omdat deze is gericht op de ontwikkeling van de ondernemersvaardigheden die centraal staan in de missie van LJE. Bovendien is deze award een perfect symbool van de uitstekende samenwerking tussen LJE en ManpowerGroup in de afgelopen jaren.”

“Jonge Europeanen verdienen alle steun die ze kunnen krijgen om in een steeds complexere wereld te kunnen werken”, aldus Salvatore Nigro, CEO van JA Europe. En hij voegt eraan toe: “JA Europe is ManpowerGroup dankbaar voor zijn voortdurende steun op dit traject. Samen bouwen we aan de arbeidskrachten van morgen.

Meer informatie over het partnerschap van ManpowerGroup met JA Europe vindt u hier.

(*) Persbericht eveneens gebaseerd op informatie verzameld door het persbureau Belga

Presentatie van het project van het Echooo-team www.jacompanyoftheyear.org/echooo/

TAPFIN, ManpowerGroup Solutions’ Managed Service Provider (MSP), provides comprehensive global and local solutions that optimize contingent workforce management and drive performance through people, process and technology. Our MSP has the capability to deliver oversight of your service providers and recruitment vendors. TAPFIN’s mission is to revolutionize the way in which organizations fulfill and manage their contingent workforce. TAPFIN’s sole focus is working with leading organizations to develop, deploy, and enable an integrated approach to analyzing and managing external talent on a global & regional basis. Bekijk alle berichten van Tapfin