"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Denis Ducarme: “Zelfstandigen zijn te lang gewend geweest om nooit iets te krijgen.”

In België lijkt de curve van de verspreiding van het coronavirus zijn laagste punt te hebben bereikt. Het overleg binnen het kabinet van Denis Ducarme, federaal minister van Zelfstandigen, zit echter op het hoogste niveau. NextConomy sprak met de politicus op wie de ogen van alle zelfstandigen zijn gericht. We hebben het gehad over COVID-19, de heropstart en nieuwe opportuniteiten.

Dit is geen zelfstandige

Vergoedingen, verminderde uitgaven, schuldspreidingsplannen, bevriezing van de leningen bij banken, enz. De maatregelen zijn legio in deze crisisperiode. Denis Ducarme, minister van Zelfstandigen en kmo’s, staat in de frontlinie: “Sommige zelfstandigen waren verbaasd over de toekenning van het overbruggingsrecht. Misschien waren ze het al te lang gewend om nooit iets te ontvangen. Dit vervangingsinkomen is een van de bewijzen van de evolutie en de verbeteringen die de afgelopen jaren werden bereikt met betrekking tot dit statuut, dat zeker nog meer aandacht verdient.”

1 miljard euro

“Wat het overbruggingsrecht betreft waak ik erover dat het snel wordt betaald en dat het proces zo flexibel mogelijk is. Het doel is niet om tijd te verspillen of de administratieve kant ingewikkelder te maken”, aldus Denis Ducarme. “Ik heb er ook voor gezorgd dat dit vervangingsinkomen kon worden gecombineerd met de regionale premies die belastingvrij zijn. Dit crisisoverbruggingsrecht vertegenwoordigt tot nu toe  anderhalf miljard euro.”

We hebben er goed aan gedaan om zo offensief te zijn en een sterk sociaal statuut voor de zelfstandigen te eisen.

Obstakels en vooroordelen

Zoals u zich wel kunt voorstellen is de uitvoering van deze maatregelen geen sinecure. De minister zegt dat hij toch enige weerstand heeft ondervonden. “Dit weerhield mij er niet van om verder te gaan en naast de zelfstandigen in hoofdberoep de steun te krijgen voor enkele tienduizenden zelfstandigen in bijberoep en actieve gepensioneerden. In totaal gaat het om 400.000 dossiers waarvoor 95% van de ontvankelijke aanvragen al is betaald. De ongegronde kritiek op mogelijke ‘meevallers’ heeft me diep geschokt. Temeer aangezien bijna 10% van de dossiers niet werd aanvaard omdat ze niet voldeden aan de voorwaarden voor toekenning, het bewijs van de systematische analyse waaraan ze worden onderworpen.”

Banken in de vuurlinie

In zijn vastberadenheid besteedt Denis Ducarme bijzondere aandacht aan bepaalde spelers in de bankwereld die het spel niet goed lijken te spelen. “Ik heb gevraagd om een rapport van de Economische Inspectie in verband met het optreden van sommige banken, die blijven vragen om aanvullende voorwaarden die verder gaan dan degene die strikt genomen in de overeenkomst tussen de financiële sector en de regering zijn vastgelegd. Dat is onaanvaardbaar. De banken zijn sterk genoeg, we mogen dus van hen eisen dat ze zich aan de regels houden.”

Heropstarten dankzij kmo’s en zelfstandigen

Op het kabinet begint het werk net. “Vanaf nu moet ik ervoor zorgen dat de staat de zelfstandigen blijft steunen. Het doel is om de economie te doen herleven op een recessiebasis van 7%. Een situatie die sinds de Tweede Wereldoorlog niet meer is voorgekomen.” Dit is uitdaging die Denis Ducarme wil aangaan, vooral dankzij de zelfstandigen, de vrije beroepen en de kmo’s. De minister blijft echter realistisch over het risico op faillissementen. “Helaas zal het moratorium, dat in samenwerking met Koen Geens is ingesteld, niet voor altijd worden verlengd.”

Opendeurbeleid

“De richtlijnen die aan mijn kabinet zijn gecommuniceerd zijn zeer duidelijk: transparante communicatie, beschikbaarheid en ondersteuning voor zelfstandigen. Ook al valt deze kwestie buiten het bestek van onze opdracht.” De minister vertelt ons ook dat hij regelmatig contact heeft met de werkvloer. “Ik bespeur natuurlijk een flinke dosis angst, maar ook een enorme bereidheid om te werken en banen te redden. Dat is de basis voor de versoepelingsmaatregelen die ik voor een aantal specifieke sectoren en beroepen doorvoer. Het is met name de bedoeling om met het oog op 8 juni een aantal perspectieven te openen voor de horeca. We zijn geen tovenaars, maar we willen er alles aan doen om ieders veiligheid te waarborgen.

Tijd om te leren

Als hij de situatie in bepaalde andere Europese landen analyseert heeft Denis Ducarme geen reden om zich te schamen voor de maatregelen die in België zijn genomen. “We hebben er goed aan gedaan om zo offensief te zijn en een sterk sociaal statuut voor de zelfstandigen te eisen. Ik ben trots op ons systeem, ook al is het in de ogen van sommige spelers in onze economie nog niet voldoende. Het heeft de verdienste om structurele steun te bieden om door deze crisis heen te komen.”

Mijn hoeksteen is overleg en dialoog

Nieuwe projecten in perspectief

“Ik denk dat de belangrijkste verandering de aanpassing van het overbruggingsrecht aan specifieke crisissituaties en sectoren zal zijn. We hebben net een belangrijk instrument ontwikkeld.” Naast de andere beschouwingen  die na deze crisis moeten worden gedaan , wijst Denis Ducarme op de versoepeling van de premies, de noodzaak om het sociale statuut van de zelfstandigen in bijberoep te veranderen en een beleid van openheid voor vrouwelijke ondernemers, die steeds talrijker worden. Het kabinet van Denis Ducarme bevestigt dat het haar werk wil verderzetten met onder andere het NSZ, de UCM, UNIZO en … NextConomy. “Mijn hoeksteen is overleg en dialoog. Ik geloof sterk in een nauwe samenwerking om deze doelen te bereiken.”

Jean-François Dinant
Jean-François est Créateur de contenu (freelance of course) et amoureux de Communication. Pour lui, les #RH, le #Nouveau Monde du Travail, l’#Entrepreneuriat et la #Transformation Digitale sont ses drogues durs. Jean-François is Content Creator (freelance of course) en in love met communicatie. Voor hem zijn #HR, de #NWOW, #Entrepreneurship en #DigitalTransformation zijn harddrugs. Bekijk alle berichten van #Jean-François Dinant