"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Compensatiepremie: in geval van groot omzetverlies door coronacrisis

Ben je door de overheid niet verplicht om je zaak te sluiten, maar ken je wel een groot omzetverlies door de coronacrisis. Dan heb je recht op een compensatiepremie. Unizo legt in dit artikel uit of je recht hebt op deze premie en hoe je die kan aanvragen.

Freelancers, ondernemers, toeleveranciers of winkels die openblijven maar door de beperkende maatregelen om het coronavirus tegen te gaan een groot omzetverlies lijden, kunnen een beroep doen op de compensatiepremie. Check hieronder of jij in aanmerking komt en wat je precies moet doen om de premie te krijgen.

Heb jij recht op de compensatiepremie?

Het gaat dus over ondernemers in allerlei sectoren zoals in de evenementensector, freelancesector, (para-)medische beroepen, dierenpensions, landbouwsector, dienstenleveranciers of gespecialiseerde voedings- en drankenwinkels zoals een pralinewinkel of wijnhandel. Ook ondernemers die geen kantoor/winkel/salon hebben (en daardoor niet onder de hinderpremie vallen) zullen dus beroep kunnen doen op de compensatiemaatregelen.

Moet je zaak verplicht gesloten blijven als maatregel van de overheid, dan heb je recht op de hinderpremie. De hinderpremie kan je NIET combineren met deze compensatiepremie.

Hoeveel bedraagt de premie?

 • 3.000 euro, als je zelfstandige in hoofdberoep bent of zelfstandige in bijberoep en door de hoogte van je inkomen sociale bijdragen betaalt als een zelfstandige in hoofdberoep.
 • 1.500 euro,
  • Als je als zelfstandige in bijberoep een inkomen hebt tussen 6.996,89 euro en 13.993,78 euro.
  • Ook voor zelfstandigen in bijberoep die verplicht moeten sluiten (als je inkomen tussen 6.996,89 euro en 13.993,78 euro hebt).
  • Extra voorwaarde: deze premie geldt niet voor zelfstandigen in bijberoep die dit combineren met een job als werknemer van 80% of meer.

Welke zijn de voorwaarden?

 • Je omzetverlies is minstens -60% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De referentieperiode is 14 maart 2020 tot en met 30 april 2020.
 • Ben je een starter, dan wordt er gewerkt met een omzetdaling van -60% ten opzichte van het neergelegde financieel plan. Let op: om als starter beroep te doen op deze premie, moet je gestart zijn uiterlijk op 12 maart 2020.
 • Voor de ondernemingen in de vorm van een vzw is de compensatiepremie ook mogelijk, op voorwaarde dat er minstens één iemand voltijds tewerkgesteld is.
 • Als je meerdere vestigingen / exploitatiezetels hebt, is er een maximum van 5 premies per onderneming.

Hoe aanvragen?

 • De compensatiepremie kan je binnenkort aanvragen via een toepassing bij VLAIO.
 • Je zal via een verklaring op eer moeten aantonen dat je een omzetverlies van meer dan 60% hebt. Die verklaring op eer bezorg je dan aan VLAIO. Daarna gebeurt er via de BTW-aangifte in het tweede kwartaal een controle en zal de overheid nagaan of de aanvraag terecht was:
  • Als ze bij de BTW-controle van het tweede kwartaal ziet dat er een omzetverlies is van 20%, dan zal de overheid er van uitgaan dat dat omzetverlies heeft plaatsgevonden tijdens de crisisperiode, en moet je als ondernemer dus het werkelijke omzetverlies niet verder aantonen;
  • Als dat niet het geval is, zal je wel moeten aantonen dat je in de periode 14/3/2020 – 30/4/2020 een omzetdaling hebt gekend van meer dan 60%. Dat kan bijvoorbeeld door aan te tonen dat de prestaties dateren van vóór de lockdown. Het is daarom niet onverstandig om facturen van die prestaties, mails of andere bewijsmiddelen goed bij te houden.
UNIZO verenigt +- 110.000 ondernemers, zelfstandigen, KMO's en vrije beroepen in Vlaanderen & Brussel. Bekijk alle berichten van Unizo