"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU
Boek Mis Geen Talent

“Integraal Talent Beheer begint aan de top”

Marleen Deleu van The Flex Academy en Mark van Assema van Amessa hebben onlangs een van de eerste implementaties van Integraal Talent Beheer (ITB) in België begeleid. Volgens het duo zou elke organisatie ermee aan de slag moeten, dus schreven ze het allereerste managementboek ‘Mis geen talent’ over het fenomeen. Het boek verschijnt op 26 maart 2020.

Integraal Talent Beheer is niet moeilijk, maar om het voor elkaar te krijgen moet je wel in actie komen. Mark van Assema: “HR gaat het niet uit zichzelf doen, dus wij hebben een boodschap voor de directie.”

Integraal Talentbeheer, wat is dat?

Marleen: “We introduceren deze term in ons boek. Eigenlijk is het de Nederlandse vertaling van Total Talent Management (TTM).  Als organisaties groeien, komen er meer regels, stafafdelingen en processen bij. Opeens ontstaat er een tweedeling in hoe een bedrijf omgaat met vaste medewerkers en iedereen met een flexibel contract. Eigen medewerkers en ingehuurd talent zitten in gescheiden systemen en aparte processen. Bedrijven werkten jarenlang zo en er waren altijd redenen voor, maar nu moet dat veranderen. We zijn op een kantelpunt beland door de snel groeiende flexibilisering en globalisering van de arbeidsmarkt, online werken en de toenemende dynamiek in organisaties. In het webinar en het boek leggen we uit waarom het belangrijk is om om te gaan met elke beschikbare vorm van talent in deze nieuwe realiteit van werk: Integraal Talent Beheer.”

Wat is daar het voordeel van?

“Volgens mij kun je nooit een echt goede strategische personeelsplanning maken, als je geen overzicht hebt over alle werkenden in je organisatie en beschikbare talenten om je bedrijf heen. Op dit moment zien managers, en zeker HR, vaak een grote groep werkenden over het hoofd, namelijk ingehuurde professionals. Om een beeld te geven: de meeste corporates hebben zo’n 20 tot 30 procent externe inhuur, vaak met erg specifieke skills. Die groep kun je niet negeren, maar dat gebeurt nog veel te vaak.”

Wat ga jij vertellen wat we nog niet weten?

“We laten zien dat ITB lang niet zo ingewikkeld is als het klinkt. Waarschijnlijk kun je veel processen en systemen in je organisatie gebruiken voor zowel vaste als flexibele medewerkers. Denk aan je onboarding systeem of feedback-apps. Daarbij maakt het toch helemaal niet uit welke contractvorm iemand heeft?”

Wie moet dit boek lezen?

“Eigenlijk dezelfde personen die het boek zouden moeten lezen. Wij hebben dit boek geschreven speciaal voor directeuren van grotere bedrijven. Integraal Talent Beheer begint namelijk aan de top. Ons boek is een managementboek waarin we uitleggen waarom je als directie aan de slag moet met ITB. Dat doen we aan de hand van voorbeelden en met een stappenplan. Eén van die stappen is: geef het boek aan je HR-directeur. HR gaat niet uit zichzelf aan de slag met de combinatie vast en flex.”

Meer zien?

In de Youtubefilm ‘Mis geen talent! Integraal talentbeheer als sleutel voor succes’ vertellen Marleen en Mark wat ITB is en waarom jouw organisatie het nodig heeft. Reuze interessant ook voor inkoopmanagers die de discussie op tafel willen krijgen bij directie en HR. Ze geven inzichten, tips en een praktisch stappenplan voor de business case voor ITB.

Redactie / Rédaction / Editors NextConomy Bekijk alle berichten van NextConomy