Wat verandert er in 2019 voor startende zelfstandigen

Het begin van een nieuw jaar, dat betekent optimistische voornemens maken (en meteen doorbreken), maar ook nieuwigheden die invloed hebben op je carrière (in spe). De belangrijkste veranderingen ontdek je hier helder op een rij.

1. Niet langer je basiskennis bedrijfsbeheer en beroepskennis bewijzen

Wie een eigen zaak start, moest tot voor kort enkele ‘ondernemersvaardigheden’ bewijzen. Niet alleen vormden die voor sommige starters een struikelblok, ze waren ook verschrikkelijk achterhaald. Daarom gingen ze – in fases – op de schop:

  • De basiskennis bedrijfsbeheer: afgeschaft sinds 1 september 2018
    Voor veel starters was de basiskennis bedrijfsbeheer een formaliteit, maar sommige beginnende zelfstandigen moesten een opleiding volgen. Wegens ferm verouderd en omdat België het enige land in Europa was waar zo’n attest gevraagd werd, maakte Vlaanderen hier komaf mee.
  • De beroepskennis: afgeschaft sinds 1 januari 2019
    Van masseur tot begrafenisondernemer: vroeger moest je voor een hele resem beroepen beroepskennis bewijzen. Vorig jaar gold die verplichting in Vlaanderen enkel nog voor wie startte in de bouwsector maar sinds 1 januari 2019 is ook deze verplichting weggevallen.

Let wel:
De twee afschaffingen tellen enkel in Vlaanderen. In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en in het Waalse Gewest moet je nog steeds je basiskennis bedrijfsbeheer bewijzen. Ook de gereglementeerde beroepen (en de beroepskennis) blijven er voorlopig bestaan. De Waalse regering besliste wel om vanaf 1 januari 2019 de beroepskennis af te schaffen voor de volgende 5 beroepen: slager-groothandelaar, droogkuiser-verver, voetverzorger, masseur/masseuse en technicus in tandprothese.

2. Je kan makkelijker een vennootschap oprichten

Wie tot voor kort een vennootschap wou oprichten, moest eerst 17 verschillende vormen doorploegen om een keuze te maken. Dat wordt vanaf mei een stuk makkelijker. Dan starten de nieuwe spelregels van het vennootschapsrecht en blijven er 4 basisvormen over: de bv, de nv, de cv en de maatschap. Doordat het overaanbod aan vormen verdwijnt, kan jij sneller een keuze maken.

3. Je hebt geen minimumkapitaal meer nodig voor een bv

Vanaf mei kan je in theorie al met 1 euro een bv oprichten. Vandaag moet je immers minimaal 6.200 euro startkapitaal bijeensprokkelen. Niet evident voor veel starters. Als tegenprestatie moet je financieel plan binnenkort wel een pak uitgekiender zijn.

Extra info nodig? In deze blogpost diepen we de essentiële veranderingen van het vennootschapsrecht verder uit.

4. De procedure voor een vrijstelling voor je sociale bijdragen verandert

Heb je moeite om je sociale bijdragen te betalen? Dan kan je een vrijstelling of vermindering aanvragen. Vanaf nu verloopt de procedure voor een vrijstelling sneller: je krijgt binnen de 30 dagen na je aanvraag een antwoord. De voorwaarden wijzigden wel lichtjes. Je kan nu zo’n vrijstelling krijgen als je:

  • zelfstandige in hoofdberoep bent
  • je het tijdelijk financieel moeilijk hebt. Denk bijvoorbeeld aan een eenmalige tegenslag (zoals een brand) of een sector in crisis.
  • binnen de 12 maanden je aanvraag indient

De nieuwe procedure voor een vrijstelling bevat nog andere veranderingen en kleine lettertjes. Ga daarom zeker langs bij je boekhouder of sociaal verzekeringsfonds. Zij maken je graag wegwijs.

SBB is een Vlaams accountants- en advieskantoor met 30 vestigingen (zie hier voor een overzicht) en meer dan 20.000 cliënten uit alle sectoren. U kan bij SBB terecht voor vragen in verband met accountancy, fiscaliteit, milieu- en omgevingsadvies, zakelijk-juridisch advies, strategisch advies, successieplanning en startersadvies.

Bekijk alle berichten van SBB