"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU
domeinnaam kiezen

Wat is een goede domeinnaam?

Als je een website bouwt dan moet je ook nadenken over een goede domeinnaam. In dit artikel krijg meer informatie over domeinen en krijg je eveneens tips zodat je een goede domeinnaam kunt kiezen.

Als je een website bouwt dan moet je ook nadenken over een goede domeinnaam. In dit artikel krijg meer informatie over domeinen en krijg je eveneens tips zodat je een goede domeinnaam kunt kiezen. Het kiezen van een goede domeinnaam is van immens grote waarde. In feite is je domeinnaam de basis van je communicatie en website. Dus het is belangrijk om goed na te denken over de domeinnaam. Maar laat ons beginnen met een definitie.

Wat is een domeinnaam?

Wikipedia vertaalt een domeinnaam als volgt:

“Een domeinnaam (of, afgekort, ‘domein’) is een naam in het Domain Name System (DNS), het naamgevingssysteem (op internet) waarmee computers zoals webservers en mailservers alsmede bepaalde diensten en toepassingen kunnen worden geïdentificeerd.” – Wikipedia

Begrijp jij het? In gewone mensentaal is een domeinnaam niets anders dan het adres of URL dat je intypt om naar een website te surfen. Bijvoorbeeld: nextconomy.be.

Wat is DNS (Belgium)?

In de definitie van Wikipedia schuilen een heleboel variabelen. Een van die variabelen is DNS: Domain Name System. Dit is enigszins belangrijk, omdat er veel misvatting is over waar (welke instantie?) je beschikbare domeinen kunt controleren. Het antwoord is bij: DNS Belgium. DNS Belgium is één van de, zo niet dé, officiële instantie in België waar je niet alleen domeinen kunt controleren op hun beschikbaarheid, maar je kunt ze hier ook, indien nodig, verhuizen of specifieke informatie m.b.t. het domein laten wijzigen.

Op de website van DNS Belgium zeggen ze zelf het volgende: “Onze missie bestaat in het registreren van domeinnamen, het toegankelijker maken van het internet en het aanmoedigen van het gebruik ervan.” – DNS Belgium

Wat is een goede domeinnaam?

Een domeinnaam is dus niet anders dan een URL. Maar niet elke URL is een goede domeinnaam. Tenminste toch niet voor freelancers. Wat vind jij van volgend voorbeeld: http://vrouwenzijnstom.com/? Zou je graag zaken doen met iemand van dit domein?  De kans is groot dat de persoon verticaal wordt geklasseerd. Terecht!

Aangezien freelancers hun domein gebruiken als startpunt van hun communicatie is het kiezen van een goede domeinnaam is dus erg belangrijk voor freelancers.

Hoe bepaal je een domeinnaam?

Dus hoe bepaal je een goede domeinnaam? Websites met een goede domeinnaam hebben volgende kenmerken:

 • Zij ogen veel professioneler dan bijvoorbeeld: jouwnaam.wordpress.com.
 • Zij zijn eenvoudig te onthouden en makkelijk te lezen.
 • Zij zijn uniek en vertellen iets over jou, jouw bedrijf of over de website zelf.
 • Zij bevatten het belangrijkste zoekwoord van je website.
 • Zij hebben geen copyright of andere trademarks.
 • Zij worden sneller teruggevonden in zoekmachines.
 • Zij gebruiken ook professionele e-mailadressen (naam@domein.extensie)

Het kiezen van een domeinnaam hangt natuurlijk ook af van jouw intenties. Denk dus op voorhand na over jouw intentie.

 • Ga je een product verkopen of verkoop je jezelf?
 • Kies ik mijn bedrijfs-, product- of gebruik ik mijn eigen naam?
 • Wat is mijn werkgebied (België of ook daarbuiten)?
 • Welke extensies (.be, .nl, .com, .eu, …) zijn nog beschikbaar?

Hoe kies je de juist extensie?

Misschien nog wat extra informatie over het kiezen van de juiste extensie. Een extensie is de uitgang van een domeinnaam. Vaak is dit een landcode, maar tegenwoordig heb je de meeste gekke extensies.

Een aantal voorbeelden van bijzondere extensies:

 • .shop
 • .vlaanderen
 • .xyz
 • .date
 • .me
 • .download

Wanneer je actief bent in België, dan is .be extensie een must. Andere extensies zijn interessant voor specifieke doeleinden. Dit gezegd zijnde kun je ook meerdere extensies gebruiken. Bijvoorbeeld omdat je niet wil dat de concurrentie er mee gaat lopen. Om de domeinen met elkaar te laten ‘praten’ kun je ze doorverwijzen.  Zo krijgen de bezoekers telkens dezelfde website te zien.  Je kunt dezelfde truc toepassen als je reeds een domeinnaam hebt en gebruikt.  In dat geval kun je een 301- redirect laten gebeuren. Zo word je domein doorgeschakeld naar het nieuwe domein. In andere woorden: zo kun je jouw nieuwe domeinnaam communiceren, zonder dat je oude domein en hun bezoekers verloren gaan. En voor de prijs hoef je het vaak niet te doen. Een domein/extensie heb je vaak al vanaf 10 EUR per domein.

Tips bij het kiezen van een goede domeinnaam

Tot slot nog een aantal tips bij het kiezen van een goede domeinnaam:

 • Probeer geen koppeltekens te gebruiken in je domeinnaam.
 • Gebruik liever een korte dan een lange domeinnaam.
 • Kies een domeinnaam die verwarring vermijd.
 • Probeer geen afkortingen in je domeinnaam te gebruiken.
 • Gebruik liever geen getallen of nummers in de domeinnaam.
Hallo, ik ben Lodi en ik doe elke dag datgene wat ik het liefste doe. Als Digital Nomad reis ik de wereld over terwijl ik leuk werk doe. Zo help ik freelancers aan een nieuwe website en leer ik hen hoe zij zichzelf naar nieuwe klanten kunnen bloggen. Lees meer over mij. Bekijk alle berichten van Lodi Planting