"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Ondernemen is meer dan ooit hip

Steeds meer ‘dromers’, met plannen en ambities, worden ‘durvers’ en ‘doeners’, die springen en een eigen zaak starten. In 2017 startten 95.000 ‘dromers’ een zaak, of dik 28 % meer dan in het pré-crisisjaar 2007, tien jaar geleden.

Ondernemen is meer dan ooit hip, dankzij een verbeterd imago van ondernemerschap in het algemeen en een sterk wijzigende tijdsgeest anderzijds. Dit staat te lezen in de recente en erg uitgebreide Startersatlas van Unizo/UCM en Graydon.

Meeste ondernemingen in dienstensector

Op het niveau van de hoofdgroepen ziet men dat, net als in voorbije jaren, de meeste ondernemingen worden opgericht in de dienstensector. In 2017 zijn er 36.922 starters in de dienstensector, wat overeenkomt met een aandeel van 38,83% ten opzichte van het totale aantal starters in België. Binnen de dienstensector zijn de zakelijke diensten het populairst met respectievelijk 9.537 starters.

Adviesbureau voert ranglijst aan

Met betrekking tot het aantal starters per individuele NACE 5-digitcode stelt men vast dat adviesbureaus op gebied van bedrijfsbeheer en bedrijfsvoering net als de voorbije tien jaar de ranglijst aanvoert met in totaal 4.265 starters in 2017. Op de tweede plaats staat de ambulante revalidatieactiviteiten met in totaal 2.257 starters. Met een aandeel van 60,71% blijft de eenmanszaak afgetekend de belangrijkste rechtsvorm voor startende ondernemingen.

Marleen Deleu
Marleen Deleu - Director Trends & Insights NextConomy - on a mission to bring insights and expertise to the freelance workforce and users of contingent labor in Belgium Bekijk alle berichten van #Marleen Deleu