"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Welke marge hanteren interim managementbureaus?

Welke marge hanteren interim managementbureaus? Die vraag krijgt de redactie van NextConomy regelmatig van haar lezers. Het antwoord hangt af van verschillende factoren.

Heb je een nieuw project binnengehaald, dan bestaat de kans dat de opdrachtgever je vraagt om via een interim managementbureau te werken. Hoeveel verdient het bureau bovenop jouw freelancetarief en wat staat hier tegenover?

Opdrachtgevers maken vaak gebruik van de diensten van een intermediair om de juiste interim-manager of interim specialist te vinden. Interim-managers en -specialisten melden zich bij bureaus aan om zo aan interessante opdrachten te komen.

“Onze aanpak bij 3W is op maat gesneden en aangepast aan de noden van de klant. Wij proberen het verschil te maken door een hoogkwalitatieve screening, selectie en opvolging van onze kandidaten en opdrachten.”, zegt Boudewijn Dupont, Managing Director van het interimmanagementbureau 3W. “Wij vinden het ook belangrijk om onze kandidaten en klanten te prikkelen en te inspireren en daarom organiseren wij, in samenwerking met onze strategische partners, regelmatig netwerk evenementen waarop we samen nadenken rond bepaalde relevante thema’s in een technologisch snel evoluerende maatschappij.”

Logisch dat zo’n bureau een marge hanteert tussen het tarief dat de opdrachtgever betaalt en dat wat jij krijgt. Over wat een gebruikelijke marge is, daar kunnen wij geen eenduidig antwoord op geven. Dat hangt af van een aantal factoren.

Drie vormen van dienstverlening

Ten eerste de dienstverlening die het bureau levert. Die kan uit drie delen bestaan:

 1. Het bureau zorgt voor de match tussen een opdrachtgever en een kandidaat. De opdrachtgever hoeft niet zelf de search te doen, de kandidaat laat in zekere zin het bureau zijn of haar sales doen.
 2. Veel bureaus ondersteunen de interimmers die via hen een opdracht uitvoeren gedurende de opdracht. Ze bieden coaching, inhoudelijke ondersteuning en stellen hun kennisnetwerk open. De intensiteit van deze vorm van ondersteuning verschilt van bureau tot bureau.
 3. Het bureau verzorgt veelal ook voor administratieve en juridische ondersteuning. Ze sluiten de contracten en de betaling verloopt via het bureau.

Marge afhankelijk van verschillende factoren

De hoogte van de marge van een bureau hangt sterk samen met welk van die vormen van dienstverlening wordt gebruikt. Soms schakelen opdrachtgevers, maar ook interim-specialisten, een bureau in nadat de match al gemaakt is. Logischerwijs is de marge dan lager.

De marge die een bureau rekent is in regel een percentage van het tarief dat de opdrachtgever betaalt. Ook de hoogte van het tarief kan natuurlijk sterk variëren volgens:

 • De schaarste naar juiste kandidaten
 • Het risico van de opdracht
 • De duur van de opdracht
 • De aantrekkelijkheid van de opdracht of opdrachtgever
 • De locatie
 • De sector waarin de opdracht gedaan wordt

Tips om een goed interim managementbureau te herkennen

Er zijn veel verschillende bureaus. Kwaliteit kent zijn prijs. Dat geldt zowel voor opdrachtgevers als voor interim-managers en interim-specialisten. Kijk dus goed wat een bureau te bieden heeft en vraag naar de opbouw van tarieven en marges. Het is de taak van een goed  interim managementbureau om jou te ondersteunen. Hoe herken je zo’n bureau?

Enkele tips:

 1. Je hebt een persoonlijk aanspreekpunt dat jouw rechten verdedigt.
 2. Je hebt duidelijke afspraken over jouw facturen en betalingen.
 3. Ze betalen je snel uit en je bent zeker van je geld.
 4. Ze organiseren regelmatig interessante netwerkevents, opleidingen,…

Werk jij samen met een interim managementbureau? Hoe verloopt die samenwerking? Wij horen het graag hieronder.

 • Meer lezen: zie het onderdeel ‘interim-management’ in onze kennisbank voor meer informatie
Redactie / Rédaction / Editors NextConomy Bekijk alle berichten van NextConomy