"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU
écart salarial entre les hommes et les femmes

Geldt de genderloonkloof ook voor freelancers?

De genderloonkloof is een thema dat regelmatig opduikt in het nieuws. In heel wat sectoren verdienen vrouwen minder dan hun mannelijke collega’s. Is dat ook zo bij freelancers?

Verschillende Britse studies beweren dat naast de arbeidsmarkt ook de freelancewereld kampt met een genderloonkloof. Vooral vrouwelijke freelancers werkzaam in de kennisindustrie zoals marketing, entertainment en technologie ontvangen minder inkomsten dan hun mannelijke concullega’s.

Mannelijke freelancers

Een onderzoek van het freelanceplatform YunoJuno onthult dat mannen in de Britse creatieve industrie gemiddeld 367 euro per dag verdienen, vijftien euro meer dan vrouwelijke zelfstandigen. En dat verschil loopt op tot 57 euro in creatieve sectoren zoals design, user experience en filmproductie.

Uit onderzoek dat is gepubliceerd op Equal Pay Day in 2017 blijkt dat de verloningsverschillen tussen mannen en vrouwen voor Britse freelancers en zelfstandigen snel verkleint. Volgens het online dienstenplatform Bividine, bedroeg de genderloonkloof in 2016-2017 gemiddeld 1,9%.

Vrouwelijke freelancers

In sectoren zoals fotografie, muziek- en taalonderwijs verdienen vrouwelijke freelancers meer dan mannen. Als freelance huwelijksfotograaf verdienen vrouwen 4,5% meer dan mannen: 783 euro tegenover 748 euro.

Drie oorzaken genderloonkloof

Vrouwen zijn minder veeleisend bij loononderhandelingen dan mannen. Volgens een onderzoek van de jobsite Glassdoor onderhandelen vrouwen minder dan mannelijke zelfstandigen. 68% van de vrouwen accepteert het bedrag dat de opdrachtgever meedeelt. Eén op de twee mannen onderhandelt wel. Bovendien weten veel freelancers niet wat ze waard zijn en onderzoeken ze de gangbare tarieven onvoldoende.

De zorg voor kinderen en oudere familieleden rust vandaag nog vaak op de schouders van vrouwen en dat heeft soms effect op hun loopbaan. Ze hebben bijvoorbeeld even hun carrière op pauze gezet, waardoor ze over minder ervaring beschikken dan hun mannelijke collega’s en dat beïnvloedt ook het tarief.

Vrouwen worden ook gediscrimineerd bij loononderhandelingen, zegt professor Malcolm Bryning van de Universiteit van Essex. Volgens hem kampen vrouwen ouder dan dertig jaar en moeders vaak met het vooroordeel minder toegewijd en betrouwbaar te zijn.

Denk je dat er ook in ons land een genderloonkloof bij freelancers is? Was je daar zelf getuige van? Reageer onder het artikel.

Bron: Chartered Management Institute

Nathanella Monsaert
Nathanëlla Monsaert is redacteur en grafisch vormgever. Met haar jarenlange ervaring werkt ze elke communicatie uit van A tot Z. Of hoe ze het liever zelf zegt: van A naar Beeld. Ze is een storyteller pur sang en gaat voor NextConomy vooral op zoek naar boeiende verhalen bij freelancers. Bekijk alle berichten van #Nathanella Monsaert