SLUIT MENU

Eén op drie zelfstandigen werkt slechts voor één klant

Het aantal zelfstandigen die financieel afhankelijk zijn van één klant is de afgelopen jaren fel gestegen.

Tussen 2010 en 2015 is het aantal ondernemers die voor 75% van hun inkomen afhankelijk zijn van één klant meer dan verdubbeld: van 13 naar 29%. Dat heeft het ondernemingsloket Securex berekend na analyse van de Europese enquête naar de arbeidsomstandigheden (EWCS).

Alternatieve werkvormen

De stijging wordt verklaard door de snelle groei van alternatieve werkvormen zoals deeltijds, freelance, tijdelijk en thuiswerken. Volgens Frank Vander Sijpe, directeur van de studiedienst van Securex is de actieve bevolking tussen 2007 en 2016 met 4,7% gegroeid, het aantal zelfstandigen met 13%, het aantal tijdelijke jobs met 11% en de deeltijdsbanen met 18%.

In die categorie van alternatieve werkvormen schuilt een grote groep van jobs die niet vallen onder het vast of het zelfstandig statuut. Zij zitten in een schermzone. “Door ons enkel te focussen op de twee standaardstatuten, blijven we blind voor het fenomeen dat zich momenteel ontwikkelt: de nieuwe werkvormen”, zegt François Pichault, professor bij HEC Liège. Die onbekende groep omvat ook de jobs van de nieuwe economie, de Ubers van deze wereld.

Werkonzekerheid

Frank Vander Sijpe is van mening dat we in België niet echt over werkonzekerheid kunnen praten, ondanks de opkomst van die alternatieve werkvormen. Die nieuwe werkvormen zijn nog relatief beperkt in ons land, in tegenstelling tot in landen zoals de Verenigde Staten of Nederland. “De Hoge Raad voor de Werkgelegenheid heeft in haar laatste rapport opgemerkt dat 90% van de actieve bevolking nog steeds een vast contract heeft”, zegt hij.

“Maar hoewel de trend zich nog op de achtergrond afspeelt, is ze er toch wel degelijk. En er zijn verschillende factoren aanwezig die de trend kunnen versnellen”, waarschuwt Frank Vander Sijpe. “De babyboomers (leeftijd 45-65 jaar) zullen de komende jaren de arbeidsmarkt verlaten. Hoe zullen de bedrijven hen vervangen? Door permanente contracten of alternatieve mogelijkheden? Als dat laatste gebeurt, dan bestaat het risico dat de actieve bevolking vaker wordt uitgebuit.” Hierbij verwijst hij naar Nederland waar zelfstandigen geen sociale bescherming of status genieten. Securex stelt daarom voor om serieus na te denken over een derde statuut.

Bron: L’Echo

Nathanella Monsaert
Nathanëlla Monsaert is redacteur en grafisch vormgever. Met haar jarenlange ervaring werkt ze elke communicatie uit van A tot Z. Of hoe ze het liever zelf zegt: van A naar Beeld. Ze is een storyteller pur sang en gaat voor NextConomy vooral op zoek naar boeiende verhalen bij freelancers. Bekijk alle berichten van #Nathanella Monsaert