"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Onderzoek: Belgische markt interim-management in Europees perspectief

Opdrachten voor interim-manager in Belgie duren een flink langer dan opdrachten in andere Europese landen. Maar het tarief ligt lager. Dat blijkt uit onderzoek onder 2.400 interim-managers uit verschillende landen.

Belgische opdrachten voor interim-managers lopen gemiddeld flink langer dan opdrachten in landen als de UK, Duitsland of Nederland. Bijna een kwart duurt langer dan 1,5 jaar. Daarmee is Belgie koploper. Dat concludeert het interim management bureau Executives Online op basis van een onderzoek waaraan 2.400 interim-managers uit verschillende landen deelnamen.

Die interim-managers zijn licht positief over de ontwikkeling van de markt.

Europese verschillen qua sector en duur opdracht

  • Een derde van de interim-managers uit het onderzoek wordt ingezet voor traditionele interim-management rollen als change- of crisis management.
  • 35% voor verschillende vormen van overbruggingsmanagement.
  • 18% voor projectmanagement functies.

Deze cijfers zijn in het rapport niet per land uitgesplitst. Het rapport laat wel per land zien in welk type organisatie interim-managers het meest actief zijn.

interim-management belgie

Sector interim management opdracht (Bron: interim management report 2017, Executives Online)

Een kwart van alle interim-management opdrachten duurt langer dan een jaar. Tweede-derde langer dan een half jaar. In deze statistiek zitten wel duidelijke verschillen per land. In met name in de UK, Frankrijk en Duitsland zie je relatief veel korte opdrachten. In Belgie zijn juist veel lange opdrachten.

duur interim-management opdracht

Lengte interim management opdrachten (Bron: interim management report 2017, Executives Online)

Belgisch tarief onder Europees gemiddelde

hoogte tarief interim-management

Het merendeel van alle interim-managers (71%) hanteerde in 2016 hetzelfde dagtarief als in 2015. 13% heeft een lager tarief gehanteerd. In eerder vergelijkbaar onderzoek lag dat percentage met 26% in 2014 en 24% in 2011 flink hoger.

De respondenten zijn sowieso wat enthousiaster over de marktontwikkelingen, zonder nu heel optimistisch te zijn. Een derde verwacht minder uren te kunnen maken, maar dat was drie jaar geleden 42%.

De Belgische interim-managers blijken qua tarief met een dagtarief van 820 euro wat onder dit  Europees gemiddelde te zitten.

Zie hier voor het volledige rapport (in Duits) 

Hugo-Jan Ruts
Hugo-Jan Ruts is one of the publishers of NextConomy and he writes about international trends on the future of work and the 'freelance economy'. Bekijk alle berichten van #Hugo-Jan Ruts