"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU
freelancers gratis werken

70% van de freelancers gevraagd om gratis te werken in 2016

7 op de 10 freelancers hebben al de vraag gekregen of ze gratis een opdracht willen uitvoeren. 10 procent van hen doet dat. Welke freelancers stemmen toe? En waarom?

70% van de freelancers kreeg ooit de vraag om gratis een opdracht uit te voeren en 10% van hen reageerde positief. Dat blijkt uit het Britse onderzoek van de start-up Approve.io die 1.000 zelfstandigen in bijberoep en hoofdberoep ondervroeg.

“Het onderzoek onthult een alarmerende trend dat bedrijven het normaal vinden dat freelancers gratis voor hen werken”, zeggen de onderzoekers. “Fotografen, redacteurs en grafisch vormgevers worden het meest gevraagd om voor niets te werken.”

Beroep % gevraagd om gratis te werken in 2016 % wie gratis heeft gewerkt
Fotografen 87 16
Grafisch vormgevers 85 9
Copywriters 83 14
Illustratoren 81 8
Journalisten 78 6
Video producers 75 7
Front-end ontwikkelaars 74 5
Back-end ontwikkelaars 71 4
Andere 70 9

 

Vooral freelancers jonger dan 25 jaar krijgen twee keer meer de vraag om een niet-betalende opdracht uit te voeren. Uit de studie blijkt ook dat meer vrouwen dit verzoek krijgen: zo’n 55%. En 59% van hen gaat hiermee akkoord.

Waarom werken freelancers gratis? Voor de ervaring, zegt 80% van de respondenten. Ze geloven dat die gratis opdracht hun carrière vooruit zal helpen.

Groot probleem

“Ik vind dit een groot probleem”, zegt professor Sir Cary Cooper CBE van de de University of Manchester business school. “Uiteraard willen freelancers netwerken met potentiële klanten en net die klanten houden hen graag een wortel voor de ogen met toekomstige, betaalde opdrachten. Maar vaak komt de freelancer bedrogen uit.”

 

Nathanella Monsaert
Nathanëlla Monsaert is redacteur en grafisch vormgever. Met haar jarenlange ervaring werkt ze elke communicatie uit van A tot Z. Of hoe ze het liever zelf zegt: van A naar Beeld. Ze is een storyteller pur sang en gaat voor NextConomy vooral op zoek naar boeiende verhalen bij freelancers. Bekijk alle berichten van #Nathanella Monsaert

2 reacties op dit bericht

  1. Op het eerste gezicht vallen de cijfers nog mee. Je kan een opdrachtgever niet kwalijk nemen dat hij probeert iets gratis te krijgen. Op 100 mensen zouden er gemiddeld 7 freelancers een gratis test doen.

    Als je weet dat bedrijven hiernaar gaan vragen, kun je best op voorhand in je verkoopgesprek hierop inspelen of je antwoord klaar hebben waarom je als freelancer niet gratis werkt.

    Interessant om weten zou zijn of inderdaad de contractkans vergroot als men gratis werkt. En of de kans om de job te krijgen significant verkleint als men als freelancer niet ingaat op de vraag.

    En wat is gratis? Is een getekende bestelbon met 10 verkochte artikels + 1 artikel gratis ook in deze studie mee opgenomen als gratis werk of is het gratis zonder getekend contract?

    • Dag Michel. Het is inderdaad interessant om te weten of het uitvoeren van een gratis opdracht de contractkans vergroot. We nemen dit op voor een nieuw onderzoek.