"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU
Veel zelfstandigen zijn trots op hun keuze om een eigen onderneming te beginnen

Drie op vier freelancers trots op statuut in Frankrijk

Franse zelfstandigen zijn trots op hun eigen onderneming maar voelt zich onbegrepen in het huidige economische en politieke debat.

90% van de freelancers in Frankrijk kiest bewust voor het zelfstandige bestaan. En bijna drie op de vier beveelt deze keuze aan aan vrienden en familie.  Dat blijkt uit een studie van de freelanceplatforms Hopwork en Ouishare die meer dan duizend freelancers ondervroeg.

Het aantal freelancers is in Frankrijk de laatste tien jaar toegenomen met 126% tot 830.000 in 2016. De snelst groeiende groep zijn de freelancers in de zakelijke dienstverlening. Vaker dan we denken, kiezen hoogopgeleide profielen zoals consultants, ontwerpers en softwareontwikkelaars om zelfstandig te worden.

Drie op de vier zelfstandigen zijn trots op hun keuze om een eigen onderneming te beginnen. 91% van de respondenten zegt nooit meer te willen terugkeren in loondienst.

Voordelen

Het onderzoek toont aan dat 90% van de freelancers bewust voor dit statuut gekozen hebben. De belangrijkste voordelen voor hen zijn: organisatie planning (52%), klanten en projecten selecteren (47%) en eigen werkplek kiezen (46%).

Werkuren en salaris

Zelfstandigen werken gemiddeld meer dan een werknemer. 12% werkt tussen de 50 en de 70 uur, 38% tussen de 40 en 50 uur en 30% werkt zo’n 35 uur. En dat vaak aan een hoger salaris.

63% van de freelancers die 40 uur per week werkt verdient maandelijks aanzienlijk meer dan iemand in loonarbeid.

Diverse leeftijdsgroep

Generatie Y is de grote drijfveer achter deze dynamiek. De jonge generatie geboren tussen 1982 en 2001 heeft een nieuwe visie over hoe we werken en vindt dat de kwaliteit van de arbeidsomstandigheden net zo belangrijk is als een goed loon.

Freelancers vertegenwoordigen een meer diverse groep dan de onderzoekers eerst dachten. Bijna de helft van de freelancers is tussen de 26 en 35 jaar oud. Het statuut verleidt dus alle profielen: mannen (60%), vrouwen (40%) en van alle leeftijden.

Onzekere inkomsten

Met een stijging van 126% in tien jaar, heeft de status van zelfstandige heel wat aan geloofwaardigheid verdiend. Maar toch kampen zelfstandigen met een aantal onzekerheden zoals onzekere inkomsten, maar dat weegt niet op tegen de vele voordelen, zeggen de respondenten.

Bovendien zijn de seniorprofielen enorm gegeerd bij bedrijven. Ze werken vaak voor meerdere klanten tegelijk waardoor ze goed verdienen.

Verkeerde perceptie

De familiekring van de freelancer begrijpt niet altijd de keuze om een eigen zaak op te starten. Eén op de vier voelt zich gesteund door de familie, maar 88% van de respondenten zegt dat hun entourage zich soms zorgen maakt. Hun omgeving ziet het statuut eerder als een onzekere situatie, in een staat van overgang tot er zich een betere kans voordoet.

Sommige freelancers vinden het moeilijk om klanten te vinden. De markt is nog niet transparant en klanten moeten nog ‘opgevoed’ worden in het inhuren en samenwerken met extern talent.

Defensieve houding financiële en politieke instellingen

Ondanks dat steeds meer mensen zich vestigen als zelfstandige in Frankrijk, passen bankinstellingen hun visie niet aan. Zo is het voor Franse freelancers moeilijker om een huis te kopen of een lening te nemen omdat de financiële instellingen een loonstrook eisen.

97% van de respondenten . Sociale bescherming, sociale zekerheid en toegang tot bankleningen zijn enkele knelpunten die volgens de freelancers op de politieke agenda horen.  

Nathanella Monsaert
Nathanëlla Monsaert is redacteur en grafisch vormgever. Met haar jarenlange ervaring werkt ze elke communicatie uit van A tot Z. Of hoe ze het liever zelf zegt: van A naar Beeld. Ze is een storyteller pur sang en gaat voor NextConomy vooral op zoek naar boeiende verhalen bij freelancers. Bekijk alle berichten van #Nathanella Monsaert