"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

NIKE in het oog van de storm? Risico op miljoenen boete

In een onderzoek van 2022 naar het inhuren van zelfstandigen bij Nike in de VS, het VK, Nederland en België werd geconcludeerd dat het bedrijf een “risico van verkeerde classificatie” van meer dan 530 miljoen dollar loopt. Dat meldt The Guardian onlangs.

Nike heeft mogelijk duizenden tijdelijke werkkrachten verkeerd geclassificeerd en riskeert mogelijke belastingboetes van meer dan 530 miljoen dollar, volgens documenten die door The Guardian zijn verkregen. Het sportartikelenbedrijf heeft wereldwijd meer dan 79.000 mensen in dienst en vertrouwt, zoals veel grote bedrijven, ook op een leger van onafhankelijke aannemers om werk te doen, waaronder bedrijfsadvies, T-shirtafbeeldingen, fotografie en evenementenplanning.

Onafhankelijk onderzoek

In een onderzoek van 2022 naar zelfstandigen bij Nike in de VS, het VK, Nederland en België werd geconcludeerd dat het bedrijf een “risico van verkeerde classificatie” van meer dan 530 miljoen dollar loopt.

Het rapport, samengesteld door People2.0, keek naar 3.670 entiteiten, onafhankelijke aannemers, advocatenkantoren, individuen en anderen, in de VS die meer dan $ 7,2 miljard hadden betaald in drie jaar. Het bleek dat een kwart van deze aannemers mogelijk onjuist was geclassificeerd. Deze contractanten ontvingen meer dan 1,2 miljard dollar aan betalingen. De potentiële aansprakelijkheid van Nike voor deze betalingen in de VS alleen al bedraagt volgens het rapport 293,2 miljoen dollar.

Een kwart van de aannemers is mogelijk onjuist geclassificeerd.

“De risicobeoordeling van People2.0 heeft een verscheidenheid aan praktijken en omstandigheden bij Nike aan het licht gebracht, die in veel gevallen wijzen op een hoog risico op een falende controle onder het toeziend oog van een belastingdienst,” concludeerde het rapport.

Ook Nike België en Nederland

Het rapport vond ook een vergelijkbaar groot aantal problematische betalingen aan externe entiteiten in het Verenigd Koninkrijk, Nederland en België en concludeerde dat Nike potentiële boetes van 53,7 miljoen dollar in het Verenigd Koninkrijk, 76,4 miljoen dollar in Nederland en 106,8 miljoen dollar in België, een totale aansprakelijkheid van meer dan 530 miljoen dollar.

Het verslag opent met een afbeelding van een ijsberg. Onder het kopje “Potentiële kosten van verkeerde indeling” waarschuwt het rapport: “Werkgevers die werknemers verkeerd blijken te hebben ingedeeld als freelancers zijn ook potentieel aansprakelijk voor andere potentiële kosten.”

De Guardian meldt verder:  ‘Nike did not return calls and emails for comment.’

Bron: https://www.theguardian.com/business/nike

Wat te doen om dit Nike scenario te vermijden?

Talent komt in steeds meer diverse vormen voor. Onlangs publiceerde NextConomy de ‘Juridische Gids voor Opdrachtgevers in België’ waarin alle contractvormen overzichtelijk zijn weergegeven, elk met hun eigen juridisch kader. Zorg in eerste instantie dat er kennis is van alle juridische werkvormen van externe arbeid en dat intern heldere en eenduidige definities van alle juridische begrippen worden gehanteerd.

Misclassificatie is een duidelijke indicatie dat de huidige processen in een organisatie haar ‘hiring managers’ onvoldoende ondersteunen om het volledige spectrum aan talent waarover ze beschikken te benutten én dit zonder juridische consequenties voor de organisatie te doen. In de juridische gids vind je een (beknopt) stappenplan om dit aan te pakken.

Bedrijven staan voor een keuze: ofwel reageren ze angstig en beperken ze de toegang, ofwel grijpen ze de nieuwe, snel groeiende talentpools met hun grote diversiteit aan flexibiliteit en kostenefficiëntie, aan als een kans voor introspectie en vertaling naar een groot strategisch voordeel. Total Talent Management (TTM) is dan de enige oplossing: door elke vorm van talent te omarmen en aan te sluiten op de bedrijfsstrategie mist de organisatie geen waardevolle talenten. Gelijktijdig formuleert ze regels en procedures die voor helderheid en eenvormigheid zorgen, ondersteund door processen die de samenwerking met externe talenten voor alle betrokkenen zo eenvoudig en efficiënt mogelijk maken.

TTM is meer dan ‘iedereen gelijk behandelen’. Dat is een nobele gedachte, maar een die juridisch zuur kan opbreken. TTM komt neer op ‘iedereen zo gelijkwaardig mogelijk behandelen binnen het wettelijk toegestane kader’. Niet gemakkelijk, maar inmiddels hebben de eerste voorlopers al bewezen dat het kan én dat TTM aantoonbaar strategische voordelen oplevert. Op 30 november 2023 organiseert NextConomy samen met event partners Hays en ProUnity de eerste Total Workforce Summitin Brussel met getuigenissen van organisaties zoals Smals, Proximus, Melexis, Aquafin, Umicore, … over hun reis naar TTM.  Er zijn nog een enkele tickets beschikbaar voor HR-directies, Inkopers van HR-diensten, Talent Acquisition Managers. Stuur een mail naar marleen@nextconomy.be voor meer informatie als je erbij wilt zijn. Snel zijn want vol is vol.

Lees ook :

Redactie / Rédaction / Editors NextConomy Bekijk alle berichten van NextConomy