"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Startups en freelancers: een magische combinatie

Zijn startups en freelancers een match made in heaven? Als we Omar Mohout, Belgische ondernemer, auteur en startup-adviseur mogen geloven, van wel. Freelancers bieden twee cruciale voordelen voor groeiende startups: flexibiliteit en expertise.

Eigen aan het opstarten van een startup is dat je niet weet wanneer de groei komt, en wanneer die er is, kan het soms zeer snel gaan. Maar dan meteen medewerkers vast inhuren is dikwijls te vroeg en vaak nog te duur. Samenwerken met freelancers is de ideale oplossing, zegt Omar Mohout, startup-adviseur en Partner & Head of Digital at Nova Reperta.

Freelancers beste van twee werelden

“Een freelancer biedt twee voordelen aan die enorm belangrijk zijn voor groeiende startups: flexibiliteit en gespecialiseerde kennis. Een magische combinatie”, zegt Omar met volle overtuiging. Zo kan je de samenwerking met een freelancer stapsgewijs uitdiepen of verbreden. Dat is trouwens de kracht van freelancing, isn’t it? “Je hoeft niet iemand meteen in te huren voor twee dagen per week. Je mag groots denken, maar je begint het best klein.”

Succesvolle samenwerking

Is heldere communicatie over je verwachtingen, tijdsinspanning en budget één van de factoren die zorgen voor een succesvolle samenwerking tussen de startup en de freelancer? Antwoord is ‘ja’ volgens onze expert, zeker wanneer de freelancer deeltijds of remote werkt, is dat cruciaal. Maar dat geldt trouwens voor elke organisatie.

Een tweede factor is dat je de vaardigheden en expertise van een freelancer juist inzet. En daar gaat het soms mis, zegt Omar. Een startup is vaak zelf zoekende naar welk profiel ze exact nodig hebben. De verwachtingen van een startend bedrijf zijn niet altijd zo goed gescoopt. En dan is een mismatch snel gemaakt tussen de ongelofelijke expertise die een freelancer biedt met wat je onderneming echt nodig heeft.

“En tot slot is het essentieel dat je je freelancers correct betaalt. Startups struggelen weleens met hun financiering, maar daar mogen je medewerkers niet de dupe van zijn”, maakt Omar duidelijk.

Uitdagingen freelancers

Als freelancer werk je vaak voor verschillende opdrachtgevers. Net het combineren van verschillende projecten, vinden freelancers boeiend. Maar dan kom je in een startup terecht, de samenwerking loopt heel goed en je krijgt de mogelijkheid om co-founder te worden. Wat doe je dan? “Grijp je die kans of blijf je gewoon als freelancer aan de slag met het risico dat je vroeg of laat vervangen wordt door een voltijdse, vaste medewerker? Dat is een dilemma die je wel tegenkomt.”

Daarnaast is het als freelancer niet altijd even gemakkelijk om je te integreren in het team wanneer je deeltijds, remote of met tussenpauzes werkt. Maar het moeilijkste is om de verschillende prioriteiten die je hebt als externe juist te beheren. “Dat is soms een complex gegeven wanneer je voor een organisatie werkt die snel groeit.”

Vaardigheden freelancers

“Je bent je eigen baas, reageren velen enthousiast. Maar daar horen wel tal van verantwoordelijkheden bij.” Ons expert spreekt hier van zelfmotivatie en discipline: noodzakelijke vaardigheden. Een startup evolueert constant, is zoekende en je daaraan kunnen aanpassen, is niet voor iedereen weggelegd. Daarnaast moet je zelfstandig werken en probleemoplossend denken. Er komen er heel veel zaken op je af. “Je tanden erin zetten en impact maken, is je tweede natuur.”

Voordelen werken voor startup

“Bij een startup krijg je de kans om aan de slag te gaan met nieuwe technologieën en ideeën, om je vaardigheden te verbeteren, mee te zijn met nieuwe trends in je vakgebied … Je leert heel veel bij in zo’n omgeving.”

Voor generalisten is een startup een gedroomde omgeving.

Omdat een startup snel evolueert, krijg je verschillende rollen toebedeeld. In een groot bedrijf ben je vaak maar één radartje in een groot netwerk. “Voor generalisten is een startup een gedroomde omgeving.”

Daarnaast is de impact die je maakt bij een startup echt zichtbaar. Dat geeft veel voldoening, betrokkenheid, engagement, energie … En je ontmoet interessante mensen waar je eventueel mee in de toekomst kunt samenwerken. “Die mix zorgt ervoor dat het ongelofelijk interessant is om als freelancer bij een startup aan de slag te gaan.”

Lees ook:

Nathanella Monsaert
Nathanëlla Monsaert is redacteur en grafisch vormgever. Met haar jarenlange ervaring werkt ze elke communicatie uit van A tot Z. Of hoe ze het liever zelf zegt: van A naar Beeld. Ze is een storyteller pur sang en gaat voor NextConomy vooral op zoek naar boeiende verhalen bij freelancers. Bekijk alle berichten van #Nathanella Monsaert