"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

In conflict gaan met je baas of opdrachtgever

Hoe geef ik mijn loopbaan vorm? Hoe mis ik de digitale trein niet? Hoe houd ik netto meer over? In het boek ‘In conflict gaan met je baas’ geven 18 UGent-wetenschappers antwoord op die en andere vragen. Ook interessant als leesvoer voor freelancers?

In ‘In conflict gaan met je baas’ ontdek je hoe je de loopbaan van je dromen vormgeeft. Van aanwerving tot pensioen. Dat is toch wat de auteurs beloven op de achterflap van het boek. Klinkt veelbelovend. Dat het boek zich richt tot werknemers met een vast contract is duidelijk. Maar hebben de auteurs ook aandacht voor de groeiende groep van freelancers? En realiseren ze zich dat freelancewerk onderdeel kan zijn van een boeiende carrière?

Professioneel advies in 20 hoofdstukken

Solliciteren, loopbaanmobiliteit, levenslang leren, prestatiemanagement … De UGent-wetenschappers verzamelden in het boek ‘In conflict gaan met je baas’ hun aanbevelingen in 20 hoofdstukken na een bevraging van bijna 3.000 Vlamingen. Via onderbouwd advies, zelftests en eigen best practices bieden ze inspiratie rond alle aspecten van werk, staat er te lezen op de omslag.

De titel van het boek leest als een clickbait, bedoeld om mensen nieuwsgierig te maken en meer te willen lezen. Maar al bij het voorwoord is duidelijk dat in conflict gaan met je werkgever of collega’s slechts één hoofdstuk is van de twintig. In dat eerste hoofdstuk krijg je info over de verschillende soorten conflicten die kunnen voorkomen op de werkvloer, de negatieve én positieve gevolgen ervan, hoe je escalatie voorkomt en constructieve controverse creëert.

Doorheen de 19 andere hoofdstukken vertellen de professoren en onderzoekers van de Universiteit Gent wetenschappelijk hoe je je carrière in eigen handen neemt. Ze hebben het onder meer over hoe je op een betere manier zoekt naar een eerste of nieuwe job, hoe je een betere telewerker wordt, hoe je beter feedback geeft én ontvangt, hoe je je werk werkbaar houdt …

Voor werknemers, HR en managers

Het boek richt zich dus in de eerste plaats naar de werknemer die kampt met typische uitdagingen zoals een goede job vinden, een goed loon verdienen, concurrentie van robots, het bijhouden van de technische ontwikkelingen, pesten …

Maar af en toe richt het boek zich ook tot HR-managers en werkgevers. Waardoor de auteurs de verantwoordelijkheid van werkbaar werk niet alleen bij de medewerker legt, maar ook bij de werkgever. Zo staan er in het boek bijvoorbeeld tips hoe HR vacatureteksten aantrekkelijker kan maken voor jong én oud.

Helaas! Geen woord over freelancewerk

Uiteraard zouden we ons werk als redacteur van NextConomy niet goed doen, als we het boek niet zouden doorlezen om te zien of ook de groeiende groep van freelancers in ons land ter sprake komt. En wat blijkt? Geen woord. Wat we bij de redactie toch een beetje vreemd vinden.

Het uitgangspunt van het boek is namelijk ‘de loopbaan van je dromen vinden’. Kan dat alleen maar met een vast contract? Er zijn toch veel medewerkers die een vast baan combineren met een zelfstandig bijberoep? En wat met de freelance-collega’s die op de werkvloer rondlopen? Hebben die dan geen leuke loopbaan? We vonden het dan ook jammer dat geen van de 18 onderzoekers de voordelen van freelancewerk benoemd heeft. Meer zelfs, we vinden dat freelancewerk een hoofdstuk verdient in dit boek.

Jammer dat geen van de 18 onderzoekers de voordelen van freelancewerk benoemd heeft. Meer zelfs, we vinden dat freelancewerk een hoofdstuk verdient in dit boek.

Kansen laten liggen

De aandachtige lezer merkt een aantal passages in het boek op waarbij de auteurs kansen laat liggen om deze groep toch aandacht te geven. Zo schrijft professor arbeidseconomie Stijn Baert dat ‘uit internationaal onderzoek blijkt dat zelfstandigen gemiddeld gelukkiger zijn in hun job dan de doorsnee werknemer. Vermoedelijk omdat zij een grotere autonomie hebben.’

En in het hoofdstuk Loopbaanmobiliteit schrijft professor bedrijfspsychologie en HRM Bart Wille dat het ‘niet slecht zou zijn als we afstapten van het rigide idee dat elke carrière een aantal vastomlijnde fases doorloopt op vaste momenten en dat iemand op elk moment een tweede, derde of zelfs vierde loopbaan kan beginnen, dat je het roer helemaal om kan gooien of dat je zelfs verschillende loopbanen kan combineren.’ Dat is toch wat veel freelancers doen?

We vinden het dan ook ontzettend jammer dat Stijn Baert en co deze groep negeert. We hopen dan ook op een herziening van dit boek met een hoofdstuk rond freelancen. Voor wie zo lang niet kan wachten en alles te weten wil komen over het freelanceleven als loopbaankeuze: welkom op onze website.

Lees ook :

Nathanella Monsaert
Nathanëlla Monsaert is redacteur en grafisch vormgever. Met haar jarenlange ervaring werkt ze elke communicatie uit van A tot Z. Of hoe ze het liever zelf zegt: van A naar Beeld. Ze is een storyteller pur sang en gaat voor NextConomy vooral op zoek naar boeiende verhalen bij freelancers. Bekijk alle berichten van #Nathanella Monsaert