"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Krijg je btw sneller terugbetaald: nieuwe regels voor starters vanaf 2020

Net gestart met je eigen zaak? Dan heb je misschien fors geïnvesteerd en is het wachten op de eerste verdiensten. Krap bij kas? Nu moet je soms tot wel 6 maanden wachten vanaf de betaling van de btw op de aankoop tot de terugbetaling ervan door de overheid . Goed nieuws: vanaf 1 januari 2020 kan dit sneller. Wij leggen uit hoe het werkt en wanneer je onderneming kans maakt op zo’n vervroegde teruggave.

De meeste zelfstandige ondernemers betalen btw op hun aankopen en ontvangen btw van hun klanten. Het verschil kan je terugvragen van de belastingdienst via de btw-aangifte.

Versnelde btw-teruggave vanaf 2020

Btw die je in het begin van een kwartaal betaalt, krijg je dus pas na een kleine 6 maand terug. Die periode is niet altijd makkelijk te overbruggen. Als startende zelfstandige heb je immers nog niet veel financiële reserves. Daarom heeft de overheid de terugbetalingstermijn voor starters ingekort.

Wanneer ben je een ‘starter’?

Om als ‘startende’ onderneming in aanmerking te komen moet je de btw terugvragen die betrekking heeft op een periode van 24 maanden die volgt op de datum van aanvang van de activiteit. Het geldt enkel voor degenen wiens economische activiteit aanvangt vanaf 1 januari 2020.

Er worden twee ‘manieren’ voorzien om sneller de btw terug te krijgen:

Via de vergunning maandelijkse teruggave

Vanaf 1 januari 2020 komen startende ondernemingen ook in aanmerking voor de vergunning maandelijkse teruggave. In tegenstelling tot de ‘huidige vergunning’ zouden starters hier automatisch gebruik van kunnen maken. Er moet dus niet expliciet een aanvraag worden ingediend. Het btw-bedrag zal dan binnen de maand na indiening van de btw-aangifte teruggestort worden.

Hiervoor gelden volgende voorwaarden:

  • Je btw-tegoed bedraagt minstens 245 euro
  • Je dient maandelijks een elektronische btw-aangifte in
  • Je dient een schriftelijk verzoek in om maandelijks de btw terug te krijgen

In dat geval wordt de btw terugbetaald ten laatste de 2e maand die volgt op het tijdvak van de aangifte.

Via de indiening kwartaalaangiften

Je kan er ook voor kiezen je btw-aangifte per kwartaal in te dienen. De overheid zal in dat geval proberen om de btw sneller terug te betalen dan nu het geval is. Men zal proberen de btw terug te storten binnen de twee maanden volgend op de periode van de kwartaalaangifte.

Je mag wel niet vergeten aan te vinken in de btw-aangifte dat je het btw-tegoed terug wil.

SBB is een Vlaams accountants- en advieskantoor met 30 vestigingen (zie hier voor een overzicht) en meer dan 20.000 cliënten uit alle sectoren. U kan bij SBB terecht voor vragen in verband met accountancy, fiscaliteit, milieu- en omgevingsadvies, zakelijk-juridisch advies, strategisch advies, successieplanning en startersadvies. Bekijk alle berichten van SBB