Twitter, hoe gebruik je het als freelancer?
Iedereen heeft vast wel eens van Twitter gehoord of die vreemde blauwe vogel gezien. Maar wat is het eigenlijk? En wat kun je er als freelancer mee? In dit artikel staan alle tips op een rijtje.
Iedereen heeft vast wel eens van Twitter gehoord of die vreemde blauwe vogel gezien. Maar wat is het eigenlijk? En wat kun je er als freelancer mee? In dit artikel staan alle tips op een rijtje.
Wat is Twitter?
Twitter is een sociale netwerksite, net zoals LinkedIn er één is, waarbij mensen elkaar kunnen volgen en op elkaar kunnen reageren in korte (max. 140 tekens) berichtjes.
Een dergelijk berichtje wordt ook wel een tweet genoemd en is een manier om op een laagdrempelige manier met invloedrijke mensen in contact te komen.
Zo kun je je rechtstreeks adresseren tot de Amerikaanse president Trump of een van de vele andere bekende politici, sporters en/of zangers en acteurs.
Twitter voor freelancers
Maar Twitter is er niet alleen voor bekende mensen.
Twitter leent zich ook uitstekend voor jou als freelancer.
Freelancers met een Twitteraccount genieten een aantal voordelen:
- Zij maken werk van hun personal branding en werken aan hun bekendheid.
- Zij communiceren rechtstreeks met hun ideale klant of doelgroep.
- Zij zijn beter vindbaar in zoekmachines. Niet alleen hun tweets worden vaker weergegeven in de zoekresultaten ook hun profiel zelf.
- Zij blijven op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen.
- Zij vergroten hun (professionele) netwerk.
- Zij verzamelen feedback over ideeën en nieuwe diensten/producten.
- Zij vinden opdrachten of nieuwe klanten.
Natuurlijk zijn er ook nadelen op te noemen.
De grootste of belangrijkste is: het kost tijd.
Maar dat geldt voor alles wat nieuw is en/of je succesvol wilt gaan gebruiken.
Laat dit dus geen reden zijn om niet met Twitter te starten.
Tips voor Twitter
En als je wilt starten of zelfs als je al een fanatiek Twitteraar bent, dan kunnen deze tips je misschien helpen bij het gebruik van Twitter.
- Een tweet is een berichtje dat uit 280 tekens bestaat. Probeer je gedachten zo te structeren dat je alles kunt zeggen in één tweet.
- Kies een eenvoudige makkelijk te onthouden gebruikersnaam. Zo wordt het eenvoudiger om met jou te communiceren.
- Zorg voor een compleet profiel inclusief foto, achtergrondafbeelding, een URL naar je eigen website en een korte biografie.
- Gebruik hashtags (#) om belangrijke sleutelwoorden aan te duiden. Mensen kunnen eenvoudig zoeken op deze # zeker in een programma zoals
- HootSuite of Tweetdeck waar je kolommen kunt maken. Dit geldt ook voor jou natuurlijk.
- Focus niet op de kwantiteit, maar op de kwaliteit. In andere woorden: je kunt beter 100 volgers hebben die interesse hebben in jouw tweets, dan 1.000 die jouw berichten niet kunnen lezen omdat ze geen Nederlands verstaan.
- Gebruik het @ om iemand specifiek te noemen in jouw tweets. Doe je dit vaak en bovenal relevant dan bouw je professionele relaties uit.
- Bekijk regelmatig de trending topics. Zo blijf je op de hoogte van recente en belangrijke gebeurtenissen.
- Reageer altijd op anderen zoals je zou willen dat anderen op jou reageren. Deze tip lijkt misschien overbodig, maar op Twitter kan het soms losgaan onder andere omdat het zo’n vluchtig medium is.